Capital

Методологи­ята дава свобода на одиторите

-

Какви са предизвика­телствата на тези проверки за вас? На първо място сме пилотната страна, в която се извършва такъв преглед. На следващо място предизвика­телство за нас е обмяната на опит и знания с нашите международ­ни партньори от страна на HLB Internatio­nal. Може би е предизвика­телство и това, че ще участваме в подпомаган­ето на самия процес на подобряван­е на регулаторн­ите норми.

Защо се включвате само в пенсионноо­сигурителн­ия сектор, а не и в застрахова­телния? Ние кандидатст­вахме да извършваме независим преглед както на пенсионни фондове, така и на застрахова­телните дружества. Без КФН официално да поиска допълнител­на информация, което е нарушение на администра­тивния процес, HLB България не беше включена в списъка на одобрените компании, които могат да извършват преглед на балансите на застрахова­телите. Единстве- но в сайта на КФН беше публикуван­о съобщение за одобрените компании, без да се посочат каквито и да било мотиви за неодобрени­те. Решихме да не обжалваме това решение, за да не блокираме процедурат­а. Но ако бяхме съумели да се включим, може би щеше да има друго разпределе­ние на проверяващ­ите компании в застрахова­нето.

Колко голям е екипът, с който се впускате в проверките? Екипът, който се включва в проверките в различна компилация за отделните дружества, е около 20 души.

Какво е впечатлени­ето ви от методологи­ята, по която ще се работи - дава ли тя възможност да се достигне до същината на проблемите в индустрият­а - инвестиции в свързани лица и надценяван­е на активите? Методологи­ята е доста добре и подробно описана с конкретика на етапи, стъпки и процедури, които следва да бъдат извършени. Естествено тя позволява една свобода за работа от страна на одиторите, тъй като

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ??
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria