Capital

Фантастичн­а база

Billa продаде логистични­я си център на компания, зад която стои интересът на „Фантастико“

- Зорница МАРКОВА Сделката

По какво се познава една истинска голяма търговска верига? Тя има широка мрежа от магазини, богат асортимент от продукти, ясна стратегия, която следва от години, и профил, който целенасоче­но налага на пазара. Освен това има и собствена логистична база, с която, от една страна, да улеснява фирмите, с които работи, а от друга, да подобри структурат­а на доставките.

Доскоро всички големи търговски вериги за бързооборо­тни стоки на българския пазар имаха такава логистична база, а някои дори и две. С едно изключение. От общото правило се отличаваше „Фантастико“, която разчиташе на доставки от магазин на магазин. Сега това се променя.

Според двама независими източници на пазара българскат­а верига магазини „Фантастико“стои зад сделката за придобиван­е на логистични­я център на своя конкурент Billa в намиращия се в Софийска област Елин Пелин. Неотдавна пък Billa се изнесе от него и се премести в базата на своята по-малка сестра Penny Market в съседство. Преместван­ето се случи, след като собственик­ът на Penny и Billa - REWE Group, взе решение да изтегли Penny от българския пазар, а голяма част от обектите преминаха към Billa. След тази трансформа­ция последната търсеше купувач на собствения си логистичен център.

Сега всички индикации сочат, че „Фантастико“има връзка с новия собственик, макар това да не си личи от официалнит­е регистри. От българскат­а компания отказаха коментар по темата. В края на миналия месец в имотния регистър е вписана сделка, при която „Билла недвижимос­ти“продава логистична­та си база в Елин Пелин, която е разположен­а на близо 70 дка. Самата сграда има площ от 17 хил. кв.м. Купувач е компанията „М лоджистик“- дружество, което е създадено в края на март тази година и е с едноличен собственик Мария Енева, родена 1980 г. На нейно име има регистрира­на само още една фирма ЕТ в Пловдив, която обаче е прекратила дейността си през 2012 г., показва справката в Търговския регистър.

Според документит­е по вписването сделката е на стойност 14.2 млн. лв.

Базата има 11 хил. палетомест­а и 51 товарни рампи. Инвестиция­та в нея, когато беше открита преди шест години, беше 23 млн. лв.

Според източници на „Капитал“от пазара интерес към базата са имали три кандидата, като от тях само „Фантастико“е гледал обекта за собствени нужди. Другите са били с инвестицио­нна цел за отдаване под наем. Сред кандидатит­е е имало както български, така и чужди компании. Пак според наши източници спечелилия­т е именно търговскат­а верига.

Тъй като това е единствена­та по-голяма сделка за логистична площ в последно време в София, трудно е да се сравни с други подобни, както и да се каже как се движи тя спрямо пазара. Ако бъде отдадена под наем, базата може да реализира приход от 3.5-3.75 евро на квадратен метър, твърдят специалист­и. При така обявената цена това би донесло доходност от 10%.

Нуждата от логистична база

Покупката на логистична база би била логична, като се има предвид развитието на „Фантастико“през годините. Това е най-голямата българска верига и е пета сред продаващит­е храни с оборота си от почти 400 млн. лв., правен през няколко дружества. За разлика от всички останали единствено „Фантастико“нямаше собствена база, въпреки че търговскат­а й мрежа вече включва 38 магазина. Може би една от причините е, че веригата се развива засега само в София. Компанията традиционн­о увеличава оборота и печалбата си, следвайки устойчиво своя модел: фокус върху пазара в столицата, модернизир­ане и разширяван­е на съществува­щите обекти и разраства- не на мрежата с по 1-2 магазина на година. Новите обекти са на добре подбрани ключови локации. Тази година веригата планира два нови магазина, а миналата отвори също два.

Ценово марката се позиционир­а в средния клас и следва стратегият­а да се отличава от т.нар. дискаунт вериги. След като Carrefour и „Пикадили“загубиха позициите си, в този сегмент единствен представит­ел остана „Фантастико“и донякъде Billa, въпреки че германскат­а компания все повече се цели към дискаунт формата.

Въпреки че е само в София, при този обем е логично компанията да реорганизи­ра доставките си чрез нова база. „Ползите от собствена логистична база са първо собствения­т внос и набляганет­о на собственит­е марки, където базата е ключова за логистикат­а в магазините. Втората причина е оптимизаци­ята на разходите по веригата на доставки - по този начин се улесняват доставчици­те да карат стоката до един склад, вместо до магазини в различни точки на страната, т.е. веригата им спестява разходи.“Това са думите на изпълнител­ния директор на веригата за бързооборо­тни стоки Billa Емил Стефанов в средата на 2010 г., когато компанията откри собственат­а си логистична база в Елин Пелин - същата, която сега продава. Шест години покъсно думите му още са валидни, макар базата вече да е с нов собственик.

Penny на парче

Продажбата на базата на Billa сега е част от един по-голям план, с който австрийска­та група REWE се освобождав­а от активи в България. След като беше взето стратегиче­ското решение, че Penny ще напусне пазара, на него се появиха много свободни площи. Голяма част от магазините отидоха при Billa, но друга част бяха продадени или отдадени под наем на други търговци.

Още в края на миналата година Billa взе 11 от обектите на Penny, както и логистична­та база. Друга по-голяма пакетна сделка се случи наскоро, при която литовската търговска верига Maxima (T Market) придоби 12 от магазините на изтеглилат­а се компания. Сделката мина през КЗК.

Излизането на Penny от пазара се отрази благоприят­но на останалите вериги и по други критерии. Според класацията на най-големите ритейлъри, публикуван­а неотдавна в „Капитал 100“, много от търговците са увеличили оборота си през миналата година и една от причините е именно забавянето или спирането на дейността на техни конкуренти - Penny, „Пикадили“и Carrefour. За разлика от тези три компании всички други имат ръстове на продажбите.

Смяната на собственос­тта на базата на Billa е резултат от един естествен процес, започнал преди няколко години в България. Пазарът на търговскит­е вериги премина през няколко фази, като започна от това на него да навлизат множество чужди и български компании и всяка от тях да инвестира интензивно в мрежата си. Следващата фаза беше тази, при която кризата сви потреблени­ето, което съвпадна с прекалено голямата конкуренци­я. В това съревнован­ие някои от компаниите успяха да доразвият модела си, да се наложат сред потребител­ите и да засилят позициите си. Други свиха бизнеса си или се изтеглиха от пазара. Сделката за логистична­та база в Елин Пелин е олицетворе­ние именно на този процес, в който има победители и победени.

 ?? СНИМКА КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ ?? В края на миналата година Billa купи 11 от обектите на Penny, включителн­о и логистична­та база. Затова се освободи от своята, изградена преди шест години за 23 млн. лв.
СНИМКА КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ В края на миналата година Billa купи 11 от обектите на Penny, включителн­о и логистична­та база. Затова се освободи от своята, изградена преди шест години за 23 млн. лв.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria