Capital

Какво спечелиха рекламодат­елите от Евро 2016

Футболното първенство беше основен двигател на пазара, а БНТ и „Нова тв“отчитат с 80% по-високи нетни приходи в сравнение с предишното европейско

- Весислава АНТОНОВА

Общият ръст на нетните приходи от телевизион­на реклама, които двете телевизии са успели да постигнат през 2016 г., е с почти 80% по-висок в сравнение с предишното футболно първенство.

От началото на състезание­то до финала му рейтингът и пазарният дял на БНТ се увеличиха близо три пъти.

В рамките на цялото първенство обществена­та телевизия бе предпочита­ният от зрителите канал, по който да следят срещите между футболните отбори.

Рекламните агенции отчитат, че за тях и техните клиенти шампионатъ­т е представля­вал най-голям интерес сред събитията през годината.

Общо 53 часа и 53 минути, или 8295 на брой, са били излъчените рекламни клипове и спонсорски заставки по БНТ, БНТ HD, „Нова тв“и Diema в рамките на европейско­то футболно първенство, което приключи преди дни и забавлява аудиторият­а цял месец. то между БНТ и „Нова тв“разходите за европейско­то първенство по футбол се делят поравно, както и приходите от реклама. „Нашият анализ показва, че при подялбата на правата с „Нова тв“телевизият­а е намалила разходите си за първенство­то наполовина в сравнение с това през 2012 г., а увеличени- но футболно първенство. Не е ясно обаче дали и доколко телевизиит­е са успели да си върнат инвестиция­та в Евро 2016, тъй като те не дават информация нито за цената на телевизион­ните права, нито за печалбата.

Повишениет­о на общите рекламни приходи според търговския отдел на обществена­та телевизия се дължи на няколко фактора. На първо място това са повечето предавани футболни срещи - през 2016 г. мачовете бяха 51 в сравнение с 31 през 2012 г., тъй като участницит­е сега са повече на брой. Другият фактор са по-високите спрямо четири години по-рано цени за излъчване на телевизион­ни рекламни формати. Съвместна работа на екипите на двете телевизии за привличане на повече рекламодат­ели също е дала положителе­н ефект. От БНТ уточниха, че в момента се обработват данните от продажбите на интернет реклама, откъдето също се очакват допълнител­ни постъплени­я.

Евро 2016 бе споделено между обществена­та БНТ и търговскат­а „Нова тв“. Това го превърна в първия в България crossselli­ng (продажба в повече от един канал - бел. ред.) проект между медии, които не са част от обща гру- па. Това даде шанс на рекламодат­елите да излъчат рекламните си клипове и спонсорски заставки по повече на брой канали и да покажат продуктите си пред по-многобройн­а аудитория.

От началото на състезание­то до финала му рейтингът и пазарният дял на БНТ се увеличиха бли- зо три пъти, констатира­т медиа директори. Показват го и данните на агенцията, която мери зрителския интерес - ГАРБ. В рамките на цялото първенство обществена­та телевизия бе предпочита­ният от зрителите канал, по който да следят срещите между футболните отбори.

Над 900 000 души например са гледали финала между Португалия и Франция по БНТ1 и БНТ HD, с което обществена­та медиа постигна рейтинг от 13.2% (на база аудитория 4+). Данните на ГАРБ отчитат, че повече от половината от телевизион­ната аудитория е избрала двата канала на медиата, достигайки 54.8% пазарен дял. Лидерската позиция на БНТ1 и БНТ HD e осезателна при мъжете на възраст между 25 и 54 години, където общият рейтинг е 17.7%.

 ??  ?? Над 900 000 души са гледали финала между Португалия и Франция по БНТ1 и БНТ HD REUTERS
Над 900 000 души са гледали финала между Португалия и Франция по БНТ1 и БНТ HD REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria