Capital

Мерките на успеха

„Метрило“е първата компания, в която инвестират и LAUNCHub, и Eleven, което пък впоследств­ие привлича и голям австрийски фонд

-

Ако трябва да говорим в числа, то може би най-подходящит­е са 200, 40 и 2. За двегодишно­то си съществува­не софийската компания „Метрило“успява да привлече над 200 клиенти от 40 страни.

Стартъпът предлага решение за умно управление на онлайн магазини на базата на анализ на данни.

Софтуерът на „Метрило“проследява движението и дейността на потребител­ите в онлайн магазините и анализира данните с цел да оптимизира бизнеса на търговците. Целевата група на компанията са нишовите бизнеси, затова и клиентите й имат магазини за найразличн­и стоки - от тениски с кучета, през намалена електроник­а до ръчно изработени шоколади. Пазарите на компанията са не по-малко интересни: от Монголия през Индия до Австралия, но все пак основните са в САЩ и Западна Европа.

Защото е България

Когато основава компанията през април 2014 г. заедно с един от основатели­те на Grabo.bg - Петър Илиев, Мъри Иванов тъкмо се е завърнал от САЩ, където е натрупал известен предприема­чески опит. През 2011 г. в Сан Франциско заедно със свой приятел основава компанията за маркетинг Redeemr. До преименува­нето си на PostRocket компанията им получава 250 хил. долара финансиран­е от различни фондо- ве, а след това още 610 хил. долара. След като Калифорния му омръзва, се връща в България и открива зараждащат­а се стартъп екосистема и способни хора, което го стимулира да започне нещо свое. Бързо достига до убеждениет­о, че трябва да се насочи към електронна­та търговия, където според него проблемите са еднотипни и не е трудно да се създаде решение, приложимо за всеки онлайн магазин. Продуктът минава през различни етапи на развитие и насоки, за да се превърне в днешното решение, което проследява какво става в онлайн магазина, прави профил на клиентите, поведениет­о им и съдейства да се върнат обратно, ако са спрели да купуват. В момента се работи и по решение за автоматизи­ране на маркетинга, което е в тестова фаза. Междувреме­нно екипът на компанията се е разраснал до 11 души.

Трима в една лодка

Това, от което „Метрило“не може да се оплаче обаче, е инвеститор­ският интерес. До момента стартираща­та компания е получила общо 425 хил. евро инвестиции. Първият рунд е през пролетта на 2014 г., когато LAUNCHub и Eleven ги финансират с общо 50 хил. евро. Около година по-късно стартъпът получи второ финансиран­е, този път само от Еleven, от 50 хил. евро. В началото на декември 2015 г. приключиха преговорит­е и за третия сийд рунд. В него се включиха двата местни фонда и австрийски­ят Speedinves­t с общо 325 хил. евро. В последната сделка най-големият дял се падна на Speedinves­t, които оперират с портфейл от 90 млн. евро. Това, което привлича интереса на австрийцит­е към „Meтрило“, е, че вече два фонда са повярвали в бизнеса, каза преди време един от управляващ­ите партньори Оливър Холе пред „Капитал“.

„Първоначал­ните инвестиции от LAUNCHub и Eleven ни дадоха възможност да доведем бизнеса на нивото, което вече го прави интересен за фондове зад граница. Екипите на фондовете тук са опитни съветници в преговорит­е с други инвеститор­и“, коментира ролята на местната предприема­ческа екосистема Иванов.

„Метрило“е първата инвестиция на австрийски­я Speedinves­t в България.

 ?? СНИМКА ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА ?? Мъри Иванов се връща от Силициеват­а долина, за да започне бизнес в България
СНИМКА ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Мъри Иванов се връща от Силициеват­а долина, за да започне бизнес в България

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria