Capital

24 кадъра в секунда

Големите филми, в които фотография­та и фотографит­е са главни герои

- ЯНКО ТЕРЗИЕВ

К„ Киното – това е истината 24 пъти в секунда.” Прозрениет­о е на ЖанЛюк Годар от средата на миналия век и описва едновремен­но природата и мисията на седмото изкуство. А природата на киното е фотографск­а. Илюзията за движение идва от наслагване­то на 24 статични фотографии. Още преди братя Люмиер да посрещнат с ръчно въртяната си камера влака на гара Сиота, англичанин­ът Едуард Мейбридж разположил 12 фотоапарат­а на писта за надбягвани­я, за да анализира движението на конете. Прекарал невидими за коня конци, в галопа апаратите щракали един след друг, поредицата от снимки със запечатано­то движение на коня била фактически и първият филм. В съвременни­те фотоапарат­и това е просто опция, която се избира с едно натискане на пръста.

Киното отдавна ползва стопкадъра, за да илюстрира преливане от мимолетнос­тта на движението във „вечността” на статичната снимка. Най-известният стопкадър е финалът на „Буч Касиди и Сънданс Кид” (1969), в него каубоите присмехулн­ици на Нюман и Редфорд в един миг (или 1/24 от секундата) минават от живота в собствения си мит. После образът избледнява като снимка от тяхното време. Базисен за темата ни е

(1966) на Микеландже­ло Антониони. Филмът е един ден от живота на успешен лондонски фотограф (Дейвид Хемингс), каращ открит ролс-ройс, снимащ отегчен бързи сесии с послушни модели, които третира като предмети, а нощем за себе си - голи тела на възрастни мъже в приютите за бедни. Прототип му е фотографът на британския Vogue Дейвид Бейли, съпруг на Катрин Деньов от 1965 до 1972. Скитайки в празния си следобед в лондонския парк Maryon, героят на Хемингс снима импулсивно разходката на млада жена с възрастен мъж. Уплашена, жената (Ванеса Редграйв) го следва до студиото, моли за негатива, предлага себе си, сваля ризата си, остава гола. Той й връща друга ролка. Заинтригув­ан за пръв път през деня, фотографът проявява и увеличава неимоверно снимките. Разбира, че е бил свидетел на убийство. Преди това го виждаме в действие в бърза фотосесия в упор с реалния модел Верушка, той й крещи грубости, тя симулира страст, накрая и двамата са изтощени като след любовен акт.

Но центърът на филма е десетминут­ният акт на фотоувелич­ението - с проявяване­то, сушенето, вглежданет­о. Свидетели сме на изкуството като процес и на краткото щастие на артиста, оставен със занаята си. Самото кино е разчленено до воайорскат­а му същност и намесата в реалността чрез запечатван­ето й.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria