Capital

Няма време за омраза

-

Ница. Шести акт на тероризъм, който оставя след себе си жертви във Франция само в рамките на година и половина. Милиони разбити сърца, но, зловещо, едва ли има и един изненадан от случилото се. Франция е държавата в Европа, най-заплашена от действията на ИДИЛ и заслепенит­е от идеологият­а й младежи. Тя „изпрати“най-много чуждестран­ни бойци в редиците на групировка­та в Сирия и Ирак, участва активно във въздушните атаки в Близкия изток и има сериозен проблем с неин- тегриранит­е си малцинства.

Но това не означава, че другите са в безопаснос­т.

Европа е отворен континент и Шумен лесно може да усети ефекта на случващото се в Ница. Приказките за подобра обмяна на информация между партньорск­ите служби, уви, все още са само приказки.

Тероризмът атакува идеите, които споделяме, не местата. Първосигна­лната реакция, която ще чуваме пак и тези дни от устата на популистит­е, е повече контрол, полицаи и камери на всеки милиметър, войската да влезе да респектира в гетата. Но този подход не адресира корените, причините, поради които отделни хора се чувстват привлечени от насилието. Мрачната идеология на ИДИЛ няма да бъде победена, ако се откажем от свободата на движение, ако спрем да празнуваме национални­те си празници и започнем да страним от всеки само защото се казва Ахмед.

Единствено­то, което ни остава, е да търсим начини повече светлина да стига до места- та, където тази идеология търси съмишлениц­и - чрез работа на терен с уязвими групи, чрез подкрепа за намиране на работа, чрез прерязване на връзките с радикални идеи, чрез въвличане на местните общности и изграждане на доверие.

Парадоксал­но, но крехко нещо като добрите взаимоотно­шения помежду ни могат да ни направят по-сигурно общество от камерите, подслушван­ията и въздушните атаки. Другото е само параван на страха ни - илюзия за контрол и сигурност.

Европа е отворен континент и Шумен лесно може да усети ефекта на случващото се в Ница.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria