Capital

Планината отива на кино

Екстремно кино под небето на Банско

- ВЕНЕЛИН ВЕЛИЧКОВ

Б„ Банско филм фест“вече има своята редовна публика, чиято традиция за девета поредна година е дните на фестивала през ноември да се прекарват в планината, където приключени­ята се случват на живо, а вечерите са пред големия екран – откъдето идват и новите вдъхновени­я.

Но ноември е още далече, затова тази година всяка вечер от 20 до 23 юли (от сряда до събота) централния­т площад на Банско отново ще се превръща в кинозала на открито, защото във въпросния час ще започват прожекциит­е от „Лятната киномания под звездите“. Програмата събира есенцията „Банско филм фест“, като акцентът е поставен върху екстремнот­о кино.

За четирите вечери ще бъде представен­а специалнат­а селекция от 12 заглавия и всеки, който реши да прекара някоя от прохладнит­е юлски вечери пред големия екран до планината, ще се докосне до някои от най-труднодост­ъпните кътчета на планетата и ще научи вдъхновява­щи истории за силата на човешката воля и тяло.

Ще видим първия BASE полет от Матерхорн („Матерхорн, мечтата на жената-птица“– история за поредното постижение на Жералдин Фаснахт), ще научим как се изминават със ски и кайт 2300 км през ледената пустош („През ледовете – победното прекосяван­е на Гренландия“), как се прави ски алпинизъм на остров някъде между Камчатка и Хокайдо („Онекотан – изгубеният остров“), как се обикаля из негостопри­емната Патагония с каяк („Водни пътища. Патагония“), ще разберем каква е историята на най-великата ски писта в света („Щрайф – пъкълът на спускачите“), каква е мечтата на едно непалско момиче и какви са звуците на парапланер­изма.

В програмата на „Лятна киномания под звездите“са включени и филми, които не са с типичните екстремни сцени, но намират други начини, по които да ни срещат с дивото. Един от тях – „Тарпанът, пренарисув­ане на една стара картина“, е посветен на опитите за възстановя­ване на популацият­а от диви коне, обитавали цяла Европа. |

„Лятна киномания под звездите“е в Банско, на централния площад, от 20 до 23 юли. Вход свободен.

 ??  ?? „Матерхорн, мечтата на жената-птица“
„Матерхорн, мечтата на жената-птица“
 ??  ?? „Водни пътища. Патагония“
„Водни пътища. Патагония“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria