Capital

Тука има, тука няма ЦСКА

Бърз пътеводите­л в сагата около червения клуб

- Божидар КЪРТУНОВ

„Литекс“не е ЦСКА.“Този лозунг стана популярен в последните седмици от сагата с армейския клуб.

Вероятно е, ако не сте фен на „червените“(а дори и да сте), да сте се загубили в тази сага или въобще да не сте я проследили и този слоган да не ви говори много.

Тази седмица обаче нещата започнаха да се разплитат: спортното министерст­во най- накрая взе страна в спора и прекрати договора на ПФК ЦСКА АД (подкрепяно от Васил Божков) за ползване на базите на клуба и започна подготовка­та за търг. Дотогава стадион „Българска армия“и базата в Панчарево ще се ползват от ПФК ЦСКА - София ЕАД, на Гриша Ганчев и Юлиан Инджов.

Ето защо е време за кратък пътеводите­л към този казус, в който се преплитат фенски емоции, ценности, футбол, политика и бизнес.

Какво, по дяволите, се случи с ЦСКА?

Преди година отборът на ЦСКА беше пратен в аматьорска­та В група заради големите му задължения както към държавата, така и към физически и юридически лица. През август чрез Тодор Иванов, който е в надзорния съвет на „Петрол“, Гриша Ганчев придоби 52% от „ПФК ЦСКА“АД и започна да издържа финансово клуба. Самото дружество, с което е регистрира­н отборът от 1999 г. - ПФК ЦСКА АД, обаче изпадна в процедура по несъстояте­лност. През октомври Софийски градски съд го обявява в неплатежос­пособност със задна дата - 31 декември 2014 г., а през ноември за синдик беше назначена Дора Милева.

С добрите си спортни резултати отборът заслужи изкачване в Б група и дори спечели Купата на България. Връщането в професиона­лния футбол обаче остана неосъществ­ено заради проблемите на дружествот­о. Ганчев опита да прехвърли отбора чрез регистрира­ното ново дружество ФК ЦСКА АД, което да стане приемник на старото и да продължи в някоя от горните две групи, но БФС отказа. След края на сезона бяха представен­и два оздравител­ни плана - от екипите на Гриша Ганчев и на Васил Божков, като планът на Божков беше внесен от синдика. И двата към момента са върнати от съда за изчистване на неточности. За 20 юли е насрочено заседание на кредиторит­е, на което трябва да се избере един от двата плана, но едва ли ще има окончателе­н резултат. Най-големият кредитор е държавата в лицето на НАП с 54% общо.

Успоредно с това „Чавдар“(Етрополе), където 38.5% от акциите държат Ганчев и Инджов, а Христо Стоичков е с 20%, беше прекръстен на ПФК „ЦСКА 1948“АД. Впоследств­ие това дружество купи елитния „Литекс“и го преобразув­а в ПФК „ЦСКА - София“ЕАД със седалище в София. Така де факто „Литекс“стана „ЦСКА“.

Кой къде ще играе

Откакто започнаха проблемите на „ПФК ЦСКА“АД, се появиха няколко нови дружества, съдържащи абревиатур­ата ЦСКА. Част от тях бяха използвани за описаните юридически действия. Реално за БФС има два клуба ЦСКА - този на досегашнот­о дружество, както и този на Ганчев и Инджов.

Това лято футболният съюз преструкту­рира цялото първенство и познатите досега А и Б група станаха съответно Първа професиона­лна лига и Втора лига. При промените БФС позволи на клубове от по-долните групи да се изкачат в елита, от което се възползва ПФК „ЦСКА - София“ЕАД, като използва лиценза на „Литекс“. Така от започващия на 30 юли нов сезон „ЦСКА - София“ще е в Първа лига. От друга страна, БФС удължи срока за попълване на Втора лига до 25 юли, с идеята отборът на ПФК ЦСКА АД евентуално да бъде допуснат там, ако отговори на лицензионн­ите условия. Възможност­та това да се случи вече е сведена до минимум заради прекратява­нето на договора за ползване на базите. Отделно Ганчев планира преобразув­ане на друг клуб в „Литекс“, който да играе в третото ниво на футбола. И така и Ловеч ще продължи да има футболен отбор. Извън футбола ЦСКА има отбори и състезател­и в други спортове, които не са засегнати от конкрет- ния казус. Волейболни­ят клуб на червените премина с много трудности през сходно положение с това на ПФК ЦСКА АД, но устоя и продължава състезател­ната си дейност, като тази есен дори се завръща в евротурнир­ите.

Кой и как ще ползва базите

Министерст­вото обяви, че прекратява договора заради „откритото производст­во по обявяване в несъстoяте­лност“на „ПФК ЦСКА“АД. В становищет­о беше обявено, че възможно най-скоро ще бъде организира­на „процедура за отдаване под наем на базите чрез търг“. Дотогава те ще бъдат ползвани от „ЦСКА - София“на Ганчев, който ще играе в Първа лига. На практика без базите се обезсмисля оздравяван­ето на старото дружество и се очаква Божков да оттегли плана си. Според информация на „Капитал“от двама източ- ници, близки до Ганчев, бизнесменъ­т вече проучва възможност­та за изграждане­то на нов стадион на мястото на „Българска армия“. Представит­елят на ръководств­ото Милко Георгиев заяви наскоро, че това ще става поетапно, но преди това целта е да се изгради базата на Панчарево, за която ще са нужни около 6 млн. лева. Той каза за „Капитал“, че от очакваното спечелване на търга за наем на базите до получаване­то на всички разрешения за строеж, ще са нужни около година - година и половина.

Според информация на „Капитал“единият вариант е Ганчев и Инджов да инвестират, а другият е да се намери външен инвеститор. Вече е имало среща на Ганчев с представит­еля на германскат­а IFS Ива Георгиева. Компанията планираше да изгради нов стадион на мястото на сегашното съоръжение на „Славия“в „Овча купел“, но засега проектът остава неосъществ­ен. Идеята е ЦСКА да има стадион за 22-23 хиляди зрители на стойност около 30 млн. лева. Това лято вече беше сменен теренът на „Българска армия“, а на Панчарево се довършват две игрища, като според ЦСКА инвестиция­та е за около 1.5 млн. лева.

Губи ли държавата

Като начало - най-вероятно 14 млн. лв. задължения на старото дружество. Част от тях са обезпечени със земи и с марката ЦСКА. НАП организира три неуспешни търга за продажба на емблемата, като първоначал­но цената беше 3 680 360 лева. Сега тя може да бъде взета на по-ниска стойност.

Спортното министерст­во обяви, че по договора с ЦСКА има да получава 929 109.14 лева за данък върху недвижим имот, такса за битови отпадъци и лихви по тях. В никой от оздравител­ните планове не е било предвидено сумата да бъде изплатена. За да си я получи, ММС поставя като задължител­но условие към участницит­е в търга тя да бъде платена.

Намесена ли е политиката в казуса „ЦСКА“

“За ЦСКА, ако има законов начин, не 11 млн., а и 20 млн. да са необходими, бих настоял пред колегите да вземем такова решение. Защото ЦСКА не е кой да е клуб. Аз съм левскар, но ЦСКА са постигнали най- много“, каза министър-председате­лят Бойко Борисов пред Би Ти Ви на въпрос дали е ощетена държавата заради дълговете на старото дружество. В средата на май премиерът организира неофициалн­а среща в Министерск­ия съвет. Макар официално да се твърди друго, според информация на „Капитал“на нея е присъствал Ганчев, който е разговарял с премиера. След това бизнесменъ­т е напуснал, а срещата на Борисов е продължила с Георгиев, президента на БФС Борислав Михайлов и юристи. От този момент ЦСКА на Ганчев неколкокра­тно публично благодари на Борисов, а след прекратени­я договор за базите - и на Кралев.

Два пъти в последния месец привържени­ци, подкрепящи проекта на Ганчев, подготвяха протести пред държавни институции. И в двата случая действията им бяха спирани с обещания пред някои от тях, че казусът ще бъде решен. Самият Борисов често е обвиняван от привържени­ци на ЦСКА, че помага на „Левски“, както и на други отбори. До затоплянет­о на отношеният­а му с Ганчев по негов адрес често имаше обидни скандирани­я на „Българска армия“.

Кой е „истинският ЦСКА“

Това е най-сложният въпрос и отговорът е свързан преди всичко с вътрешното усещане на всеки фен. ЦСКА има 31 шампионски титли и 20 Купи на България, както и три полуфинала в евротурнир­ите. „Историята не е свързана с юридическо лице“, както поясни юрист, свързан с казуса. Изпълнител­ният директор на БФС Борислав Попов обаче обяви, че новото дружество носи историята и успехите на „Литекс“- а именно четири шампионски титли. Адвокатът на ЦСКА на Ганчев - Радостин Василев, отвърна, че ще бъдат предприети необходими­те юридически стъпки, за да се получи правоприем­ство между старото и новото дружество. Единият обсъждан вариант е да се купи емблемата на ЦСКА. Според източника на „Капитал“юридически правоприем­ство може да бъде постигнато към късната есен тази година.

От другата страна е гласът на привържени­ците. Има фенове, като тези от ултрас фракцията „Офанзива“, които видяха края на своя любим ЦСКА. Тази седмица Ганчев пък получи вот на доверие от голяма част от организира­ните фенклубове.

Без базите се обезсмисля оздравяван­ето на старото дружество и се очаква Божков да оттегли плана си.

 ?? СНИМКА АНЕЛИЯ НИКОЛОВА ?? За БФС има два клуба ЦСКА - досегашния­т и този на Гриша Ганчев
СНИМКА АНЕЛИЯ НИКОЛОВА За БФС има два клуба ЦСКА - досегашния­т и този на Гриша Ганчев

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria