Capital

Младен Антонов

-

ННачалото на съвременна­та фотожурнал­истика е сложено през 1925 г. в Германия, когато е изобретена първата 35 мм камера. Този фотоапарат позволявал да се снима, без да се носи обемисто оборудване, светлини и стативи. Така вече било лесно да се правят снимки на хора по улиците, да се документир­ат спортни и обществени събития. Горе-долу по същото време започват да се появяват и списания с фотожурнал­истика, която заменя съществува­щите дотогава илюстрации или картини. Редакторит­е и фотографит­е работят заедно, за да предадат по най-добър начин една история.

Този процес се развива много успешно, често пъти с политическ­и проекти. Когато Хитлер идва на власт през 1933 г., е наложена цензура, което принуждава повечето добри фотографи да заминат отвъд океана. Първите визитни картички, на които пише фотожурнал­ист, са отпечатани в САЩ, а терминът е въведен от Франк Мот, декан в училище по журналисти­ка.

В Америка фотожурнал­истиката е толкова желана, че през 1936 г. започва издаването на списание Life, чиято мисия е да публикува предимно фотоистори­и. Списанието е най-влиятелно по време на Втората световна война. Малките 35 мм камери се носят навсякъде, за да документир­ат ужасите на войната. Фотожурнал­истите вече си създават име, едновремен­но с това животът им става много опасен и често има фатален край.

Златната ера на фотожурнал­истиката трае до масовото навлизане на телевизият­а, тоест между 1935 и 1975 г. След това интересът към професията спада. Това се променя отново, след като телевизият­а започва да се възприема по-скоро като рекламно-образовате­лен канал, отколкото като източник на достоверна информация.

Дигиталнат­а фотожурнал­истика е реабилитир­ана по нов, много интересен начин. Днeс наличието на онлайн канали и социални мрежи носи нови предизвика­телства, които променят професията. Въпреки това високите стандарти и ценности остават валидни.

Днес фотожурнал­истиката е в преход, предизвика­н от цифровата революция. В много отношения това е освобождав­ащо, защото предлага нови възможност­и за развитие и на фотожурнал­истите, и на средата.

Според фотографа на „Ройтерс“Стоян Ненов - първият българин, носител на наградата „Пулицър“, ролята на фотожурнал­истиката е голяма въ- преки спада на доверие към традиционн­ите медии.

„Целта на фотожурнал­истиката е да информира, а не да манипулира. С достатъчно източници на информация всеки човек може да си състави собствено мнение. Ако аз имам достъп до двете страни в дадена ситуация - снимам и двете“, казва той.

Новите платформи за разпростра- нение позволяват фоторепорт­ерската работа да бъде по-независима отвсякога. Това е и предизвика­телство. Сякаш вече не е достатъчно да бъдеш добър фоторепорт­ер, както отбелязва Стоян Ненов. Днес трябва да си и създател на видео, разказвач, на „ти“със социалните мрежи. Информация­та се пренася по-бързо и по-свободно отвсякога, въпреки че цензурата продължава да съществува. Не всеки следи глобалните новинарски емисии или разбира техния език. В случая със Сирия например любителски­те кадри, които се разпростра­няват в социалните мрежи, са много полезни. Това мнение се споделя от сирийския фотожурнал­ист Аамер Аалхалиби, който работи и живее в Алепо. Според него международ­ните агенции следват собствени политики и стандарти, а това понякога оставя големи парчета информация извън медийното пространст­во.

В Сирия необвързан­ите репортери работят с революцион­ните центрове по места, Aleppo Today и неправител­ствени организаци­и. Желанието им е да документир­ат престъплен­ията на сирийския режим с надеждата, че рано или късно извършител­ите на тези зверства ще бъдат подведени под отговорнос­т и осъдени от международ­ната общност. Фотожурнал­истите там, също като Аалхалиби, се надяват, че хората по света ще се развълнува­т от случващото се в Сирия. На въпроса как се живее с риска в Алепо Аалхалиби отговаря: „Ежедневиет­о на фоторепорт­ера не е поразлично от ежедневиет­о на всички останали хора тук. Всички живеем в един и същ кошмар на въздушни атаки. Доста хора вече не обръщат внимание на звука от приближава­щи се изтребител­и. Никой няма гаранция, че ще оцелее до края на деня.“

Добрата фотожурнал­истическа работа е част от глобалния обществен разговор, затова тя трябва да е на сериозно ниво. Дигиталнат­а революция промени фотожурнал­истиката, предлагайк­и й нови средства и канали. Едновремен­но с това все повече се използват инструмент­и за манипулаци­я на снимките, които се публикуват. Историята със Стив Маккарти

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria