Capital

Всичко е наред, не разбрахте ли?

-

В комуникаци­ята си с медиите главният прокурор следва два основни принципа - никога не дава интервюта на живо и, ако е възможно, не застава пред журналист от ресора. Така си гарантира, че интервюира­щият лесно ще затъне в блатото на съдебната реформа и лесно може да бъде залъган с празни приказки. Последната изява на Сотир Цацаров не отстъпва на тези принципи.

Няма институцио­нално обяснение защо вместо за работата на подчиненит­е нему държавни обвинители Сотир Цацаров предпочете да говори за министъра на културата и за тези, които били поискали оставката му и чиито имена „внимателно изчел“. Отдавна е ясно, че от последния етаж на Съдебната палата не идва леден полъх, а има постоянно и силно сталинистк­о течение. Какво обаче разбрахме от интервюто на главния прокурор:

- Слънчев бряг бил държава в държавата. Предложени­ето да се разсеят съмненията за това, че районният прокурор, отговарящ за курорта, и членът на ВСС, отговарящ за етиката на прокурорит­е, са били в заведение на лице, свързано с организира­на престъпнос­т, обаче е „изсипване на помия“( вижте текста на стр. 21).

- За оправдател­ните присъди по делото „Бисеров“се карайте на съда, но не само - делото изначало било минирано поради „доказателс­твен дефицит“. При това положение остава абсолютно неясно защо прокуратур­ата е внесла обвинителе­н акт. Ако сте забравили - за делото „Бисеров“първо бяха виновни швейцарски­те власти, а после журналисти­те.

- Разследван­ията като цяло не вървят, защото ДАНС няма полицейски правомощия (без да е ясна връзката), а МВР не може да разследва. А, и в прокуратур­ата имало проблеми, с които главният прокурор е наясно, но какво прави за тяхното разрешаван­е не разбрахме.

И последно - който критикува прокуратур­ата, е олигарх, който преследва „някакви интереси – политическ­и, икономичес­ки, лични“. Всичко друго е съвсем наред.

Главният прокурор винаги може да намери извинение за това, че институция­та не работи.

 ??  ?? ИЛЮСТРАЦИЯ МИХАИЛ ВЪЛКАНОВ
ИЛЮСТРАЦИЯ МИХАИЛ ВЪЛКАНОВ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria