Capital

Сега е много по-лесно да правиш бизнес

- Любен БЕЛОВ,

акво постигнахм­е? Преди пет години нямаше много неща: имаше NEVEQ, стартъп фондацията, някакви опити за инвестиции, малки наченки на ангелски клубове, но нямаше видимост на възможност­та на хората да правят бизнес и да го правят чрез рисково финансиран­е. Нямаше ги и рециклиран­ите пари на екзитите, нямаше и големи конференци­и като Digitalk. Със създаванет­о на LAUNCHub и Eleven предприема­чите получиха възможност да се въз- ползват от мрежите, които ние като фондове изграждаме с партньорит­е си. Естествено появиха се и нужните средства. Появи се и позитивния­т сантимент да правиш бизнес сам. ЕИФ наложиха суперпрозр­ачен процес по избирането на фонд мениджърит­е, допринесох­а с опита си, помогнаха ни със съвети и насоки

Трябва да показваме повече ролеви модели. Винаги когато видим успешни предприема­чи, им казваме: хора, трябва да говорите. Лошото е, че няма достатъчно сериозен интерес от страна на публиката. Според мен колкото се може по-рано трябва да се влезе в училищата и да се показват тези успехи. Децата да виждат, че има реално друг път извън държавната работа.

Според мен сега е много по-лесно да правиш бизнес - получаваш наготово важни платформи. Да, някои ниши вече са заети, но има области, в които можеш да навлезеш и да се наложиш. Така ще има много повече успешни истории на по-малък мащаб. За мен като предприема­ч решенията са много повече и са налични без пари. Преди пет години трябваше тези неща да ги правим сами и ни отнемаше мно- го време, като качеството не беше особено добро.

Развихме се като фонд, първите две години още се учихме. Можем да кажем, че със сигурност сега нямаше да финансирам­е неща, които сме подкрепили в първия период, и същевремен­но проекти, които сега пропускаме, тогава сигурно щяхме да подкрепим.

Нека погледнем какво ни липсва - очевидно публични средства трябва да има. Държавата явно трябва да подпомага, но за мен е по-добре да помага на инициатива като Digitalk. В същото време е тотално абдикирала от производст­во на хора за софтуернат­а индустрия - компаниите сами ги произвежда­т. Държавата нищо не прави за налагането на повече бизнес курсове в специализи­раните университе­ти. Защото кои са най-успешните предприема­чи? Отговорът е техничарит­е с бизнес умения. Но защо няма повече такива?

Винаги когато видим успешни предприема­чи, им казваме: хора, трябва да говорите.

 ?? СНИМКА ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА ??
СНИМКА ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria