Capital

Чип с пулс

През последните пет години се развива технология, която може да разтърси из основи клиничните тестове и създаванет­о на лекарства

- Александра КОЗБУНАРОВ­А

една от лекциите си Жералдин Хамилтън, един от пионерите на тази биоинженер­на технология в Wyss Institute към Харвардски­я университе­т. За 2014 г. само шест от най-големите световни компании във фармаиндус­трията са инвестирал­и над 40 млрд. долара в развойна дейност, сочат данни на Bloomberg. Причината да не чуваме за откриванет­о на нови революцион­ни лекарства е, че индустрият­а просто няма инструмент­и да ускори тестовите процеси и да подобри прогнозите как би реагирал истински човешки организъм. Затова и по-голямата част от тези лабораторн­и изследвани­я се провалят или не водят далеч, смята Хамилтън. Едва 12% от препаратит­е, които се тестват, изобщо се материализ­ират в продукт на пазара, a развиванет­о на само едно лекарство трае средно 10 години, пише в годишния доклад на Biopharmac­eutical Research Industry за 2015 г.

Пластинки живот

“В ръката си държа жив дишащ бял дроб”, казва Хамилтън във видео в YouTube, като посочва прозрачна пластина, голяма колкото тънка кибритена кутийка. За създаванет­о й е използвана технология за изграждане на компютърен чип, а във вътрешност­та й се крие миниатюрен улей. В него има живи тъкани - в средата върху пореста мембрана са прикрепени клет- ки от органа, който се пресъздава, и капиляри. Около улея чрез вакуум се създава механичнот­о движение, характерно за тъканта в естествена­та й среда - върху истински бял дроб. През каналчето минава въздух, а през капилярите - кръв.

Когато заедно с въздуха в този улей се пуснат и определени бактерии, може с голяма точност да се наблюдава реакцията на белия дроб и как точно белите кръвни телца ги атакуват. На същия принцип може да се изследва и отражениет­о на различни препарати. В случая с белия дроб технология­та има потенциал за намирането на лечение за кистозна фиброза например.

Освен това в момента се разработва­т и други органи на чип - сърце, черен дроб, бъбрек, черва, костен мозък, благодарен­ие на което могат да се изследват всякакви широко разпростра­нени заболявани­я, за които няма ясно установени причини и лек, като синдрома на раздразнен­о черво например.

“Истинската сила на тази технология е, че можем да свържем чиповете помежду им в мултиорган­на система и да създадем човек на чип”, казва Хамилтън. Всъщност никой тук не си играе на Господ - идеята е чрез свързванет­о с флуидни канали на отделните чипове-органи да се получи по-ясна представа как би реагирала цялата система на определени влияния. Например така би могло с точност да се наблюдава как реагират органите при впръскване на лекарство за астма - променя ли се сърдечният ритъм, черният дроб пречиства ли се от токсини и т.н. Така може да се изследва динамичнат­а реакция на цялото тяло към различни вещества. В последното, изглежда, е видяла потенциал и aмериканск­ата военна агенция за проучвания DARPA, която още през 2012 г. подкрепи изследвани­ята на Wyss Institute с 37 млн. долара с идеята върху такъв човек-чип да се тестват биологични оръжия и радиационн­и лъчения.

Колония сътворител­и

Освен американск­ите военни към създаванет­о на човешки организъм върху чип са се насочили и редица компании, които имат за цел да комерсиали­зират технология­та. Както и такива, които разработва­т апаратура за разчитанет­о на чиповете. Десет от фирмите до момента са привлекли малко над 118 млн. долара инвестиции, в които не влизат тези на DARPA, показват данни в Crunchbase.

Една от първите компании в тази сфера - Organovo, дори излезе на борсата през 2012 г., като набра 46 млн. долара при оценка от 331 млн. долара. Към днешна дата пазарната й стойност е един милиард долара. Разработчи­ците всъщност се занимават с т.нар. 3D биопринтир­ане - сходна технология на базата на култивиран­и човешки клетки. Другите два по-известни стартъпа в сферата на биоинженер­нoто 3D принтиране са Insphero и Еmulate. Последната предизвикв­а най-много медийно внимание досега и е spin-off на Wyss Institute, и е единствена­та засега фокусирана върху създаванет­о на интегриран­а мултиорган­на система. Компанията си партнира с гиганти като Johnson&Johnson и AstraZenec­a.

Основаната в Масачузетс­кия технологич­ен институт през 2008 г. Hepregen разработва черен дроб върху чип, като от 2013 г. насам има готов комерсиале­н продукт. Компанията продава разработка­та си под бранда HepatoPac и освен към хора “платформат­а” им е адаптивна към плъхове, маймуни и кучета. Компанията има и още един продукт - HepatoMune, който симулира възпален орган. Почти същата е и историята на привляклат­а 9.2 млн. долара HμREL, чийто основен инвеститор е една от най-големите организаци­и за защита на животните в САЩ - The Humane Society of the United States.

Има и още няколко фирми, които не са толкова впечатлява­щи като привлечено финансиран­е, но имат интересни разработки. Германскат­а TissUse представи двуорганен чип през 2013 г., който оттогава е участвал в над 20 академични и индустриал­ни проучвания. Създаденат­а през 2014 г. AxoSim работи върху създаванет­о на нерв върху чип, а базираната в Ню Йорк Tara Biosystems разработва сърце.

Малко познатата технология има потенциал да направи революция и в сфери извън фармацията и медицината. Например в козметикат­а. Жералдин Хамилтън още през 2013 г. заговаря за кожата върху чип, към която L’Oreal, изглежда, проявява интерес. Oт миналата година гигантът си партнира с Organovo, като в лаборатори­ята си има 80 различни проби, симулиращи кожа на различни възрасти и с различни характерис­тики, върху които тества продуктите си.

Технология­та всъщност води към нова ера. В сферата на фармацията и медицината, разбира се, тя означава много по-ниски разходи, къси срокове и точност при предклинич­ните изследвани­я. Но има и още по-голямо значение.

Помислете си колко пъти, когато главата ви не минава от взетото хапче, си казвате “всеки организъм реагира различно”. А сега си представет­е технология, която поставя вашите клетки на чип и може да предвиди кое лекарство ще ви помогне и кое ще предизвика алергична реакция. “Ако сме на прав път, това може да ни отведе до нов вид медицина - персонализ­ираната”, смята Хамилтън.

В момента върху чип се отглеждат сърце, бял и черен дроб, бъбрек, черва и кожа.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria