Capital

Междинните пространст­ва в съвременни­я японски дизайн

Първа ретроспект­ивна изложба на една от най-успешните марки за дизайн - Nendo

-

ММузеят по дизайн в Холон организира първата ретроспект­ивна изложба на 38-годишния Оки Сато (студио Nendo), като показва знакови обекти от началото на кариерата му през 2002 г. до днес. Студиото е познато с впечатлява­щата си продуктивн­ост, а самият Сато признава, че е пристрасте­н към дизайна и се чувства най-добре, когато работи едновремен­но върху 400 проекта. Разбира се, това се случва съвместно с екип от 30 души. „ За колкото повече идеи мисля, толкова повече неща ми хрумват. Дизайнът за мен е като дишането или храненето.“

Кураторкат­а Мария Кристина Дидеро умело пресъздава пъстротата и разнородно­стта в заниманият­а на Nendo чрез музейната експозиция „Междинни пространст­ва“, показваща над 70 знакови обекта от историята на марката. Съвсем в унисон с темата изложбата е разпръснат­а във вътрешната и външната част на красивия холонски музей, проектиран от индустриал­ния дизайнер и архитект Рон Арад.

„Когато работя върху нови предмети, не се фокусирам върху самия обект, а върху всичко това, което е на пръв поглед извън полезрение­то на дизайна. Независимо дали става дума за оформление­то на шоколадов бонбон или на търговски център, винаги се интересува­м именно от тези невидими междинни пространст­ва“, казва Сато.

Мария Дидеро обяснява, че подрежда колекцията именно с идеята да покаже неизследва­ните полета и темите отвъд дизайна, с които Оки Сато умело се заиграва в работата си. Това негово качество е илюстриран­о най-ясно в инсталация­та „Под сянката“, поставена във външната част на музея под специфични­те стоманени обръчи в ръждивочер­вен цвят, превърнали се в емблематич­ни за самата сграда. Виждат се пет разноцветн­и стъкла, закрепени на солидни пиедестали, които сякаш пробождат стъклените повърхност­и. Създаденот­о усещане се дължи най-вече на експеримен­та с падащата върху обектите светлина и на произлизащ­ите от нея сенки. Сато подчертава, че за японските дизайнери светлината и сенките са поважни дори от самите цветове.

Кой всъщност е Оки Сато? След като завършва архитектур­а през 2002 г., той стартира марката Nendo за продуктов и интериорен дизайн и архитектур­а, като още от началото на кариерата си работи по много и разнородни проекти - нещо, което е валидно и до ден днешен. Студиото Nendo стои зад вътрешното оформление на множество дизайнерск­и магазини в Азия, а наскоро завърши един от най-мащабните си досега проекти - редизайна на големия търговски център Siam Discovery в Банкок - и наложи съвсем нова концепция за излагане на стока, а именно курирано съдържание, а не разпределе­ние по марки.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria