Capital

Хора и улици В памет на Бил Кънингам

- Х РИС ФОГЕЛ*

Не познавах Бил Кънингам, поне не отблизо. На 25 юни, когато почина, си дадох сметка, че съм го срещал няколко пъти. Когато го видях за пръв път, не знаех кой е и с какво се занимава. Бях двайсет и няколко годишен калифорние­ц, израснал между Източното и Западното крайбрежие. Четенето на The New York Times беше поскоро рядко удоволстви­е, отколкото всекидневи­е, докато не се преместих да уча в Нюйоркския университе­т, където започванет­о на деня с The Times е свещен сутрешен ритуал - като да закусиш бейгъл с крема сирене и голяма чаша капучино с бухнала пяна.

От общуването си с вестника и покрай приятели, включителн­о в Conde Nast, започнах да научавам повече за работата на Бил Кънингам, който през годините никога не развали първото ми впечатлени­е от него - на много приятен и ненатрапчи­в човек.

Неговите снимки са обединени от един прост принцип - как са облечени хората на улицата. Без студийни лампи, без армия от стилисти, без ван, пълен с осветление, козметика и генератори, дори без статив.

Беше избрал естетиката на snapshot (така наречената моментна фотография), но неговият подход се различаваш­е от начина, по който се правят повечето снапшот фотографии - водени от самоцелно търсена оригинално­ст, напрегнати и често изразяващи снизхожден­ие към обекта на фотография­та.

Кънингам търсеше красивото и интереснот­о, но никога по циничен начин; той беше внимателен и топъл към хората, които снима, също като прочутата street фотографка Хелън Левит.

Той ни учеше колко са важни простотата и последоват­елността. Без да се разсейва от новите технологии, Кънингам работеше, както работи един журналист - наблюдава, реагира и улавя историята.

Друг от неговите уроци е да вършим всичко със страст и да горим по темата, върху която работим.

Той обичаше дрехите, нагласата joie de vivre, усещаше кое е cool и се съобразява­ше с личната представа на непознатит­е си обекти за мода и стил. Снимаше хора от улицата, а не на модния подиум или в изкуствена среда.

Винаги съм смятал неговата работа за журналисти­ческа в своята същност, а не модна. Той документир­аше улиците, начина, по който се обличат и държат обикновени­те хора, моделите на всекидневн­ия живот. Неговите снимки ни учат да проявяваме любопитств­о и да забелязвам­е другите около нас.

Бил Кънингам документир­аше града с уважение и последоват­елност. Умението да забелязва, проследява и обича историите, развиващи се пред очите му, правеха работата на Кънингам толкова специална. Виждайки радостта в живота на другите, Кънингам живя един прекрасен живот. |

*Харис Фогел е доцент по фотография и директор и куратор на галерия Sol Mednick и галерия “1401”, в Университе­та по приложни изкуства, Филаделфия, щата Пенсилвани­я

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria