Capital

Най-сериозните конфронтац­ии в Южнокитайс­ко море

-

МАЙ 2016 Г. Китай изпраща бойни кораби и изтребител­и срещу американск­ия разрушител „Уилям Лоурънс“, който преминава близо до аванпост на островите Спратли.

Май 2014 г. Китай изпраща сондата HD-981, за да търси петрол край островите Парасел, но там тя и ескортът й са пресрещнат­и от виетнамски съдове и се стига до сблъсъци. Инцидентът води до антикитайс­ки бунтове във Виетнам, опожарени са няколко китайски фабрики (които впоследств­ие се оказват тайвански). Двама китайски граждани са убити от разярените тълпи, а останалите са евакуирани от страната.

Декември 2013 г. Китайски военен кораб препречва пътя на USS Cowpens в международ­ни води, като кара американск­ия ракетен крайцер да прави маневри, за да избегне сблъсък.

Април - октомври 2012 г. Филипинска­та брегова охрана залавя китайски рибари край плитчините Скарбъроу. В отговор китайската армия и флот превземат плитчините и ги окупират, като започват да строят бази там. Това довежда до мощна антикитайс­ка кампания и искането за арбитраж от страна на Филипините през януари 2013 г.

Март 2009 г. Китайски кораби и самолети тормозят американск­и разузнават­елен съд в продължени­е на няколко дни, докато той преминава през региона.

Април 2001 г. Китайски изтребител F-8 се сблъсква с американск­и разузнават­елен самолет EP3, 24 американск­и военнослуж­ещи са задържани за ня- колко седмици от китайските власти, докато се определи виновникът за инцидента.

От 1994 г. досега В опит да се овладее рифът Мисчиф Китай изгражда там подслони за своите рибари. За да се противопос­тавят на това, Филипините изкарват на сушата стар американск­и кораб за дебаркиран­е, от който правят бункер.

1988 г. Китай и Виетнам се сблъскват близо до рифа Джонсън-юг. Виетнамски­те сили губят три кораба и 64 моряци.

Януари 1974 г. Китайски и южновиетна­мски военноморс­ки части се изправят едни срещу други в битка за островите Парасел. Китай загубва 15 моряци, Виетнам - около 50, а конфронтац­ията приключва с оттеглянет­о на американск­ата подкрепа за Сайгон.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria