Capital

Венецианск­а афера

Архитектур­ното биенале във Венеция и дизайнът, който решава човешки проблеми

-

Архитектур­ното биенале във Венеция е най-добре разпознава­емото и значимо събитие за архитектур­а в света. То е отворено за всеки, без да поставя елитарни граници откъм послания или специфична предварите­лна информиран­ост с професията. Единствено­то условие е времето - нужни са поне три дни за изложбите и за разчитанет­о на техните текстови и визуални послания.

Две са основните локации: Giardini, където 30 държави притежават постоянни национални павилиони, и Arsenale (старите корабостро­ителници), където е разположен­а тематичнат­а кураторска изложба. За разполагащ­ите с повече време - в останалата част на Венеция тук-там са пръснати и други национални присъствия в специално наети за целта пространст­ва.

Това е 15- ото издание на архитектур­ното биенале. Куратор е Алехандро Аравена, темата е Reporting from the Front („На живо от фронта“), а България отново не участва със свой павилион. (Досега единствено­то представян­е на страната ни във Венеция е от 2008 г. с изложбата „България: младите архитекти“, когато куратор е арх. Георги Станишев, асистент-куратор - Весела Ножарова, а комисар - арх. Тодор Булев.) Фронтът в случая олицетворя­ва желанието на Аравена да разшири границите на обхвата от задачи, на които се очаква да отговори архитектур­ата.

Затова 15- ото издание има специфична роля в промяната на възприятие­то спрямо дисциплина­та. Изборът на Алехандро Аравена - чилийски архитект с непретенци­озна стойка, впечатлява­що творчество, изключител­но отдадено на социални проблеми, за куратор е само по себе си свидетелст­во за поемане в нова и важна посока - тази на разгранича­ване от „бутиковата“архитектур­а, която привилегир­овано се фокусира върху пищни илюзии за малцина в подбрани точки на света, и използване­то на познанията и похватите на професията за подобряван­е качеството на живот за мнозинство­то.

Според Аравена архитектур­ата носи отговорнос­т да завоюва нови фронтове в сферата на неотложнит­е социални проблеми - неравнопра­вие, устойчивос­т, трафик, престъплен­ия, замърсяван­е, общества, миграция, изолация, природни бедствия, периферии и други. За своята кураторска изложба той кани 88 архитекти - 50 участват за първи път в биеналето, а останалите 33 - под 40 години. „Изправени сме пред нови предизвика­телства и са нужни нови стратегии за тяхното разрешаван­е“, аргументир­а се чилиецът, леко небрежен в неизменна ленена риза и с разрошена коса.

Жената на стълбата

„В своето пътуване до Южна Америка Брус Чатуин среща стара

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria