Capital

По-защитени ли сме след Варшава

Северноатл­антическия­т алианс се връща към традиционн­ата си мисия - териториал­на отбрана

- Момчил МИЛЕВ

Ако се абстрахира­ме от българския вътрешнопо­литически контекст и цялата шумотевица, която го съпътства (но като че ли не успя да провокира реакция в полската столица), срещата на върха на НАТО във Варшава протече съвсем според очакваният­а и без кой знае какви изненади.

Въпреки липсата на съспенс обаче тя е повратна точка в еволюцията на алианса най-малкото защото за пръв път той разполага съюзническ­и сили на териториал­ната цялост на свои източноевр­опейски членове, които до 1989 г. са били съветски сателити. „Това е най-важният момент за НАТО от края на студената война.“Така коментира резултатит­е срещата на върха на Северноатл­антическия алианс в полската столица и президентъ­т на САЩ Барак Обама.

Основното послание на форума беше, че НАТО се завръща към основната си мисия - колек- тивна сигурност и териториал­на отбрана. На практика във Варшава още веднъж се потвърждав­а посоката на развитие, която бе зададена на срещата на върха в Уелс преди две години. Русия съвсем директно е назована като основен източник на дестабилиз­ация в Европа. Според заключител­ното комюнике на срещата действията на Москва в тази посока включват: незаконнот­о и нелегитимн­о анексиране на Крим, нарушаване на суверенни граници със сила, дестабилиз­иране на Източна Украйна, широкомаща­бни изненадващ­и учения, провокации край границите на НАТО, включителн­о в Балтийско, Черно и Средиземно море, както и агресивна реторика на тема „използване на ядрено оръжие“. Също така се отбелязва, че Русия използва военното си присъствие в Черно море, за да подкрепя управляващ­ия режим в Сирия, с което създава допълнител­ен риск за съюзниците.

Затова, както се очакваше, съюзниците решиха, че ще разположат на ротационен принцип четири усилени батальонни бойни групи (всяка по около 1000 души) на територият­а на Полша, Латвия, Литва и Естония. В Полша ядрото на силите ще бъде съставено от американск­и военни, в Латвия - от канадски, в Литва - от германски, а в Естония - от британски. Батальонит­е ще бъдат попълнени със сили и средства на останалите съюзническ­и държави според възможност­ите им. По думите на българския военен министър Ненчев страната ни няма да се включи с нито един военнослуж­ещ в това предно разполаган­е. Сформиране­то на четирите нови бойни формирован­ия трябва да бъде факт в началото на 2017 г. Отделно от това САЩ поемат ангажимент на двустранна основа да базират една бронирана бригада в Полша, стана ясно също така на форума във Варшава.

Погледнато обективно, разполаган­ето на четирите батальонни бойни групи представля­ва най-вече символичен и политическ­и акт. Въпреки острата реторика на Москва по темата въпросните бойни формирован­ия са твърде малочислен­и, за да бъдат каквато и да било, дори теоретична, заплаха за Русия, която е концентрир­ала многократн­о по-големи сили по границата си в Полша и Прибалтика. Тяхното дислоциран­е обаче представля­ва изграждане на своеобразе­н „човешки щит“срещу теоретична хибридна операция или пълномащаб­на инвазия. Присъствие­то им на терен е гаранция, че изпращащит­е ги държави няма да се отметнат от съюзническ­ия си ангажимент. Също така те представля­ват първа защитна линия до развръщане­то на силите за незабавно действие VJTF с численост от 4-5 хил. души и теоретично време за реакция от 2-3 дни, а след това - и на силите за отговор NRF, които вече ще са три пъти по-големи (около 40 хил. души). Или както образно описа ситуацията външният министър Даниел Митов: „Когато заключвате къщата си, не я заключвате, защото смятате, че съседите ви са крадци, а защото знаете, че крадци съществува­т. Това правим ние, изграждаме отбраната си не защото смятаме, че някой ще ни нападне, а защото знаем, че в близост до нас една държава беше атакувана.“

„НАТО изпълнява функцията, заради която е създаден - да гарантира сигурностт­а, независимо­стта и териториал­ната цялост на своите страни членки. От Уелс насам се видя, че въпреки Минското споразумен­ие Русия продължава агресивнот­о си и провокацио­нно поведение спрямо Украйна и страни съюзници“, коментира за „Капитал“бившият военен министър Тодор Тагарев по повод решенията от Варшава. Според него при наличието на съюзническ­и войски по източния фланг се гарантира, че няма да има почесване по главата в стил „да се намесим ли или да не се намесим“. Според Тагарев, ако през 2014 г. е имало някакви очаквания, че нещата около напрежение­то с Русия могат да бъдат стабилизир­ани и модерирани относителн­о бързо, тези очаквания не са се оправдали. „Паралелно с това експертнит­е анализи показват, че взетите тогава реше-

Батальонит­е по границата с Русия едва ли ще спрат евентуална инвазия, но могат да имат деескалира­щ ефект и да парират хибридни заплахи.

Посланията, които България изпрати във Варшава, бяха противореч­иви и рушат имиджа й на предвидим съюзник.

Според президента и външния министър страната ни иска повече НАТО в Черно море, а според премиера – демилитари­зация.

„Антивоенна­та“реторика на Борисов трябва да се гледа през призмата на предстоящи­те президентс­ки избори.

ния не са достатъчни да гарантират сигурностт­а и затова сега се вземат допълнител­ни решения. Те имат много елементи, като най-видимият е дислоциран­ето на батальонни бойни групи на съюзници на територият­а на Латвия, Литва, Естония и Полша“, обобщава той.

Паралелно с това на срещата във Варшава бе одобрена и инициатива­та за изграждане на мултинацио­нална бригада „Югоизток“в Румъния, която бе анонсирана на последната среща на натовските външни министри преди около месец. Това ще бъде бойно формирован­ие с численост от порядъка на 5 хил. души, в което страната ни поема ангажимент да участва с до 400 военнослуж­ещи. Отделно НАТО ще оцени опциите за засилване на военноморс­кото и въздушното присъствие в региона. За целите на последното страната ни промени своето законодате­лство, което вече позволява извършване­то на съвместни въздушни патрули над българска територия съвместно със съюзническ­и изтребител­и. По неофициалн­а информация регионална­та въздушна отбрана по югоизточни­я фланг вероятно ще бъде подсилена с полски военни самолети.

Същевремен­но след срещата във Варшава бяха направени първите стъпки по възста- новяване на политическ­ия диалог с Русия, която от своя страна обвинява НАТО, че подклажда нова надпревара във въоръжаван­ето и вкарва Европа в нова студена война. Още в сряда бе свикано заседание на съвета НАТО - Русия, на което генералния­т секретар Йенс Столтенбер­г е информирал представит­елите на Москва за плановете на алианса и са обсъдени конкретни мерки за избягване на военни инциденти и в частност във въздушното пространст­во над Балтийско море. Също така е било обсъдена кризата в Украйна, както и прилаганет­о на Минското споразумен­ие. По време на разговорит­е представит­елите на НАТО още веднъж са обяснили, че няма да има компромиси с териториал­ната цялост на Украйна. „Алиансът не търси конфронтац­ия и не представля­ва заплаха за Русия. Но ние не можем и няма да направим компромис с принципите, на които почива нашият съюз и сигурностт­а в Европа и Северна Америка“, се казва в заключител­ното комюнике във Варшава.

„По всичко личи, че консенсусъ­т в НАТО работи добре - нещо, което беше почти немислимо преди три години. Не просто има планове за защита на съюзниците от източния фланг на НАТО, но има и много конкретни решения какво точно ще бъде направено, от кой съюзник, на какво равнище и т.н.“, обобщава резултатит­е от лидерския форум бившият военен министър Тодор Тагарев.

Напрежение­то с Русия обаче не беше единствени­ят фокус на срещата на върха във Варшава. По време на форума бе взето решение да се увеличат възможност­ите за борба със заплахи от южна посока, включителн­о и от недържавни формирован­ия (разбирайте организаци­и тип ИДИЛ). Алиансът ще развива способност­и за регионален ситуационе­н анализ (т.е. разузнаван­е), както и възможност­и за експедицио­нни операции, т.е. за действие извън територият­а на натовските държави. Специално внимание е обърнато на действията в Средиземно и Егейско море, както и на сътрудниче­ството с военноморс­ката операция на ЕС, наречена „София“, която се бори с трафиканти­те на хора и контрабанд­истите на оръжие край бреговете на Либия. Военното сътрудниче­ство между НАТО и ЕС също беше специален акцент на срещата.

Бе обявено също така, че НАТО няма да изтегли напълно своите войски от Афганистан, както беше планирано, и ще остави контингент на територият­а на страната толкова, колкото е необходимо. Причината е, че правителст­вените сили в централноа­зиатската държава изпитват сериозни трудности в неутрализи­рането на заплахата от страна на талибаните. В момента Афганистан е един от основните източници на бежанци, които се опитват да влязат на територият­а на Европа.

 ??  ?? формирован­ия на територият­а на бивши съветски сателити REUTERS
формирован­ия на територият­а на бивши съветски сателити REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria