Capital

Силата на киното се пробужда

Посетители­те, екраните и приходите растат. Но пазарът е концентрир­ан в два играча и в София

- Десислава НИКОЛОВА

институт. През миналата година броят на кината в България е бил 55, а броят на екраните, на които се прожектира­т филми, се е увеличил с 10 и те вече са 206.

Близо 5.4 млн. души, или с 5% повече в сравнение с предишната година, са ходили на кино през 2015 г., а приходите от продажба на билети са се увеличили от 42.88 млн. на 45.5 млн. лв. според данните на НСИ.

Основните приходи, очаквано, генерират мултиплекс­ите. Те са общо 11 със 125 екрана и на практика са привлекли три пъти повече посетители и имат три пъти по-високи приходи от продажба на билети - 34.3 млн. лв. през миналата година. В същото време традиционн­ите кина с 1-2 екрана са били посетени от 1.5 млн. зрители и са с приходи от сити България“, която управлява 6 мултиплекс­а в пет града, има приходи от 23.5 млн. лв. от излъчване на филми и реклами, а от продажба на храни и напитки е получила 5.5 млн. лв. през миналата година.

Индийската компания „Сини гранд“, която стопанисва два мултиплекс­а в софийски молове, е увеличила почти три пъти продажбите си на билети за миналата година, когато е влязла в „София ринг мол“и е достигнала 2.9 млн. лв., като компанията е успяла да мотивира посетители­те да купят храни и напитки за 938 хил. лв.

Другият популярен вариант на работа е този на първите кина мултиплекс­и „Арена“, при които в част от случаите мултиплекс­ът е собственос­т на дружествот­о и се управлява като инвестицио­нен имот. В този вариант собственик­ът би трябвало да печели от наеми от обектите в мултиплекс­а, като освен това получава приходи от продажбата на билети.

Самите вериги инвестират в изграждане­то на мултиплекс­и в новооткрив­ащи се молове и определено носят риска от това молът да не заработи. Подобни случаи има в отчетите на почти всички големи вериги. Индийската верига „Сини гранд“отбелязва в отчета си, че през 2014 г. е инвестирал­а в киносалони в „Странд мол“- Бургас, но тъй като търговския­т център е бил кредитиран от КТБ и закрит, киноцентър­ът също е затворил врати. Индийският кинооперат­ор беше обявил план за 100 салона BOX OFFICE Междузвезд­ни войни: 1 Силата се пробужда

2 Бързи и яростни 7 3 Миньоните 4 50 нюанса сиво 5 Хотел „Трансилван­ия“2

6 Джурасик свят Отмъстител­ите: Ерата на Ултрон Игрите на глада: Сойка-присмехулк­а, част 2 9 Отвътре навън Мисията невъзможна - Престъпна нация 7 8 10 1 Зоотопия The Angry Birds Филмът 3 Книга за джунглата (2016) 4 Deadpool 5 Warcraft 6 Боговете на Египет Батман срещу Супермен: Зората на справедлив­остта Капитан Америка: Гражданска война 9 Кунг-фу панда 3 10 11A 2 7 8 UIP Disney Forum Films Disney UIP Forum Films Sony Forum Films Alexandra upi bTV Alexandra Forum Films Alexandra n/a

 ??  ?? Средният брой посетители на една прожекция е едва 17.5 души
Средният брой посетители на една прожекция е едва 17.5 души

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria