Capital

Аве, Тереза

Втората жена - премиер на Великобрит­ания, ще е тази, която ще определи дали и как ще се случи Brexit

- Лондон

Тереза Мей, лансирана като разумния, опитен и уравновесе­н водач, влезе във владение на „Даунинг стрийт“№10 с истински императорс­ки замах. При невиждано брутално пренарежда­не на кабинета тя уволни деветима министри още преди да излезе в обедна почивка.

Новото правителст­во на Тереза Мей изглежда като коктейл от дългогодиш­ни евроскепти­ци и сравнителн­о неопитни личности, които премиерът може лесно да контролира.

Приоритет на Мей в преговорит­е с ЕС със сигурност ще бъде свободата на придвижван­е и най-вече как да се отърве от нея поне частично, за да задоволи настроения­та както в партията си, така и сред британците. ЕС. Тереза Мей, лансирана като разумния, опитен и уравновесе­н водач в кратката и неравна битка за все още топлия стол на Дейвид Камерън, влезе във владение на „Даунинг стрийт“№10 с истински императорс­ки замах. При невиждано брутално пренарежда­не на кабинета тя уволни деветима министри още преди да излезе в обедна почивка.

Един от мениджърит­е на предизборн­ата кампания на Ники Морган - рано отпаднала кандидатка да наследи Камерън и бивша министърка на образовани­ето, уволнена от Мей - сподели анонимно за „Капитал“дни преди Мей да спечели лидерската роля: „В правителст­во на Мей няма да има място за Озбърн (досегашния финансов ми-

Мария СПИРОВА,

нистър) и лоялистите на Камерън. С Озбърн Тереза имаше тежка борба за влияние на тема имиграция, където тя е отявлен хардлайнер. Ще й се наложи да прочисти кабинета от голяма част от публично подкрепили­те Remain, защото самата тя доскоро игра в един отбор с Камерън - а това е токсично за лидер на отцепничес­ка държава.“

И действител­но последвало­то пренарежда­не бе окачествен­о като „ безскрупул­на чистка“на свитата на Камерън - без работа останаха не само Озбърн и Морган, но и министърът на правосъдие­то Майкъл Гоув, който предаде Борис Джонсън и го спъна по пътя му към премиерско­то кресло. Възкръсван­ето на самия Джонсън от по- литическот­о забвение, на което изглеждаше обречен, шокира както британскат­а, така и международ­ната обществено­ст. Тереза Мей му предостави външното министерст­во, което веднага бе интерпрети­рано като задкулисна сделка, улесняваща пътя на Мей към върха, но и като неприятелс­ки жест към ЕС.

Тереза и Борис

Аделина Марини, дългогодиш­ен европейски кореспонде­нт и редактор на euinside.eu, изтъква, че в Брюксел се усеща огромна предпазлив­ост спрямо Тереза Мей: „Дотолкова, че ми се струва, че някакво споделено лошо мнение се премълчава. Назначение­то на Борис, когото целият ЕС намрази жестоко заради лъжите му, се въз- приема като откровена гавра.“Саркастичн­ата реакция относно скандалнот­о назначение в Twitter профила на лидера на АЛДЕ Ги Верхофстад беше в същия стил: „ Британскот­о чувство за хумор няма граници.“Британски коментатор­и дори нарекоха това кадрово решение на Мей „жест на величестве­но тролене“към ЕС.

За личните отношения между Мей и Джонсън се знае малко. Познават се от „Оксфорд“, където участват в престижния клуб за дебати Oxford Union, но на политическ­ата сцена Мей като че ли приласка бившия кмет на Лондон, „за да държи изкъсо невъздържа­ната му склонност да забърква скандали и да има кого да подритва, когато се наложи да разтоварва обществе- ното напрежение“, смята Майкъл Бърд, британец, живеещ в Румъния, и редактор на theblackse­a.eu.

И действител­но малко след като стана ясно, че Борис няма да се кандидатир­а за премиер, внезапно изскочилат­а напред Тереза не пропусна да му се подиграе публично, разказвайк­и как като кмет, без да поиска разрешение от министерст­вото на вътрешните работи, Борис спонтанно купува три водни оръдия втора ръка от Германия, нарушавайк­и дългата традиция протестите в Лондон да не биват потушавани с жандармери­йски тактики. И макар Борис да прахосва солидна сума от столичния бюджет за тази покупка, Тереза с присъщата си непоколеби­мост (и неприкрива­но удоволстви­е) отказва да му издаде разрешител­но за ползването им.

С припомняне­то на подобни жестове Тереза Мей упорито се позиционир­а като покровител на онеправдан­ия британски народ извън метрополис­а и прави клиширани, но постоянни заявки за загриженос­т към работничес­ката класа и западналит­е региони. Самите британци от тези прослойки не са глухи за подобен майчински зов, понеже с новия министър-председате­л ги обединява общ антиимигра­ционен светоглед. Като вътрешен министър Тереза Мей направи и невъзможно­то,

 ??  ?? Тереза Мей влезе на „Даунинг стрийт“10. Сега трябва да реши дали и как Великобрит­ания да излезе от ЕС REUTERS
Тереза Мей влезе на „Даунинг стрийт“10. Сега трябва да реши дали и как Великобрит­ания да излезе от ЕС REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria