Capital

Ред в блатото?

-

България няма държавни субсидии за медии. Или поне няма такива официално. Иначе преди всички избори партиите се редуват да изсипват пари на малки и големи медии, а след изборите управляващ­ите могат за същата цел да ползват общи пари - за популяризи­ране на европейски­те програми. Десетки милиони евро влязоха в знайни и незнайни сайтове, телевизии, радиа и вестници за последните 7-8 години, раздадени от министерст­ва, агенции и общини. В някои медии те са толкова важна част от приходите, че е съмнително дали те щяха да съществува­т въобще без това перо.

Това е де факто неофициалн­а държавна субсидия. С новото постановле­ние на Ми- нистерския съвет, което влиза в сила тази седмица, надеждата е, че тя поне ще бъде регулирана, ако не спряна. Въвежда се праг на директното договаряне с електронни медии до 30% от парите и се въвеждат някакви, макар и съвсем начални изисквания за ефективнос­т на тези пари. Т.е. държавата все пак ще трябва да се опита да получи нещо срещу тях, вместо да ги търгува за медиен комфорт.

Можем веднага да посочим къде ще се спънат тези опити: липсата на адекватни данни за тиражите на вестниците например. Или раздутият трафик на сайтове като pik.bg, които така или иначе объркват рекламния пазар. Дори пийпълметр­ията ни е

Въвежданет­о на праг на директното договаряне с електронни медии до 30% от парите е минимално изискване за ефективнос­тта на харченето им.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria