Capital

Свършиха ли парите за стартъпи

-

Ако сте млад, инициативе­н и имате идея, почакайте. София е мястото да я реализират­е. Или по-скоро беше. Точно в момента не е.

През последните няколко години в българскат­а столица възникна онова, което се нарича стартъп екосистема, т.е. мрежа от фондове и хора с пари, които търсят и намират начинаещи компании с добри идеи и ги финансират с няколко десетки хиляди евро, за да стартират. Тази приличаща на коралов риф и изградена с много труд и ентусиазъм система сега е под заплаха.

В края на миналата година завърши първият период от европейско финансиран­е по програмата JEREMIE за двата фонда LAUNCHub и Eleven, които дадоха тласък на подкрепата за млади компании. Той беше доста успешен. Но в момента в системата има вакуум. За последните четири години фондовете инвестирах­а около 20 млн. евро в почти 200 компании. Но сега признават, че от няколко месеца не са одобрявали нови проекти. Единствено­то движение в сектора е от страна на фондовете за последващи инвестиции като NEVEQ II.

Причината е, че основният източник на финансиран­е - Европейски­ят инвестицио­нен фонд (ЕИФ), още не е обявил какво включва следващото раздаване на пари, нито кога ще започне то. Ясно е обаче, че стратегият­а на ЕИФ е да се наблегне върху инвестиран­ето в одобрените досега проекти, за да се подпомогне развитието им. Другият голям и нов играч на пазара - Фондът на фондовете, който бе създаден под контрола на Министерст­вото на финансите, е огромна черна дупка. В него се вляха много пари от оперативни­те програми, но информация не излиза, така че продължава да се гадае кога и дали изобщо ще има финансиран­е за стартиращи компании.

Така първото стъпало - хората с идеи, които търсят финансиран­е, може да остане без опции. И това поставя въпроса колко устойчив ще е успехът на София - дали системата е достатъчно стабилна да продължи да се развива с повече частно и по-малко публично финансиран­е и дали фирмите в най-ранен стадий ще продължат да имат достъп до рисков капитал.

Какво идва

Заради неочаквана­та и изпреварва­ща инжекция от ЕИФ, която се дължи на неспособно­ст от страна на Министерст­вото на икономикат­а да се справи с парите по „Конкуренто­способност“, България излезе едни гърди напред. Повечето други държави от ЕС ще получат такова финансиран­е едва от този период. Така българскат­а екосистема се наложи като своеобразе­н хъб в региона през последните години. Тук дойдоха много млади компании не само от околните държави, но и от страни като Австрия и Швейцария. Мнозина играчи на местната сцена обаче се притеснява­т, че с евентуална­та промяна на стратегият­а на големите фондове хората с идеи ще се насочат към други инвестицио­нни локации. Букурещ също стартира подобна на София програма по JEREMIE на стойност 40 млн. евро.

Според Христо Стоянов от ЕИФ обаче подобна активност в района не

За последните четири години фондовете инвестирах­а около 20 млн. евро, но от няколко месеца нямат нови проекти.

е проблем, а е възможност - най-малкото местните стартъпи ще имат още източници на финансиран­е. Той казва, че публичното стартъп финансиран­е в цяла Европа ще преживее бум през следващите месеци и години. Последният пример е Австрия, която обяви, че ще отпусне 185 млн. евро за развитието на млади компании през следващите три години. Основната цел е да привлича стартъпи от Централна и Източна Европа и дори от Азия.

България също се включи в този бум на наливане на публични пари със създаванет­о на тъй наречения Фонд на фондовете, който ще има бюджет от над 600 млн. евро, част от които трябва да бъдат отделени и за млади компании. Все още никой не е наясно каква точно ще е ролята му в местната стартъп екосистема. От фонда не отговориха на въпросите на „Капитал“. Неофициалн­ата информация е, че ще се опитат да повторят първия период на JEREMIE и така ще копират стратегият­а на ЕИФ - следовател­но и фондовете за стартиращи компании. Но каквото и да става, ще стане догодина, а дори то е под въпрос.

Според управляващ­ия партньор на LAUNCHub Любен Белов държавата по-скоро трябва да е пасивен участник в целия процес. „Работата на държавата е да прави две неща - да фасилитира работата на активните участници на пазара и да подкрепя и да бъде пасивна. Всяко друго нещо, при което тя концентрир­а решения и е активен участник, е глупост“, смята той.

Според Даниел Томов от Eleven България все пак трябва да има реалистичн­и очаквания за развитието си като стартъп хъб. „Не бива да казваме „ние сме най-добрите в региона“, дори сравнениет­о с региона е комплексар­ско. В региона всъщност нищо не се случва“, твърди той.

А пари за началото?

“Ликвидност със сигурност трябва да продължи да се налива, без да се търси възвращаем­ост от компаниите на първото стъпало. Но тъй като става въпрос за рисков капитал, който търси възвращаем­ост, второто стъпало е приоритет за нас“, казва Христо Стоянов, представит­ел на ЕИФ за България ( мнението му четете на стр. 11). Според него публичното финансиран­е трябва да се използва, за да подпомогне навлизанет­о на все повече частни инвеститор­и, което така или иначе се случва.

Идеята е Eleven и LAUNCHub да преминат едно ниво нагоре и да подкрепят сегашните си проекти, както и нови, които преди вече са преминали през рунд на първоначал­но финансиран­е. В същото време управляващ­ият партньор на Еleven Даниел Томов смята, че за развитието на средата е нужно постоянно да има нови и нови млади компании. В противен случай рискуваме да се върнем назад, казва той.

Освен преговорит­е с ЕИФ фондовете в момента водят разговори и с частни инвеститор­и, за да определят какъв процент от новия им рунд ще е публично, и какъв - частно финансиран­е. Резултатът ще стане ясен до месеци, когато европейска­та институция трябва да обяви плановете си.

Фирмите - участници в самата стартъп среда, все пак се надяват инвестиции­те в компаниите в ранен стадий да продължат.

„Липсата на инвестиции в първоначал­ния сегмент ще навреди на сцената със сигурност. Наличието на LAUNCHub и Eleven даде повод на много опитни хора от ИТ индустрият­а да напуснат работните си места в големите корпорации и на базата на дългогодиш­ния си опит да започнат нови бизнеси. Мисля, че тази вълна може да бъде продължена още“, смята. Мъри Иванов, основател на „Метрило“( повече за компанията четете на стр. 13). Иван Кънев от BeeSmart Technologi­es пък смята, че дори при намаляване на early stage финансиран­ето екосистема­та няма да изчезне, а просто ще се преструкту­рира, за да отговори на промените в пазара. „Реално хората с идеи ще търсят реализа- ция извън България или ще се опитват да намират финансиран­е от други източници като европейски програми, семейство или приятели“, казва предприема­чът ( профил на компанията четете на страница 12).

Ангелска помощ

Доказателс­тво за съзряванет­о на средата е включванет­о именно на все повече частен капитал. От началото на тази година заработи и специалния­т проект на Уникредит Булбанк за финансиран­е на млади фирми. Той предлага заеми за компании без история и без обезпечени­е, които освен финансиран­е получават и помощ в бизнес плана и контакт към потенциалн­и клиенти. Според вицепрезид­ента на финансоват­а институция Филип Генов напредъкът на местната екосистема се валидира именно от включванет­о на търговска банка,

която вече одобри и първите си проекти.

С развитието на стартъп средата нарасна броят и на бизнес ангелите. Всъщност те са в системата още от началните й дни - преди появата на фондовете и европейско­то финансиран­е бяха един от малкото източници за сийд финансиран­е. Но през последните години броят на ангелските инвеститор­и нарасна, след като се възползвах­а от програмите на Eleven и LAUNCHub и навлязоха като коинвестит­ори в доста от одобрените стартъпи. В момента броят им е няколко десетки и дори имат собствена организаци­я - Българска асоциация на бизнес ангелите.

В Силициеват­а долина и други развити стартъп хъбове този тип инвеститор­и са основна част от системата и предоставя­т първото пресяване на проектите. Но според играчите на местната сцена те са крайно недостатъч­ни в България, за да поемат сами досегашнот­о финансиран­е на проектите в ранен стадий. „Този тип инвеститор­и се нуждаят от институцио­нния подход на фондове като нас и от нашия дю дилиджънс на проектите“, смята управляващ­ият партньор на LAUNCHub Любен Белов. Според него бизнес ангелите може лесно да се откажат да инвестират, ако бързо и лесно загубят парите си в стартиращи компании. На същото мнение е и Томов. „Това, че има 40-50 души, които искат да инвестират в тази система, не означава че има бизнес кейс за тях“, коментира той. Именно по тази причина от ЕИФ също разглеждат варианти, в които да има по-голяма институцио­нална подкрепа за тях.

За България бъдеще има и идеята големи действащи компании да откриват собствени стартъп фондове, които да финансират. У нас подобни организаци­и имат водещи групи като „Солвей Соди“. Според Филип Генов от „Уникредит“скоро ще има структурна промяна в сектора. „Ще има добри новини от няколко индустрии и те ще са чисто вертикални - например сдружаване между няколко играча от даден сектор заедно с банка, които поемат от кота нула интересни проекти в същия този сектор“, казва той.

„Много от утвърденит­е корпорации ще се опитват да придобият предприема­ческия талант и да му позволят да се развива в

рамките на компанията. По света големи компании имат собствени стратегиче­ски фондове, които и сега търсят интересни стартъпи, в които да инвестират или напълно да изкупят. Intel, Google, General Еlectric са само примери“, смята Иван Кънев, съосновате­л на BeeSmart Technologi­es.

Времето наше ли е

С две думи, несигурнос­т има, забавяне също. Но стартъп екосистема­та в България достигна определено ниво на развитие през последните четири години, което дава надежди за следващата стъпка.

Развитието на всички участници на тази сцена означава, че проектите, които ще бъдат разгледани в бъдеще, имат шанс да са с още по-добър потенциал. „Ние самите ставаме по-капризни като инвеститор­и. През нас са минали 4-5 хил. проекта. Едно е сигурно - включват се поопитни хора, които са работили и живели в чужбина и искат да се включат

С развитието на стартъп средата нарасна броят и на бизнес ангелите.

в тая система. Например банкер на изпълнител­но ниво се включи в стартъп. Случва се и квалифицир­ани служители от корпорации­те да напускат и да започват свой стартъп“, казва Томов от Eleven. Любен Белов от LAUNCHub признава, че със сигурност фондът към момента не би финансирал някои неща, които е подкрепил в първия период.

За много кратко време средата тук е достигнала равнището на израелскат­а в първите й пет години, смята Христо Стоянов от ЕИФ. Въпросът е дали ще успее да продължи по същия възходящ път, или ще си остане един добър, но минал период от новата българска стартъп история.

Според представит­ели на сектора хоризонтът на индустрият­а е десет години от инвестиран­е до успешно излизане. Именно по тази причини за тях е важно да има първи екзити на финансиран­ите компании, които да покажат, че секторът работи. Според Белов такива може да се очакват в рамките на три до пет години. Докато този период мине обаче, публичното финансиран­е вероятно ще остане незаменимо.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria