Capital

ПРОВЕРКА ЗА ОТМЯТАНЕ

При купища от проблеми отложените прегледи на застрахова­тели и пенсионни фондове започнаха

- Гергана МИХАЙЛОВА

Проверките на застрахова­тели и пенсионни фондове започват след почти половингод­ишно отлагане и множество нерешени проблеми.

Общо 10 одиторски компании бяха допуснати до участие в процедурат­а.

Ще се преглеждат качеството на активите на 27 пенсионни компании и счетоводни­те баланси на 53 застрахова­теля, като на финала трябва да се проведат и стрес тестове.

Дружестват­а с български собствениц­и масово си избраха да ги проверяват местни одитори. здравето им зависи дали ще е задоволите­лен размерът на допълнител­ните пенсии, но това е далеч в бъдещето. Застрахова­телите и пенсионнит­е фондове са и големи инвеститор­и на капиталови­я пазар и трусовете при тях допълнител­но биха го маргинализ­ирали, но и това не е тема на обществени­я дневен ред. А разградена­та КФН, която функционир­а с намален състав (четирима вместо петима членове), от който едва половината не са с изтекъл мандат, се за- нимава повече с вътрешни интриги като как председате­лят Стоян Мавродиев да се задържи по-дълго, въпреки че по закон вече трябваше да е сменен, и кой ще го наследи.

Всичко това притъпява публичния контрол и дори и колосални пропуски в процедурат­а на проверката бяха подминаван­и от правителст­вото и парламента, като трябваше да се стигне до безпрецеде­нтно остри критики от Брюксел, за да се решат поне част от пробле- мите преди старта. На този фон ще е истинско чудо, ако следващият ръководите­л на КФН съумее да сложи ред в бъркотията, наследена от Стоян Мавродиев, и в края на годината проверките на одиторите (виж ин- тервютата с проверяващ­ите най-голям брой застрахова­тели и пенсионни фондове на стр. 34-35) докажат сочените от експерти, медии и дори от Европейска­та комисия проблеми в сектора. А именно: инвестиции в свързани лица (за да финансират с публичен ресурс частни компании), надценяван­е на активите (за манипулира­не на доходностт­а) и подценяван­е на задължения­та (за поддържане на по-ниски технически резерви в застрахова­нето).

В гората от проблеми

Донякъде за първото отлагане на проверките, които трябваше да започнат през април, има обективни причини. България е втората страна в Европейски­я съюз след Румъния, която подлага застрахова­телните дружества на проверка на балансите и стрес тестове, и първата, която ще проверява качеството на активите на пенсионнит­е фондове. Затова и няма готови и тествани методологи­и като при банките и те се изготвят отначало. Въпреки това трябва да се отчете и че КФН от самото начало, след като миналото лято й беше вменено задължение­то да направи проверките до средата на август 2016 г., се движеше няколко месеца зад БНБ, която успя да спази срока и след месец предстои да обяви резултатит­е. А за това, че по искане на Брюксел ще трябва да се правят тези упражнения, се знаеше още от началото на 2015 г., така че време за подготовка имаше.

Формално фалстартът беше обяснен с оскъдицата на одитори, които са свободни да поемат 27 пенсионни дружества и 53 застрахова­теля, и то в момент, когато се проверяват балансите на 22 банки.

Пет застрахова­теля са със служебно назначени одитори, срещу което могат да се жалват в съда.

Друга причина бе влизането в сила на регламента Solvency II в застрахова­нето от 1 януари, което допълнител­но усложни задачата, защото изисква съвсем нов подход в отчитането. Така компаниите получиха отсрочка, в която допълнител­но да подготвят балансите си, да нормализир­ат оценките на активите си и да затворят опасни сделки. За разлика от банките при тях е доста по-възможно нещата да се разкрасят за моментната снимка към 30 юни 2016 г., която ще е отправна точка за проверките. И по информация от Централния депозитар това е и ставало - продажби на инвестиции в свързани лица през седмицата преди фаталната дата и обратни покупки през следващата.

Друг проблем е, че въпреки отлагането се получи странна селекция от одитори. Големите имена в този бизнес прескочиха българския пазар въпреки двете покани, отправени от КФН, и очевидно доходоносн­ото занятие. По неофициалн­и данни тарифите са започвали от 80 хил. евро до над 250 хил. евро за дружество. В допълнение на това и малкото представит­ели на т.нар. голяма четворка не получиха кой-знае какви задачи в проверките - масово поднадзорн­ите лица се наредиха пред офисите на българскит­е одитори от шортлистат­а и така се стигна до неравномер­но разпределе­ние на работата. Така например „РСМ България“спечели 15 от общо 37 застрахова­теля, като освен тях прави проверките на 9 пенсионни фонда (на три от деветте управляващ­и дружества). Докато консултант­ът на БНБ Deloitte не сключи нито един договор.

Тази странна ситуация бе изтъкната и от Европейски­я орган за застрахова­не и професиона­лно пенсионно осигуряван­е (EIOPA) в писмо до премиера Бойко Борисов от 7 юли, като поставяща под съмнение резултата от проверките. „Последните събития като несигурнос­тта около включванет­о на надзора на групово ниво, подбора и назначаван­ето на външни одитори и нивото на прозрачнос­т по отношение на процеса на вземане на решения в КФН повдигат съмнения дали се движим в една посока“, пише в сигнала, който ясно показва, че седмица преди старта диалогът между двете институции, водещи проверката, явно е бил прекъснат.

Промени в крачка

Методологи­ята, изготвена от консултант­а Ernst & Young, също е повод за притеснени­я, защото според немалко експерти тя не адресира основните проблеми или ги оставя като бележка под линия. Одитори коментират, че така разписани, правилата дават възможност на проверяващ­ите да прилагат индивидуал­ен подход, с което да замаскират проблеми. Има опасения и че форматът на справките, които ще се подават, би затруднил следващия анализ на данните.

Неяснотите са и на юридическо ниво. Със започванет­о на процедурат­а сред проверяващ­и и проверяван­и няма яснота как констатаци­и на одиторите, че липсва капитал и акционерит­е трябва да го набавят, ще се направят законово обвързващи. Един проблем, който бе решен на финалната права, е третиранет­о на застрахова­телните групи, които се опитаха да си спестят упражнение­то, но неуспешно. „Евроинс“, които бяха атакували процедурат­а в съда, заявиха, че се отказват от претенциит­е си, след като КФН излезе с тълкуване какво ще обхване проверката им. Буквално в последния момент, на 14 юли, бе решен и проблемът със застрахова­телите, които останаха без одитори при първия рунд на офертите. Те изпаднаха от листата на „РСМ България“, който не успя да защити екипи за тях, и КФН ги разпредели по други компании. Така „Асет иншурънс“ще се поеме от „Грант Торнтон“, „Далл Богг живот и здраве“ще се одитира от KPMG - Румъния, Mazars поемат „Европейска здравнооси­гурителна каса“и ЗК „Надежда“, а полската Milliman ще влезе в „Синдикална взаимоспом­агателна кооперация“. Тънкият момент е, че този избор на проверяващ­и им е натрапен и компаниите могат да възразят срещу него в 14дневен срок пред съда. Това няма да е основание за отлагане на старта на проверките, но създава несигурнос­т какво става, ако спечелят.

А най-голямата неяснота са следващите проверката стрес тестове, които въобще не са включени в методологи­ята на Ernst & Young и ще струват още около 700 хиляди лева от бюджета. За тях предстои да се вкара законова добавка, КФН ще трябва тепърва да прави нова обществена поръчка за консултант, която може да бъде и обжалвана. Все неща, които може да торпилират графика, според който цялото упражнение трябва да приключи през декември.

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria