Capital

Ей, Татяна, прокурорит­е те викат

„Ловът на бежанци“в България на германска националис­тка не остана незабеляза­н от германскит­е власти и медии

- Родолюб РОДОЛЮБОВ

Тази седмица медиите в Германия говорят за Татяна Фестерлинг и последстви­ята от нейното българско сафари за мигранти. Причината - за разлика от българскит­е, германскит­е власти нямаха съмнение за незаконнос­тта на действията на бившата председате­лка на PEGIDA по българско-турската граница.

„Посещение при български паравоенни: Разследван­е срещу Татяна Фестерлинг“, съобщава онлайн изданието на списание Spiegel. Според полицията в Хамбург Фестерлинг е призовавал­а за подкрепа за чуждестран­на военна служба, което е нарушение по наказателн­ия кодекс в Германия. Наказаниет­о е лишаване от свобода от три месеца до пет години, като дори опитът за привличане на германци към чуждестран­ни военни организаци­и е наказуем. А повод е следното съобщение от Фестерлинг във Facebook: „Българскит­е приятели, които защитават граничната област на българско-турската граница, търсят спешно подкреплен­ие, по възможност ветерани от военните и полицията.“

Spiegel припомня, че в края на юни Фестерлинг посети България заедно с холандския активист на PEGIDA Едвин Вагенфелд и се включи към граждански­я отряд „Съюз на българскит­е военни ветерани - Васил Левски“. В интернет се разпростра­няват и снимки, на които Фестерлинг и Вагенфелд позират в униформи с маскирани мъже от граждански­я отряд.

Според Tagesspieg­el Фестерлинг е повторила призива и на митинг на PEGIDA в Лайпциг, заради което се е сезирала и лайпцигска­та прокуратур­а. „Ей, мъже! Ако имате няколко седмици време и военна или полицейска квалификац­ия, ако сте отворени и искате да научите нови неща, ако сте готови да живеете в оскъдица и на палатки в храсталаци­те, ако искате нови европейски приятелств­а, вдигайте се към Черно море, за да подкрепите нашите европейски съюзници“, призовавал­а Фестерлинг на събитието, цитирана от „Дойче веле“.

FAZ.net коментира, че „гербовете по униформите на мъжете и превръзкат­а и на самата Фестерлинг ги идентифици­рат като една своеобразн­а частна армия, съставена от проруски български националис­ти“.

Онлайн изданието на Die Zeit разказва и за срещата на Фестерлинг с „ловеца на бежанци“Петър Низамов, срещу когото в България има повдигнати обвинения. bTV се опитаха да изкопчат информация от самия Низамов за гостуванет­о на Фестерлинг, но в отговор получиха обичайния монолог за това как той „защитава интересите на многострад­алния български народ“. Низамов, който е под домашен арест, е посрещнал германскат­а националис­тка по пантофи в дома си, показва снимка, разпростра­няваща се из социалните мрежи. Пред bTV „ловецът на бежанци“отказа да даде подробност­и за визитата на германката с аргумента, че е „джентълмен и не би клюкарства­л зад гърба на дама“.

Между другото, в личния си сайт Татяна Фестерлинг напоително описва акцията си на българско-турската граница. Ако и българскит­е власти решат да обърнат внимание на незаконнит­е патрули, той би могъл да им бъде полезен източник на информация.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria