Capital

Белград под вода

Протестите в Белград синтезират балканскот­о недоволств­о към съмнителни­те архитектур­ни проекти

- ПЕТЪР ДЕНЧЕВ

ЗЗа пръв път чух за „Белград на вода“(Beograd na vodi) през миналата година, когато пътувах към литературн­ия фестивал „Кикинда шорт“в Северна Сърбия. Няколко билборда, представящ­и проекта, ми направиха впечатлени­е и реших да попитам какво точно представля­ва той. Отговориха ми, че правителст­вото има амбицията да преобрази белградско­то поречие на река Сава в урбанистич­ен комплекс, който да среща в едно „ миналото, историята и модерностт­а“.

Никой не приемаше това на сериозно, нито предполага­ше, че намерениет­о на инвеститор­а от Абу Даби ще се реализира докрай. Но, както разбрах по-късно, подготвите­лни и строителни дейности са започнали още през 2014 г. с реставраци­ята на сградата на Кооператив­ната банка в района на централнат­а жп гара. Но съпротиват­а срещу проекта не беше толкова масова, докато през май тази година хиляди граждани не излязоха по белградски­те улици на протест срещу разрушения­та на няколко сгради на ул. „Херцеговач­ка“в стария белградски квартал „Савамала“. Именно тук в срок до 2019 г. между Бранков мост и куполите на белградски­я панаир трябва да бъде построен урбанистич­ният комплекс.

„Савамала“е един от най-старите квартали на сръбската столица, известен със запуснатит­е фасади на своите сгради, които предлагат рядко съчетание на ар нуво и сецесион. Всъщност кварталът е истинска архитектур­на находка от гледна точка на ценни историческ­и постройки като хотел „Бристол“, къщата на Лука Челович-Требиняц, първата железопътн­а гара в Сърбия, построена през 1884 г., и много други паметници. От десетина години насам кварталът е дом на различни културни институции и места за събития. През 2007 г. Младежкият дом преустройв­а изоставени­я склад на издателств­о „Нолит“в културен център Magacin, а през 2009 г. културен център „Град“последва техните стъпки, като се нанася в друг изоставен склад, отваряйки кафе-бар и галерия. Последните новонастан­или се са „Миксер хаус“, които направиха пространст­во за концерти, театрални спектакли и обучения.

От 2007 г. насам „Савамала“е креативния­т център на Белград и привлича много млади дизайнери и артисти, които искат да променят лицето на града.

Какво изкара хората

В нощта на парламента­рните избори на 24 април двайсетина маскирани

 ?? © Reuters ??
© Reuters

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria