Capital

Хана и нейните сестри

Хана Старки, наслоеното изобразява­не на красотата и бавното дешифриран­е на фотография­та

- СНИМКИ Х Н СТ РКИ ТЕКСТ ВЕР ГОЦЕВ

XХана Старки е британски фотограф и едно от най-разпознава­емите имена, когато говорим за изследване на женския образ. Родена е в Белфаст, където от малка диша революциит­е, както казва в различни интервюта. По-късно се мести в източен Лондон, където живее и до днес заедно със семействот­о си.

Старки е фотограф в класически­я смисъл на думата, работи върху даден проект дълго, който накрая винаги завършва с изложба. В кадрите й се вижда влиянието както на лентовата фотография, с която започва, така и на киното. Но едно от найхаракте­рните неща е усещането за време - снимките изглеждат сякаш някой е натиснал бутона за пауза върху действието, всичко е застинало и като че ли ей сега ще продължи нанякъде. Затова и е сочена за автор, събиращ в едно средствата на киното, живописта и фотография­та.

Най-честото сравнение на снимките на Старки е с картините на Едуард Хопър - художник, известен с живописта си, в която присъстват персонажи в градска среда, често жени. Паралелите между двамата са много и се откриват в цялата нейна работа досега. Също като при Хопър емоциите на изобразява­ните жени са в палитрата на тъгата, меланхолия­та и цинизма - сякаш чакат нещо, но никой не знае ще се появи ли то.

В един от ранните си проекти - „29 снимки“, Старки нагнетява емоциите и времевата пауза, като снима половината от моделите в гръб. Това кара човек да гледа не просто централния образ, но и цялата картина с всичките й нюанси. Именно търсеното „разсейване“на погледа е втората основна причина Старки да стане интересна и на публиката, и на критиците още с първата си изложба.

Биография от визуални послания

Критиците от Острова определят Хана Старки като фотограф, който режисира снимките си, и има защо. Освен че са очевидни, режисурата и киното в работата й са пречупени по начин, който тя нарича „фотография без жанр“и „начин на живот, а не професия“. Тя ходи по улиците и композира снимки още в окото си, размишлява върху всичко, което вижда, което „заснема“, дори и когато не носи фотоапарат в себе

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria