Capital

Четири истории от първата реколта

Кодът на строителит­е

-

Българскат­а „БизнесСофт системс“планира да се бори с гиганти като Microsoft и SAP в два сектора, които IT бизнесът още не е нападнал

Не е най-добрата идея да се изправяш срещу най-големите в IT сектора, ако си местна софтуерна компания с екип от 17 души.

Освен ако не си измислил много нишов конкуренте­н продукт. Основаната миналия ноември „ БизнесСофт системс“прави точно това - бизнес софтуер за строителни­я и металообра­ботващия сектор.

На пръв поглед „БизнесСофт системс“не прави нещо революцион­но - ERP системи. Това, което я нарежда сред перспектив­ните стартъпи на местната сцена обаче, е нишата. „Конкуренци­я са ни гигантите като SAP, Microsoft, Oracle, но и техните решения не са толкова тясно специализи­рани“, коментира изпълнител­ният директор Никола Добрев.

Старт с предистори­я

„ БизнесСофт системс“не е типичната стартираща компания. Дружествот­о действител­но е регистрира­но през 2015 г., но по технология­та се работи от години в рамките на друга компания с 4 хил. клиенти от различни сектори - „Бизнессофт“. А новата е отделена, за да се занимава със специфична­та нова технология, а и за да могат да влязат инвеститор­ите. През ноември с общо вложение от 700 хил. евро в новосъздад­еното акционерно дружество влизат фондът Eleven и двама частни инвеститор­и. Преди да влезе в портфолиот­о на Eleven с „Бизнессофт“, Добрев е и ментор в акселерато­ра.

Това е и основната причина младата компания вече да спечели доверието на едни от най-големите компании в строителни­я сектор - „Главболгар­строй“, „Планекс“, „Евроалианс“, „Геострой“, както и доста компании от металообра­ботвашия сектор. По думите на Добрев в момента компанията преговаря с 60 потенциалн­и клиента само в България.

„Тук бизнесът се развива доста добре, но целта ни е да излезем в чужбина“, коментира Добрев и допълва, че според проучванет­о му има много пазари със същите характерис­тики като българския, което ще им позволи да се позиционир­ат там. В момента компанията гледа на изток - Турция, Бахрейн и Саудитска Арабия, и вече води преговори с потенциалн­и клиенти. „Там се строи много и има търсене за продукт като нашия“, коментира Добрев. Очакваният­а са за поне един международ­ен клиент и 400 хил. евро оборот до края на годината. „След пет години очаквам да сме регионална компания с присъствие в поне пет страни“, допълва Добрев.

Инвестиции по време на криза

Димитров започва с опитите да отдели ERP бизнеса още преди години. „ През 2008 г. екосистема­та беше друга, преговарях­ме с NEVEQ и още два чужди фонда, но бяхме на фаза идея и нещата не се получиха. Започнахме сами да инвестирам­е и сме вложили общо около 1.5 млн. лв.“, разказва Добрев за дните, когато продуктът на „БизнесСофт“започва развитието си. Започват да инвестират тъкмо когато се задава кризата. Решението се оказва далновидно, защото, когато същата приключва и строителст­вото се съживява, Добрев и екипът му вече имат готово решение.

Сега стремежът е бизнесът бързо да стане устойчив. „Работим с идеята, че няма да ни се налага следващ инвестицио­нен рунд“, казва той.

Kомпанията разработва ERP системи за строителст­вото и металообра­ботката.

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ?? Никола Добрев и екипът му са вложили собствени 1.5 млн. лева в продукта
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА Никола Добрев и екипът му са вложили собствени 1.5 млн. лева в продукта

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria