TV Extra

KRAH bajke s društvenih mre

Optužuju je za prevaru s humanitarn­om akcijom, ona sve negira

-

edna od najpoznati­jih modnih influenser­ica Kjara Ferani (Chiara Ferragni, 36 ), koju na Instagramu prati više od 29,5 miliona ljudi, našla se usred skandala. Mora platiti kaznu od čak milion eura zbog “nekorektne komercijal­ne prakse”.

JIzvinjenj­e na Instagramu

Ona je u saradnji s kompanijom za proizvodnj­u slatkiša „Balocco“napravila božićni kolač koji je imao logotip njenog prezimena. Cijena kolača bila je trostruko veća od uobičajene, čak 9 eura, a na ambalaži je pisalo da će novac od

prodaje biti doniran pedijatrij­skoj bolnici u Torinu.

Torta je puštena u

prodaju u novembru 2022., navodno za prikupljan­je sredstava za liječenje djece s rakom kostiju u bolnici u Torinu, no strani mediji pišu kako je kompanija koja je proizvela kolače prije same prodaje donirala 50.000 eura, dok je Kjara uz pomoć humanitarn­e akcije zaradila milion eura.

- Kompanije koje upravljaju aktivnosti­ma Kjare Ferani, „TBS Crew“i „Fenice“, zaradile su više od milion eura u tom poslu a da nisu ništa isplatile bolnici. „Fenice“je kažnjen s 400.000 eura, a „TBS Crew“sa 675.000 eura. „Balocco“, sa sjedištem u blizini Torina u sjeverozap­adnoj Italiji, kažnjen je s 420.000 eura - objavio je talijanski nadzornik za zaštitu tržišnog takmičenja.

Vlasti su optužile tri kompanije “da su primijenil­e nepoštenu komercijal­nu praksu oglašavanj­em „Pandoro Pink Christmasa“, koji je dizajniral­a Kjara Ferani, sugeriraju­ći potrošačim­a da će kupovinom pridonijet­i donaciji”.

Influenser­ica se oglasila na Instagramu nakon skandala. Izvinila se

NJENA kompanija pod nazivom „Chiara Ferragni“nedavno je dostigla vrijednost od 75 miliona eura.

 ?? ?? Ferani: Tvrdi da je pogriješil­a u komunikaci­ji
Ferani: Tvrdi da je pogriješil­a u komunikaci­ji
 ?? ?? Kjara sa suprugom Fedezom
Kjara sa suprugom Fedezom
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina