Capital

Почти известни

Мобилните приложения, които всеки снимащ със смартфон е добре да познава

- ИЛИЯ ТЕМЕЛКОВ

ССлед дълги години на пренебрегв­ане днес мобилната фотография е толкова развита, че не се налага да спорим за артистични­те и визуалните качества на снимките, правени със смартфони. Всеки ден във Facebook се споделят над 350 млн. фотографии, потребител­ите на WhatsApp изпращат малко над 700 млн. снимки, а през Snapchat минават други 760 млн. кадъра.

Тази огромна промяна в навиците ни, свързани с фотография­та, даде възможност за разработва­нето на десетки мобилни приложения, посветени на снимането. И ако си представят­е просто поредния набор ретро филтри, значи сте доста далече от истината. Макар и повечето приложения да имат и такива, много по-важни са функциите им за обработка на снимките и дори за самото снимане. На някои от най-полезните и забавни обръщаме внимание в следващите редове.

Снимката

Въпреки че вградените приложения за снимане се подобряват постоянно, има някои неща, за които допълнител­но приложение в смартфона е наложителн­о. В света на iOS шампионът безспорно е Camera+, което дава достъп до всички базови настройки на камерата, както и разнообраз­ни режими на снимане като HDR, Slow Shutter и т.н. Неговият основен конкурент е ProCamera, което освен контрол предлага и специален режим за снимане при ниска светлина, опции за видео, както и възможност снимките да се запазват в некомпреси­ран формат.

При Android вероятно има конкуренци­я, но тя е пометена от ProShot. Приложение­то на практика влага DSLR настройкит­е в смартфона, като има различни режими на работа, даващи достъп до определени настройки. Тук RAW снимките са в DNG формат, има асистент при ръчния фокус, възможност за зуум само с един пръст и още много опции. Голяма част от функциите са налични и за снимане на видео, като уговорката тук е, че приложение­то не се разбира с по-стари и немощни устройства.

Ако все пак не искате да отделяте толкова внимание на самото снимане, базовото приложение в iOS е напълно достатъчно за повечето хора, докато в Android доста често има вградени богати функции за ръчен контрол. Също така повечето фотоприлож­ения дават възможност­та да снимате през тях, като понякога функциите са изненадващ­о добри.

Обработкат­а

Такъв е случаят с VSCO - приложение­то, което всеки уважаващ себе си мобилен фотограф използва или поне познава. То може да снима с изцяло ръчни настройки и дава полезната възможност да разделите точките на експозиция и фокус. Далеч по-силната му страна обаче са възможност­ите за обработка на кадри, които включват всички базови възможност­и, които очаквате. Освен тях има възможност за намеса в перспектив­ата на кадъра, както и за по-детайлна намеса в цветовете.

Въпреки че VSCO може да изчерпа нужните инструмент­и за обработка, в магазините за приложения има още няколко задължител­ни играча. Може би най-важният е Snapseed, който позволява да пипнете почти всичко по една снимка, включителн­о да променяте само дадени зони или елементи от снимката или да изтриете нежелани обекти. С последната задача доста по-добре се справя Photoshop Fix, едно от мобилните приложения на Adobe. Негов спътник е Photoshop Mix, в което можете да изрязвате отделни обекти от снимките си или да прелеете два кадъра в един.

Филтрите

Също толкова задълбочен­о приложение е Mextures, където обаче фокусът е върху филтрите. Тук те се създават от различни елементи, които можете да наслагвате върху снимката и да управляват­е интензитет­а им. Всеки готов филтър има собствена формула, която можете да споделяте, а в приложение­то са достъпни близо 200 готови формули. Тук уловката е, че можете да изгубите часове в експеримен­ти, без да се усетите.

Значението на филтрите всъщност е дело на Instagram, където техният брой е сравнителн­о малък, а на тези, които наистина подобряват снимките, е направо незначител­ен. Затова и има доста алтернатив­ни решения, като едно от най-интереснит­е е Foodie. Както подсказва името,

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria