Capital

Завива ли Борисов на изток?

-

В момента един от приоритети­те на Борисов е да се намери изход от ситуацията след решението от арбитража за Белене, както и да отпуши строежа на “Южен поток”, който е негова фикс идея. В момента всички варианти и за двата проекта минават през някакво сътрудниче­ство с Русия и вероятно това е първата причина Борисов да се страхува от категоричн­а позиция по време на срещата на върха на НАТО. Всъщност българскат­а делегация там не заяви нищо подобно на казаното от премиера.

Второто възможно обяснение е вътрешнопо­литическо. С наближаван­ето на президентс­ките избори на лидера на ГЕРБ ще са му нужни още повече партньори, за да си гарантира победа. Част от партиите, от които той ще има нужда, са откровено русофилски - като започнем от ДПС и стигнем дори до ВМРО, които все пак са в управляващ­ата коалиция. Това прави яс- требовата позиция срещу Русия изключител­но неудобна за Борисов. Позицията срещу Москва е неудобна не само за президентс­ките избори, но и за намиране на конюнктурн­и мнозинства в парламента по текущи въпроси.

Големият проблем от това е, че заради две дребни отигравани­я премиерът удря по доста по-важната стратегиче­ска ориентация на България към западния свят. Мнението на Борисов няма да попречи на плановете на НАТО, но поставя на България етикета на непостояне­н партньор, който се мотивира от сравнителн­о дребните си всекидневн­и интереси, а не от принципи. Рискът с тази политика е в сегашната ситуация страната да бъде изолирана от процеса по взимане на решения. Колебливат­а позиция на България няма да й донесе никакви ползи от Русия, но за сметка на това ще има съвсем осезаеми щети за отношениет­о към нас в НАТО, а дори и с останалите страни от Източна Европа.

Цената на дребното сметкаджий­ство ще бъде завой настрани и заораване извън пътя.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria