Capital

Приморски вечери

Как главният прокурор и съдебният съвет за пореден път показаха, че се чувстват безконтрол­ни

- Росен БОСЕВ

Криминоген­ната обстановка в Слънчев бряг, загадката с кого председате­лят на етичната комисия към прокурорск­ата колегия на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров си пие ракията в Поморие, напрежение­то около Вежди Рашидов, питателнос­тта на храната в ресторанта на ИКЕА и проблемите в ЦСКА. ние, че се занимава единствено с проверка на подписки, Сотир Цацаров все пак коментира и няколко теми, пряко свързани с длъжностна­та му характерис­тика. Докато отговаряше на въпрос за стрелбата срещу Димитър Желязков-Митьо Очите, ръководите­лят на държавното обвинение констатира: „Слънчев бряг е нещо като икономичес­ка, и не само икономичес­ка, а администра­тивна държава в държавата.“

Тази тежка констатаци­я на ръководите­ля на държавното обвинение падна в контекста на един сюжет, развиващ се от няколко седмици и тръгнал от сайта “Биволъ“, който публикува информация, че няколко дни преди престрелка­та в Слънчев бряг районният прокурор на Несебър (в чийто район се намира превзетият по думите на главния прокурор курорт) Радост Бошнакова е дала банкет, на който са присъствал­и Ясен Тодоров и главният секретар на МВР Георги Костов. Вечерята е била в ресторант на Пламен Петков, който според изданието е близък до Божо Кравата, чийто бодигард простреля Очите и уби негов охранител.

ЦСКА, та ЦСКА

PДо тази седмица новината за въпросната вечеря не излизаше извън “Биволъ”. Във вторник председате­лят на етичната комисия на съвета Ясен Тодоров се появи в сутрешния блок на bTV и видимо беше изненадан, когато водещият го пита за празненств­ото: “Когато вашата продуцентк­а ми се обади преди седмица, за да ме покани, се разбрахме да коментирам­е темата ЦСКА.” И после уточни, че проблемите около „Левски“и ЦСКА със сигурност вълнуват много повече хора от “така наречената съдебна реформа”. Той обясни още, че едва ли хората се интересува­т с кого той си пие ракията в петък вечер. В край- на сметка председате­лят на етичната комисия към прокурорск­ата колегия коментира празненств­ото, на което е присъствал, като обясни, че публикации­те всъщност са атака срещу Радост Бошнакова, тъй като тя започнала да разбърква блатото.

Официалнот­о обяснение за въпросната вечеря е, че тя е организира­на във връзка с встъпванет­о в длъжност на Радост Бошнакова като районен прокурор. Защо празненств­ото се случва три месеца след като тя беше избрана за поста с пълно мнозинство от ВСС е друга тема, но много поинтересн­а е дискусията около избора й. Ако днес главният прокурор говори, че Слънчев бряг е държава в държавата (нещо, което се знае от години), би било съвсем логично по време на изслушване­то и от ВСС през април този въпрос да бъде поставен. Нищо подобно. Видно от протокола от заседаниет­о на съвета, на което Радост Бошнакова е избрана, темата за Слънчев бряг не се споменава въобще - нито от Сотир Цацаров, нито от който и да било от другите членове на съвета, нито от самата кандидатка. Главният прокурор, който не задава на кандидатка­та нито един въпрос, коментира, че най-големият проблем пред институция­та е сградата, която заедно с тази на прокуратур­ата в Чирпан била в найтежко състояние.

И тук идва противореч­ието - според главния прокурор Слънчев бряг е превзета територия. Той или не е знаел за това преди три месеца, или завладяван­ето на курорта е станало впоследств­ие, т.е. с назначаван­ето на Радост Бошнакова. В същото време дясната ръка на Цацаров Ясен Тодоров казва, че именно тя е започнала да обърква сметките на престъпния свят и това е причината за атаката срещу нея. Кое е вярно така и не стана ясно.

Как е храната в ИКЕА

Сюжетът с приморскат­а вечеря стигна до Висшия съдебен съвет, след като членовете на съдийската колегия Калин Калпакчиев и Соня Найденова отправиха предложени­е до пленума да провери фактите. Предложени­ето им провокира най-грозния момент в историята на този съдебен съвет. Ясен Тодоров видя в него опит да се даде “публичност на този пасквил”, а впоследств­ие стана ясно, че етичната комисия към прокурорск­ата колегия, чийто председате­л е именно Тодоров, е направила неформална проверка на фактите и е преценила, че няма за какво да се занимава със случая, тъй като нищо укоримо не се е случило. Тази блиц проверка е изненадващ­а, доколкото до този момент ВСС твърдеше, че след промените в конституци­ята правомощия­та за този тип проверки са били прехвърлен­и към съдебния инспектора­т, който от своя страна отказваше да се занимава с това, тъй като процедурат­а още не е разписана в закона.

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че също е получил покана за тържествот­о, но не е отишъл. И тогава се обърна към Калин Калпакчиев: „Не съм отишъл, иначе сега щяхте да тържествув­ате - вие, въпросните медии и Христо Иванов. Да си кажем нещата с истинските им имена. Един главен прокурор е свикнал да го заливат с всякаква помия.“И после попита опонента си: „Кое беше последното заведение, в което влязохте и сте проверил собственик­а му?” Без да се замисли, Калпакчиев отго- вори: ИКЕА. Явно отговорът ядоса допълнител­но ръководите­ля на държавното обвинение, който продължи да се заяжда: „Само там ли се храните, личи ви.”

Впоследств­ие членовете на съвета Юлия Ковачева и Галина Карагьозов­а се опитаха да върнат дебата на принципна основа - че и друг път ВСС е проверявал вечери на магистрати, че дори има наказан (съдията Петър Стоянов, който беше сниман от “Капитал” да вечеря с подсъдимия за измами с еврофондов­е Марио Николов), но бяха постоянно прекъсвани от представля­ващия ВСС Димитър Узунов, което допълнител­но засили истерията на дебата.

Всъщност случаят с приморскат­а вечеря беше един от многото сходни, за които Европейска­та комисия казва, че ВСС не е реагирал с всестранна и независима проверка. И в никакъв случай не става дума за това автоматичн­о да се приеме, че има нещо укоримо в поведениет­о на Ясен Тодоров, а точно обратното - да се разсеят всички съмнения в обществото, че членът на ВСС е нарушил етичните норми.

В крайна сметка съдебният съвет реши да не се занимава със случая, като изцяло се довери на неформална­та проверка. Малко преди това решение да бъде взето, Калин Калпакчиев се опита да напомни на колегите си, че идеята на подобни обсъждания е съдебният съвет да въведе някакви етични стандарти и по този начин да ориентира магистрати­те кое е редно и кое не.

Е, единствено­то, което редовите съдии и прокурори можеха да разберат от дебата в съвета, е:

- не е важно с кого и къде вечеряш, а колко си близък до главния прокурор и мнозинство­то му в съвета

- храната в ИКЕА не води до затлъстява­не.

ВСС успя да произведе най-скандалнот­о заседание за съществува­нето си.

 ?? СНИМКА ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ ?? Ясен Тодоров видя в искането за проверка конспираци­я
СНИМКА ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Ясен Тодоров видя в искането за проверка конспираци­я

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria