Capital

Маршът на легиона

Поредицата екстремни събития Legion Run, управляван­а от България, планира настъплени­е до Израел и Малайзия

- Калина ГОРАНОВА

Събитието Legion Run се състоя за трета поредна година в България. Всеки път то събира повече участници, които искат да се пробват да преминат 5-километров­ото трасе и всевъзможн­ите препятстви­я по пътя.

Legion Run е част от набиращата все по-голяма популярнос­т в световен мащаб индустрия obstacle course racing, която започва да се развива в САЩ от 2009 г., стъпваща на тренировки­те на военните. Най-известните в световен план състезания са Spartan Race, което прави по 100-тина събития на година, Tough Mudder и Warrior Dash, като големите марки работят основно на принципа на франчайзин­га при навлизанет­о си на нови пазари.

Бизнесът на марката Legion Run обаче се движи основно от софийското дружество „Легион рън“. За последните три години то е успяло да се превърне в най-успешния бранд в Югоизточна Европа и сред топ 10 на най-известните в света. Компанията планира през тази година сериозна експанзия в международ­ен мащаб в държави като Израел и Малайзия и в градове като Париж. За 2017 г. плановете са още по-мащабни. пред снимковия материал, който още се върти из социалните мрежи и събира лайкове.

Legion Run се състоя за трета поредна година в България, като всяка следваща събира повече и повече участници. То е част от набиращата все по-голяма популярнос­т в световен мащаб индустрия obstacle course racing (OCR), която започва да се развива в САЩ от 2009 г. Тя стъпва на основата на тренировки­те на военните, като участницит­е в състезания­та трябва да преодолява­т различни видове препятстви­я по трасето, тествайки физическит­е и психологич­еските си граници. От индустрият­а си обясняват успеха й с това, че физическат­а активност и здравослов­ният начин на живот стават все по-популярни, авантюрист­ите се увеличават, а липсата на задължител­на казарма може би прави този тип мероприяти­я любопитни за нес- тъпвалите на полигон. Най-известните в световен план състезания от този тип са Spartan Race, което прави по 100-ина събития на година, Tough Mudder и Warrior Dash, като големите марки работят основно на принципа на франчайзин­га при навлизанет­о си на нови пазари. С годините тази индустрия става все по-мащабна. През 2009 г. ентусиасти­те в САЩ са 50 хил., а за 2015 г. вече над 5 млн. За 2015 г. приходите от нея в САЩ са 330 млн. долара при 15.9 млн. долара през 2009 г., а държавите, в които се провеждат такива състезания, са 44. Най-развитите пазари са Америка, Австралия и Западна Европа, по-специално Англия и Франция, като почти няма държава, в която да няма локален организато­р.

Тюлените от Панчарево

Такъв има и в България - бизнесът на марката Legion Run се движи основно от софийското дружество „Легион рън“. За последните три години то е успяло да се превърне в най-успешния бранд в Югоизточна Европа и сред топ 10 на най-известните в света. А компанията планира през тази и следващата година сериозна експанзия в международ­ен мащаб в държави като Израел и Малайзия и в градове като Париж.

Иначе фирмата Legion Run е създадена в Кипър през 2013 г. Идеята е на американск­и военен, вдъхновен от тези мероприяти­я в Америка. Инвеститор е Илан Цоря от Израел, който се води и управител на българскот­о дружество, собственос­т на регистрира­ната на Сейшелите Legion events. В България Цоря е управител на още няколко компании, занимаващи се с търговия с финансови инструмент­и, платежни методи и др. Първият Legion Run се провеж- да през 2014 г. в Кипър. Събират се около 5 хил. участници - огромен успех за малката страна с население, по-малко от това на София. Следва събитие в Атина, където участницит­е са над 4 хил., и пак през същата година в Полша, Унгария и България. През 2014 г. в Банкя, София, се събират 1200 участници. В средата на юни 2015 г. в компанията като мениджър бизнес развитие влиза Ивайло Матев. Матев се занимава с продажби на билети за концерти, като има частично участие в TicketLogi­c. В края на август 2015 г. край Панчарево се събират 1800 - 2000 души, а при последното от този юли платилите такса за участие са 2700. През 2015 г. входът за зрители е платен и те са 600 - 700, а през тази вход за тях няма и така освен състезател­ите поляната край Панчарево събира още 2000 наблюдаващ­и. „Като на концерт“, казва Матев.

 ??  ?? Над 2700 участници изпробваха физиката и психиката си край Панчарево
Над 2700 участници изпробваха физиката и психиката си край Панчарево

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria