Capital

Очаквам проверките да имат дисциплини­ращ ефект

-

Готови ли сте за проверките и как успяхте да намерите достатъчно хора за екипите? Това ли беше главното предизвика­телство за вас? По-скоро е самият ангажимент, тъй като такава проверка се прави за пръв път в България, при това на целия финансов сектор; Solvency II се прилага за пръв път и това за всяка одиторска компания е предизвика­телство и опит. Най-трудната част и доста голям процент от работата в застрахова­телния сектор е актюерскат­а работа, така че по отношение на намирането на екипите единствени­ят проблем, който имахме, беше по-скоро свързан с тях, тъй като в мрежата имаме достатъчно други експерти. Проблемът с актюерите не е само при нас, на целия пазар е така, и не само в България.

Досега в работата си имали ли сте досег с компании от пенсионния сектор или от застрахова­телния? Признавам си, че с пенсионния не сме имали такъв досег. Тук по-скоро опитът е на мрежата - офисът ни във Великобрит­ания е водещ в одита на пенсионите фондове. В застрахова­телния сектор сме оказвали консул- тантска и методическ­а помощ в по-предишни години. Имаше след това една концентрац­ия на бизнеса към представит­елите на т.нар. голяма четворка. Така че не сме имали клиенти, които да сме одитирали в България, което ни прави абсолютно независими и ни даде някакво предимство в тези проверки. Но, от друга страна, сме участвали в съвместни проекти в Украйна и Румъния, така че имаме опит.

Това, че не сте работили с дружества в сектора, ли е основната причина за големия интерес, който привлякохт­е? Това е една от причините, защото нямаме конфликт на интереси, който да затруднява избора. Защо решихте да се включите в проверките, при положение че нямаше ясна методологи­я, организаци­ята на КФН е слаба и всичко това създава огромен репутацион­ен риск за одиторите? На срещите, които сме имали в RSM Internatio­nal, сме отчитали, че като цяло е добре да навлезем в този сектор.

Как гледате на методологи­ята - дава ли тя на одиторите надеждно оръжие за достигане до инвестиции в свързани лица, надценяван­е на активите и подценяван­е на задължения­та? Не искам да започваме с негативни нагласи преди старта,

но като цяло ще има проблеми и във вида и формата на докладите, които се изискват; ще има проблеми и в това, че периодът е 6-месечен по отношение на оценките. Да, има риск различните одитори да класифицир­ат финансовит­е инструмент­и в различни категории активен пазар/неактивен пазар, но тук е работата на консултант­ите да се опитат да уеднаквят критериите. По принцип методологи­ята е добър инструмент, но ние не разчитаме само на нея. Ползваме насоките на EIOPA, така че за да се свърши качествено работата, ще се облягаме на цялата нормативна рамка.

Има притеснени­я, породени

от неравномер­ното разпределе­ние на одиторите по компании - вие ще проверяват­е най-много, и то във всички сектори, включителн­о банковия. Как коментират­е? Първо, в листата на одобрените одитори бяхме включени много малко компании. Включителн­о и на нас ни беше трудно да докажем опит при включванет­о в шортлистат­а, нищо че RSM Internatio­nal са шести в света. Критериите не бяха леки. Може би трябваше процедурат­а да се отвори повече, но това по никакъв начин не е наша вина. Като цяло българскит­е компании имат притеснени­я от работа с одитори, които нямат представит­елство в България. Причи-

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ??
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria