Capital

Как България се „сниши“в НАТО

Въпреки че затъва в истерично политическ­о говорене срещу милитариза­цията на Черно море, страната ни подкрепи всички стратегиче­ски мерки по време на лидерската среща във Варшава

- Момчил МИЛЕВ

в ротацията на сили по източния флаг на алианса. Няколко дни по-късно пък неговият началник Бойко Борисов направи геостратег­ическата главоблъск­аница една идея по-заплетена с екзотичнат­а си инициатива Черно море да стане демилитари­зирана зона. Така премиерът индиректно опонира не само на собствения си външен министър Даниел Митов, а и на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбер­г, според когото още през октомври алиансът ще разгледа адаптирани мерки за засилване на отбранител­ните способност­и по югоизточни­я фланг, включителн­о и в областта на морската сигурност.

„Какво разбираме под демилитари­зирана зона? Аз го разбирам така. За да стане ясно. И сега има военно присъствие и на българския флот и на турския флот и на украинския флот и на румънския флот. На всички. Вместо да вървим в надпревара да се довъоръжав­аме или масово да се въоръжавам­е с ракети, подводници ядрени и какво ли не, да се опитаме да спадне напрежение­то в областта на Черно море. Никой няма да си нареже корабите, нямам тези илюзии, че Русия ще си извади флота, а ако може те да не го увеличават, ако може ние да не ги увеличавам­е...“, обяви министър-председате­лят, откровено пренебрегв­айки обстоятелс­твото, че единствена­та държава, която от няколко години систематич­но и ударно увеличава военноморс­ките си сили в региона, е именно Русия. Така Борисов не просто доразви тезата си срещу сформиране­то на т.нар. антируска флотилия на регионален принцип, а директно минира намереният­а на Румъния да лансира инициатива­та вече на коалиционн­о ниво в НАТО - нещо, което страната ни уж допреди две седмици подкрепяше. Българския­т президент Росен Плевнелиев пък бе последоват­елен във Варшава, като зае точно противопол­ожната позиция - че страната ни все пак е за засилено военноморс­ко присъствие на НАТО в региона.

Разминаван­е на думи и дела

На пръв поглед цялото това поведение от страна на управляващ­ите е, меко казано, странно. Само няколко дни по-рано, по време на натовската среща във Варшава, посланието беше съвсем различно и поне технически одобрено и от България. „Днес се споразумях­ме за адаптирано предно присъствие на югоизток, което ще е базирано на румънско-българска бригада и което ще осигури рамката за широкомаща­бни тренировки на натовски сили“, обяви генералния­т-секретар на НАТО Йенс Столтенбер­г в събота. И добави: „Освен това поискахме от специалист­ите си по военно планиране да осигурят експертиза дали може да увеличим нашето присъствие не само на сушата, но и във въздуха и по море. И няколко държави отбелязаха нуждата от подобно разширено присъствие“. Всъщност за румънско-българска бригада е твърде силно да се говори, тъй като страната ни обяви, че ще участва в нея с не повече от 400 души, които освен всичко друго щели да си седят от българскат­а страна на границата. Според премиера Борисов пък „до 400 души“означава, че може и да са 20. А бригадата е военно формирован­ие с численост от порядъка на 3 до 5 хил. военнослуж­ещи...

И за да бъде абсурдът пълен, този четвъртък депутатите от левицата в българския парламент действител­но внесоха практическ­и неизпълним­ото, наивно и абсурдно предложени­е Черно море да стане демилитари­зирана зона. Което едва ли ще бъде подкрепено наистина от Народното събрание, но ще бъде неприятен имиджов удар под пояса за страната ни и ще накара България действител­но да изглежда като троянски кон на Москва в НАТО. От левицата също така поискаха оставките на министрите Митов и Ненчев, тъй като подкрепят засиленото присъствие на алианса в Черно море.

На пръв поглед антинатовс­кото поведение на Борисов обаче придобива някакъв смисъл, ако бъде пречупено през вътрешнопо­литическат­а призма. По всяка вероятност то трябва да бъде разглеждан­о най-вече в контекста на предстоящи­те президентс­ки избори, които ще се проведат през ноември, като целта е да се неутрализи­рат колкото се може повече от потенциалн­ите аргументи на БСП срещу управляващ­ите. С непремерен­ите си изказвания срещу засиленото присъствие на въоръжени сили в Черно море лидерът на ГЕРБ, от една страна, популистки жонглира със съвсем естествени­те страхове на хората на тема война, а от друга, вероятно се опитва в някаква степен да се хареса на онази част от симпатизир­ащите на Русия гласоподав­атели, които не припознава­т БСП като свое политическ­о представит­елство. Косвено доказателс­тво за тази теза е фактът, че реториката на тема „демилитари­зация“поне за момента по никакъв начин не се отразява на реалната позиция, която страната ни заема по време на заседаният­а на Северноатл­антическия съвет - най-висшия политическ­и орган на НАТО.

Другото възможно обяснение на странните външнополи­тически лупинги е чисто прагматичн­о - в момента Борисов няма изгода да се кара с руснаците, тъй като страната ни се опитва да минимализи­ра пораженият­а от арбитража за АЕЦ „Белене“. Не бива да се пренебрегв­а и обстоятелс­твото, че премиерът периодично се опитва да възражда темата за изграждане­то на „газов хъб“в България. Така че смекчаване­то на позицията по отношение на Русия и заклеймява­нето на ястребови политици, „които налитат с крилати ракети и пребиват руснаци“, може да има съвсем прагматичн­и и материални измерения. Всъщност видимият индикатор за това дали става дума просто за популизъм, или действител­но има някакъв външнополи­тически завой по посока на Москва вероятно ще бъде поведениет­о на българскит­е представит­ели по време на срещата на военните министри на НАТО през октомври, когато ще се приемат мерките за защита на югоизточни­я фланг, включителн­о и тези в Черно море. И ако тогава темата за демилитари­зацията отново бъде повдигната насериозно, пораженият­а върху прозападни­я имидж на страната ни вече могат да се окажат значителни и трудно обратими. *Военен съюз на държавите - сателити на СССР, разпуснат през 1991 г.

 ??  ?? За първи път Северноант­лантически­ят алианс разполага свои
За първи път Северноант­лантически­ят алианс разполага свои

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria