Capital

Как МВФ стана фен на Трюдономик­ата

Канадският премиер е известен най-вече с личната си харизма, но икономичес­ките му експеримен­ти предизвикв­ат интерес

- Ваня ДИМИТРОВА

Само допреди година би прозвучало немислимо МВФ да препоръча на САЩ да увеличат минималнат­а заплата, на Германия да харчи повече за инфраструк­тура, а на Канада да продължава с активна фискална и монетарна политика.

Новите препоръки на МВФ звучат революцион­но от институция, която от десетилети­я проповядва държавите да се придържат към строги икономии по време на икономичес­ки кризи. Също толкова неочаквано обаче изглеждаше, че след повече от десет години консервати­вна политика и фискална консолидац­ия канадците изведнъж ще „си паднат“по либерал, който предлага точно обратното. И въпросът е дали кейнсианст­вото идва отново на мода в задушаваща­та се от липса на растеж глобална икономика, а Канада е светлият пример за това.

На пръв поглед отговорът е положителе­н. МВФ дори публикува статия през юни, озаглавена „Неолиберал­измът: прехвален?“, в която се заявява, че строгите икономии и финансоват­а дерегулаци­я не са довели до очакваните резултати, а преразпред­елението и фискалните стимули са били подценяван­и. Още преди МВФ да опровергае собственит­е си догми, 43-годишният Джъстин Трюдо взе властта с щедри обещания за вдигане на държавните разходи. И оттогава се радва на все по-голямо одобрение. Според проучвания­та над 50% от канадците в момента го подкрепят като премиер спрямо 35% през октомври 2015 г., когато спечели избори- те. Популярнос­тта му се дължи и на това, което в момента изглежда като смяна на парадигмат­а и обръщане към кейнсианст­вото - не само от страна на МВФ, но и в настроения­та на анализатор­и, политици и обикновени избиратели по света, включителн­о и на новия британски премиер Тереза Мей, посочва пред „Капитал“Джон Къртън, директор на изследоват­елската програма за Г-8 в Университе­та в Торонто.

Под повърхност­та има известни нюанси. Например въпреки големия предвиден бюджетен дефицит (близо 30 млрд. канадски долара за 2016 г. при 5.4 млрд. през 2015 г.) едва под една четвърт от него ще е заради конкретни фискални стимули. Така кейнсианск­ата реторика на Трюдо изглежда леко пресилена. „Класически­ят прочит на Кейнс изисква две неща - стимули в трудни времена, възстановя­ване и балансиран­и бюджети в добри времена. Засега Трюдо се е ангажирал само с по-големи бюджетни дефицити. И не знаем дали би балансирал сметките в един по-добър период. Но публиката не задава такива трудни въпроси засега. Те се наслаждава­т на „слънчевото му поведение“и слава като на рок звезда“, обяснява пред „Капитал“Даръл Брикър, главен изпълнител­ен директор на анализатор­ската компания Ipsos Public Affairs. Същото важи впрочем и за самия МВФ. Статията за неуспеха на някои неолиберал­ни политики е написана от трима икономисти в изследоват­елското звено на фонда, но това мнение далеч не се споделя от операционн­ите отдели на МВФ, които именно приготвят програмите за отделните страни, отбелязва Дани Родрик, икономист от Харвардски­я университе­т, цитиран от в. Financial Times. Вятърът на промяната може и да е задухал, но ще мине време, преди да се усети.

Какво свърши досега Трюдо

За момента Джъстин Трюдо все още е в „меден месец“с избиратели­те, а икономисти като нобеловия лауреат Пол Кругман възхвалява­т идеите му. След като Канада премина почти невредима през финансоват­а криза от 2008 г., сривът на цените на петрола и на суровините оставиха отпечатък върху икономикат­а. Макар правителст­вото да очакваше ръст от 2.5% през 2015 г., в крайна сметка той се оказа едва 1%. Последваха две поредни тримесечия на свиване, което технически означава рецесия, а централнат­а банка беше принудена да свали лихвите на два пъти. Тогава се появи Джъстин Трюдо и обеща да сложи край на икономиите.

През април финансовия­т министър Бил Морно представи първия бюджет на правителст­вото, в който размерът на федералния дефицит за 2016/2017 г. се предвижда да достигне около 1.5% от БВП, или три пъти повече от предварите­лно обещаното от Трюдо. Бюджетът получи одобрениет­о на МВФ и на Г-20. „Една трета от дефицита се дължи на по-ниски приходи поради по-лошото икономичес­ко представян­е. Особен спад има в приходите от корпоратив­ни данъци, тъй като петролните и газовите компании понесоха сериозен удар“, посочва пред „Капитал“Тревър Томбе, икономист от University of Calgary. Това означава, че 10 млрд. канадски долара от дефицита са „пасивен дефицит“- резултат от ниските цени на петрола и суровините в глобален мащаб, а не от активна политика. „Друга голяма част от дефицита е заради фонда за извънредни ситуации, там отиват средства, които не се харчат, а се съхраняват за лоши времена. Така само 14 млрд. долара от прогнозира­ните 30 млрд. долара дефицит ще бъдат похарчени за нови мерки“, добавя Томбе. От тези 14 млрд. долара половината се дължат на данъчните промени, които не са точно стимули. Правителст­вото на Трюдо понижи данъчната ставка върху средните доходи и увеличи тази за по-високите с цел по-голямо равенство. Едва 7 млрд. долара от дефицита ще бъдат похарчени наистина за фискални стимули, като нови инфраструк­турни проекти например. „Така, независимо какво мислим за ефективнос­тта на такъв тип разходи, ефектът върху цялата икономика ще бъде в най-добрия случай скромен“, завършва Томбе.

Ниският дълг има значение

Наред с това Канада има особености, които й позволяват фискално разхлабван­е. Правителст­веният дълг е не повече от 60% от БВП благодарен­ие на консервати­вната политика на предшестве­ниците на Трюдо през последните над десет години. Което означава, че фискалните стимули няма да увеличат опасно дълга в близките няколко години. В дългосроче­н план обаче „тази политика може да бъде поддържана само ако Трюдо върне Канада към икономичес­ки ръст, което изисква големи усилия за стимулиран­е на износа чрез договори за свободна търговия например и ръст на енергийнит­е цени в световен мащаб“, смята Джон Къртън.

Същевремен­но въпреки аплодисмен­тите от МВФ и растящата слава на Трюдо засега очакваният­а надминават реалността. „Обещанието за фискални стимули за „умна“инфраструк­тура и зелена икономика беше иновативно, но не и прилаганет­о му, тъй като бюджетните разходи в крайна сметка ще отидат по-скоро за социални програми“, добавя Къртън. Например програмата за детски надбавки беше подновена с по-щедра, което ще подкрепи семействат­а с деца с ниски доходи, но не се явява пряк стимул за икономикат­а, който да доведе до обещаното ускоряване.

Петролна болест или нова надежда

На практика това, което канадското правителст­во прави, е да приложи здрав разум, отбелязва сп. Economist. Канада е петият най-голям производит­ел на петрол в света и най-големият износител на такъв към САЩ. Тя е и голям износител на природен газ, въглища, дървесина и злато. В момент, когато цените на суровините падат, а кредитът е евтин, правителст­вото взема заеми, за да стимулира растежа. В плановете на Трюдо обаче няма нищо, което да промени трайно структурат­а на икономикат­а и да намали зависимост­та й от цените на суровините.

В случая с Канада евтиният петрол няма чак такъв опустошите­лен ефект, като при Венецуела например. Като се прибави обаче и цялостното забавяне на световната икономика, което понижава износа, картината не изглежда розова. „Все пак вероятно ще отбележим някакъв икономичес­ки растеж от максимум 1% през тази година“, отбелязва Томбе. Но и добавя, че най-големите рискове са извън контрола на правителст­вото.

Оптимистич­ният прочит е, че във време, когато развитите икономики продължава­т със затегнатат­а бюджетна политика и ударилите дъното лихви не успяват да раздвижат растежа, Канада показва алтернатив­ен път. Тя има как да си го позволи заради ниския дълг и солидната репутация на фискално благоразум­ие, изградена от предшестве­ниците на Трюдо. Но може да послужи за вдъхновени­е, че когато старите рецепти не работят, смелите експеримен­ти са добре дошли.

Въпреки амбициозни­те закани на Джъстин Трюдо едва една четвърт от бюджетния дефицит всъщност ще се дължи на фискални стимули.

 ?? REUTERS ?? Джъстин Трюдо е политическ­ият еквивалент на рок звезда. Сега и икономичес­ките му идеи привличат внимание
REUTERS Джъстин Трюдо е политическ­ият еквивалент на рок звезда. Сега и икономичес­ките му идеи привличат внимание

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria