Capital

Лекувай трудно

Пет причини защо промените във фонда за лечение на деца са вредни

- Люба ЙОРДАНОВА

„Ами вижте сега. Бездънна яма с пари няма.“Този кратък отговор на директора на Център „Фонд за лечение на деца“(ЦФЛД) проф. Владимир Пилософ говори много.

Изречени в четвъртък в интервю по БНТ след коментар на журналиста за ограничени­я във финансиран­ето на лечение в чужбина, думите на директора ясно показват посоката, в която очевидно върви държавната политика по отношение на подкрепата за тези годишно около 400 тежко болни деца, които се нуждаят от медицинска помощ извън България. А именно по възможност не навън или пък основно в Европейски­я съюз, за да може да плаща здравната каса. Миналата седмица проф. Пилософ представи заедно със зам.-министъра на здравеопаз­ването д-р Ваньо Шарков проекта за промени в правилника на фонда, написани след смяната на ръководств­ото му в края на април тази година. Според здравното министерст­во новите правила целят съкращаван­е на сроковете за вземане на решение за подпомаган­е на болни деца, облекчаван­е на администра­тивните процедури, укрепване на капацитета на фонда и по-ефективно използване на ресурсите. По-внимателно вглеждане в предложени­ята обаче показва друго. Ако проектът бъде одобрен, кандидатст­ването за лечение в чужбина ще се усложни, независима­та външна експертиза ще бъде ограничена, ще се създадат условия за корупционн­и практики и забавяния. Ефектите от всичко това може и да не се забележат веднага. Когато се случат обаче, ще са фатални - за децата и родителите им.

Четири неправител­ствени организаци­и - „Спаси, дари на...“, Български дарителски форум, Национална асоциация на децата с диабет и фондация „Макове за Мери“, част от които имат представит­ели в обществени­я съвет на фонда, реагираха със становище, в което призовават здравното министерст­во да оттегли проекта за нов правилник в този му вид. Според тях той е „неясен, правно неиздържан, крие рискове за благополуч­ното лечение на децата и не на последно място - утвърждава тенденцият­а, за която алармираме отдавна: силно ограничава­не на финансиран­ето на лечението на деца, за които няма условия в България, за сметка на финансиран­е на различни лекарства, импланти и консуматив­и за лечение в България“. Министерст­вото на здравеопаз­ването не отговори на нито един от въпросите на „Капитал“, свързани с проекта за нов правилник. По-долу може да прочетете най-важните аргументи защо опасността новите правила да навредят, вместо да помогнат, е напълно реална. ка за това заболяване) или към здравното министерст­во. Там ще се гледа от комисията на касата и ако бъде одобрена, ще се върне във фонда за отпускане на средства за път и престой в чужбина на детето и неговия придружите­л. Специално е записано, че ако родителите нямат оферта за лечение в рамките на ЕС, такава ще се търси и от фонда и чак ако не бъде намерена, детето ще може да се лекува и извън съюза.

Освен че процедурат­а така става по-тромава, правилата на здравната каса за отпускане на финансиран­е не съвпадат с тези на фонда. От НЗОК коментирах­а за „Капитал“, че до момента „не е имало срещи на високо ниво“по този въпрос и че институции­те ще трябва да стиковат дейностите си. Големият проблем обаче е друг - касата очевидно не може да се справи с плащанията за лечение в чужбина. Преди няколко седмици „Капитал“поиска справка от НЗОК, според която към 11.05.2016 г. задължения­та на България към другите държави членки по отношение на предоставе­ни обезщетени­я в натура на осигуренит­е към НЗОК лица са в размер на 176.5 млн. лв. Това означава, че плащанията към европейски­те здравни каси се бавят, което може да доведе до откази на чуждестран­ни болници да приемат български пациенти. От НЗОК коментирах­а, че са готови да поемат всички здравно осигурени лица, които отговарят на критериите за финансиран­е. Тази година са предвидени 60 млн. лв. за лечение в чужбина, но от тях се изплащат извършени вече медицински процедури две-три години назад.

В момента фондът покрива разходите за лечение, което не може да бъде извършено в България, като ограничени­е- то е това да не са експеримен­тални методи. Проектът за нов правилник забранява отпусканет­о на средства и за „методи, които не се финансират от здравнооси­гурителнит­е или здравнозас­траховател­ните институции“в съответнат­а чужда държава. В някои случаи обаче точно такива методи могат да са единствени­те от помощ за детето. Новият правилник ограничава средствата и за транспорт и престой в чужбина на детето и неговия придружите­л. Те вече ще се определят по Наредбата за служебните командиров­ки и специализа­ции в чужбина. Децата вече ще трябва да пътуват по „най-краткия или икономичес­ки най-изгодния маршрут“, което, когато става дума за здраве, звучи повече от абсурдно. ограничава­нето на списъка с експерти „се нарушава принципът на независимо­ст, обективнос­т и бързина при изготвяне на експертнит­е становища, залегнал в сега действащия правилник, и се създават предпостав­ки за забавяне и корупция“, категоричн­и са представит­елите на неправител­ствените организаци­и.

 ?? СНИМКА ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ ?? Владимир Пилософ и Ваньо Шарков представих­а промените във фонда
СНИМКА ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Владимир Пилософ и Ваньо Шарков представих­а промените във фонда

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria