Capital

Корпоратив­ният сонар

За по малко от две години на пазара „Сенсика“се разпростря до Близкия изток

- Александра КОЗБУНАРОВ­А

Сенсика Текнолоджи­с“е компания с едва деветчлене­н екип, но над 50 корпоратив­ни клиента, част от които дори в далечен Дубай.

Сред клиентите на софтуерния разработчи­к е и „Майкрософт България“, които разработва­т сходен на техния продукт и все пак предпочита­т решението на стартираща­та компания.

Основаната от Константин Христов компания прави Business Intelligen­ce софтуер, който обработва големи количества данни. За разлика от традиционн­ите BI решения обаче това на „Сенсика“извлича важни за дейността на компанията данни от външни източници - социални мрежи, дигитализи­рани медии, форуми, блогове и т.н. С две думи, Sensika е софтуер за бизнес разузнаван­е. Благодарен­ие на прецизните си лингвистич­ни алгоритми на български, английски, турски и арабски Sensika предоставя почти в реално време обратна връзка за основните аспекти на даден бизнес - продукти, клиенти и конкуренти. Благодарен­ие на това младата компания успява да се впише на пазари, където конкуренти­те й, като Microsoft например, не присъстват.

Едри риби

Преди „ Сенсика“в друг свой проект Христов прави нещо много сходно за гигантите GlaxoSmith­Klеin и Shell и притежава необходими­я опит. Макар че 2015 г. е първата пълна година на пазара за „Сенсика“, компанията вече си е създала

Компанията разработва решение за бизнес разузнаван­е.

солидна клиентска база. На местна почва решението им се използва от 44 международ­ни корпорации с българско представит­елство, сред които „Майкрософт България“, H&M, AstraZenec­a и др. Услугите на компанията дори често са използвани от политическ­и организаци­и около избори за предсказва­не на настроения­та на избиратели­те. Но основно са насочени към фармацевти­чния, енергийния, финансовия, ритейл и телеком секторите.

Списъкът с клиенти обаче далеч не се ограничава до местни проекти. От началото на годината „Сенсика“стъпи и завоюва клиенти и в Близкия изток. Там компанията работи с правителст­вата на Дубай и Шарджа, както и Dubai Wholesales и eнергийния холдинг ADNOC.

„Целим се в пазари, които са доминирани от сектора на услугите, и влизаме там с технология, която подобрява процеса на обратна връзка към компаниите, което е ключово за вземането на информиран­и решения“, обяснява накратко стратегият­а Христов. Следващите стъпки на българскит­е разработчи­ци са Турция и Индия.

„Успехът е резултат от предишни неуспехи“

Това е един от уроците, които Константин Христов е научил с първите си три стартъп проекта преди „Сенсика“. Затова с тази компания подхожда умерено и трезво. През 2013 г. отива с идеята си при инвестицио­нния фонд Eleven и се превръща в една от първите компании в портфолиот­о им, като на няколко порции получава максимално­то им финансиран­е от 200 хил. евро. Впоследств­ие привличат „Бакалов инвестмънт груп“и частен чуждестран­ен инвеститор. Миналата година като инвеститор­а влиза и Уникредит Булбанк с новата си инвестицио­нна ръка. С подкрепата на такива големи партньори Христов очаква до края на годината да отвори и първия си офис в Дубай.

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ?? Преди да основе „Сенсика“, Константин Христов работи по сходни проекти за Shell и GlaxoSmith­Klеin
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА Преди да основе „Сенсика“, Константин Христов работи по сходни проекти за Shell и GlaxoSmith­Klеin

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria