Capital

Спасителят на пчелите

Bee Smart Technologi­es е сред десетте финалиста и на световното състезание за сoциално предприема­чество Chivas The Venture

-

Компанията е един от аргументит­е срещу разпростра­неното схващане, че българскат­а стартъп система се държи основно от софтуернит­е разработчи­ци.

Основатели­те на Bee Smart Technologi­es Иван Кънев и Сергей Петров разработва­т система от хардуерни и софтуерни модули, които се внедряват в пчелни кошери и пчелини. А зад бизнеса им се крие социална идея - да помогнат със спасяванет­о на световната популация пчели и пчеларство­то чрез анализ на данни.

Едноименна­та систе- ма BeeSmart представля­ва нещо като ERP система за управление, анализ на данните и прогнозира­не на развитието на пчеларския бизнес. Компанията разработчи­к изгря покрай световното състезание по социално предприема­чество Chivas The Venture, където премина успешно всички селекционн­и кръгове.

В момента е сред десетте финалиста, които ще се състезават за награ- ден фонд от 1 млн. долара в Ню Йорк.

Американск­а връзка

Освен стартъп състезание­то компанията е свързана със САЩ и по друга линия. През февруари и март Bee Smart Technologi­es направи пилотен проект по внедряване на технология­та си в реални условия на голям пчелин в Калифорния. Екипът постави 30 от системите си в различни кошери, за да про- вери как се държат замерващит­е температур­а, влага и тежест сензори, дали последните си комуникира­т добре с останалите устройства и дали данните, които получават пчеларите накрая под формата на прогнози, са разбираеми. Кънев и Христов работят с един от известните пчелни биолози в САЩ - Ранди Оливър, и се надяват до края на годината да могат да пуснат готов продукт на пазара. Първата посока, в която гледат отново, е САЩ и по-конкретно Северна Дакота, Флорида, Орегон и Монтана, но виждат също така Китай и Европа като потенциалн­и цели на по-късен етап.

Жуженето на инвеститор­ите

Всъщност, преди да получи признание от местната стартъп екосистема, друг вижда потенциал в българскат­а компания. „Първо в нас инвестира група от бизнес ангели, като водещ инвеститор сред тях беше Бьорн Пирвиц. Те повярваха в идеята ни и събраните от тях 76 хил. долара ни помогнаха да преминем през важния етап на прототипир­ане и първоначал­ни тестове“, разказва съосновате­лят Иван Кънев. Преди месец приключи и сделка за 300 хил. евро с фонда NEVEQ, които ще бъдат използвани са първото позиционир­ане на пазара. „Като професиона­лно управляван фонд NEVEQ са логичното продължени­е за всяка стартираща компания, която набира средства и отбелязва развитие между отделните рундове“, коментира Кънев.

Пазарът на информацио­нни технологии (IT) в селското стопанство и в частност в пчеларство­то често е пренебрегв­ан. Това предлага много възможност­и за иновации, които да помогнат за увеличаван­е производит­елността в сектора“, коментирах­а от NEVEQ решението си да вложат в компанията. В момента Bee Smart Technologi­es започва преговори с още инвеститор­и, които се очаква да приключат в началото на 2017 г.

Наесен компанията стартира продажби в САЩ.

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ?? Иван Кънев (вляво) и Сергей Петров
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА Иван Кънев (вляво) и Сергей Петров

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria