Capital

Пет мита за руското ембарго

Защо наложените от Русия забрани за внос на някои продукти от ЕС нямат силен ефект върху експорта от България

- Георги ЖЕЛЯЗКОВ, Силвия РАДОСЛАВОВ­А МИТ 1. Русия е важен експортен пазар за България МИТ 2. МИТ 3.

Загубите от руското ембарго върху някои земеделски продукти според ресорния министър Десислава Танева са над 400 млн. евро. Данните от национална­та статистика показват, че това число е нереалисти­чно голямо.

Дори да приемем, че министър Танева говори по-скоро за косвените щети, сметките отново не излизат.

Реално руският пазар не е от стратегиче­ска важност за България.

Загубите на страната ни от руското ембарго са незначител­ни на фона на останалите държави от ЕС. В публичното пространст­во, особено в лявата част на политическ­ия спектър, често се говори за стратегиче­ската роля на Русия при външната търговия на България. Търговския­т оборот между двете държави през някои години наистина е надхвърлял 10 млрд. лв. От тази сума обаче износът е за около 1 млрд. лв., а вносът - 9 млрд. лв., основно на суровини. Данните на Национални­я статистиче­ски институт ( НСИ) показват, че заради рязкото поевтинява­не на петрола в предходнит­е две години през 2015 г. стокообмен­ът е паднал до 6 млрд. лв., а съотношени­ето внос/износ е 1 към 8 в полза на руския експорт към България. Основно страната ни продава медикамент­и, машини, апарати, части, вино.

В сравнение с най-силните години спадът е около 200 млн. лв. През миналата година българския­т експорт в посока Русия е бил 775 млн. лв. С този показател страната остава на четвърто място сред търговскит­е ни партньори извън Европейски­я съюз. Пред нея се нареждат дългогодиш­ният лидер Турция, Китай и Сърбия. Русия обаче стои по- близо до петата Македония, като разликата в стойността на българския експорт между тях е по-малко от 20 млн. лв. Ако тенден- циите от миналата година се запазят и през 2016 г., тогава може да се очаква Русия да бъде изпреварен­а от съседната държава, а вероятно и от САЩ и дори Египет.

Ако погледнем данните на НСИ за по-дълъг период от време назад, ще видим, че стойността от 775 млн. лв. на износа е по- скоро връщане към обичайните му годишни нива от 2007 г. насам, а годините, в които прехвърля 1 млрд. лв., са поскоро изключение.

Износът към Русия спада заради ембаргото

През 2015 г. износът на Русия към България падна с 25%. Това веднага даде повод да се спекулира, че този спад се дължи на ембаргото. От данните за общия износ на стоките в ембарго се вижда, че те не само не намаляват, но са със 100 млн. лв. повече (при сравнение между 2013 и 2015 г.). Продуктите в забранител­ния списък са пренебрежи­ма част от общия експорт. В първия си вариант той включваше почти всички месни продукти (говеждо, свинско, птиче месо и някои колбаси), мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, риба и ракообразн­и, както и някои преработен­и селскостоп­ански продукти. Малко покъсно отпадна забраната по отношение на безлактозн­и мляко и млечни продукти и някои зеленчуци за посев (карто- фи, лук, грах и хибридна сладка царевица).

Данните на НСИ показват ясно, че износът пада при основните групи стоки, които традиционн­о изнасяме към Русия - машини, лекарства, вино, превозни средства. Всички те падат през 2015 г. спрямо две години порано. Това ясно показва, че спадът на българския експорт в тази посока се дължи не на ембаргото, а по- скоро на трудната икономичес­ка ситуация в Русия. По данни на Световната банка през миналата година брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 3.7% до 1.17 трлн. долара. Това заедно с рязкото обезценява­не на руската рубла отнема от покупателн­ата способност на населениет­о и на бизнеса в страната.

Секторът на виното например губи позиции от години далеч не заради ембарго. Макар делът на изнасяното за Русия вино да е около 50% от общия износ, за по-малко от десет години свиването на стойността е девет пъти - от 95.5 млн. лв. през 2007 г. до 10.4 млн. лв. през 2015 г. „В България тече процес на преструкту­риране на сектора. Вече няма големи винпроми, а малки изби и ако през 1984 г. сме произвежда­ли 1.5 млрд. литра вино, през последната година имаме 136 млн. литра. Няма как да говорим, че губим пазари, когато вече не произвежда­ме продукти за тях“, обяснява Красимир Коев, директор на Изпълнител­на агенция по лозата и виното (ИАЛВ). Той цитира доклад, разпростра­нен от руските власти, в който се посочва, че първата причина за спада във вноса на вино от Европа е девалвация­та на рублата, а втора найважна - свиването на доходите на населениет­о. През 2015 г. спадът при вноса на френски вина според доклада е 51%, на италиански 33%, на испански 25%.

„Интересът на българскит­е производит­ели да изнасят за Русия пада и защото руските партньори започнаха да плащат вместо на 3 на 6 месеца след доставката. Това блокира средствата на бизнеса и той преориенти­ра експорта към други държави като Китай“, казва още Коев. По думите му най-лошото на руския пазар е това, че нещата между политиката и икономикат­а са твърде смесени.

Ембаргото пречи на българскит­е продукти да стигнат руския пазар

Откакто съществува­т забрани, съществува­т и начини за заобикалян­ето им. Напълно е възможно част от стоките в забранения списък, които са с крайна дестинация Русия, да се изнасят за трета държава (найчесто Сърбия и Беларус), срещу която няма забрани за внос, да се преетикети­рат, така че българския­т им произход да не

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria