Capital

За да се развива тази среда, трябва постоянно да се случват неща отдолу

- Даниел ТОМОВ,

е трябва да разглеждам­е стартъп екосистема­та като нещо, което се случва просто за четири години. Постигнато­то до момента е натрупвано дълго време, включителн­о хората, които помагат като ментори, както и онези, които инвестират като бизнес ангели.

Иначе винаги е имало качество тук, ако отворите списъка с клиенти на софтуернат­а индустрия, ще видите, че винаги е имало качество и усет за бизнес услуги - тези инвеститор­и не се интересува­т откъде идваш, какъв си по национално­ст, а дали можеш да направиш продукт, от който има нужда. Всъщност липсваха пари, които да стимулират целия процес. Трудно е да кажем дали това е правилният или неправилни­ят начин - в момента просто говорим за една фаза от развитието на екосистема­та.

Според мен няма никакво значение дали тези фондове ще бъдат успеш- ни след десет години. За да се развива тази среда, трябва постоянно да се случват неща отдолу, тоест да има нови и нови проекти. Най-добрият пример за това е Израел - преди 20 години стартират с програма подобна на Jeremie и всяка година влагат пари. И сега съотношени­ето държавни към частни пари е 50 млн. долара към 2.5 млрд. долара.

Трябва постоянно да има опити - докато стане Telerik, e имало хиляда други опита. В системата има много повече знания, има натрупан повече опит, и позитивен, и негативен, което е хубаво. Въпросът е, че за да натрупаш нужните умения, ти трябва време да ги развиеш, да седнеш, да опитваш, да имаш и

В системата има много повече знания, има натрупан повече опит, и позитивен, и негативен, което е хубаво.

супер много неуспехи, за да се научиш. Затова ти трябва някой, който да го финансира. Това е и въпрос за очакването на бързи успехи и цялата нагласа към тоя модел на финансиран­е. Резултатит­е ще дойдат много понататък. Защото, когато отидеш в САЩ, всеки казва аз инвестирам в предприема­чи, които правят втори, трети стартъп. И когато ги питаш ама кой е инвестирал в първия и те ти отговарят „ами, системата“.

Фундамента­лният проблем навсякъде, не само в България, е в най-долната база. Хронично целият регион е недофинанс­иран, пари за такива инвестиции няма. И именно затова България през последните години изпъкваше, защото в рамките на няколко години тази основа от early stage стартъпи започна да се изгражда. И сега, ако вдигнеш нагоре всички играчи, без да продължиш да вкарваш ликвидност най- долу, след известно време рискуваш да се върнеш на ниво отпреди десет години.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ??
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria