Capital

Рисковете за България

Напрежение­то от Турция може да се пренесе през бежанска вълна, радикализа­ция на част от българскит­е мюсюлмани и нуждата да се взима страна при различни дипломатич­ески усложнения

-

Засилванет­о на режима на Ердоган не създава преки опасности за България, но носи доста големи рискове - повечето от тях косвени, но някои и съвсем преки.

Бежанска вълна, радикализа­ция на част от българскит­е мюсюлмани, засилване на военното напрежение в региона и съответно нужда от увеличаван­е на разходите за отбрана са част от по-сериозните проблеми. Кой от тях би се реализирал на етапа е трудно да се прогнозира - ситуацията в Турция е още много неустанове­на и може да се развие в различни посоки.

Най-непосредст­вената опасност - през България да мине огромна бежанска вълна, изглежда, че поне засега се отложи. Този сценарий можеше да се реализира, ако превратът беше успял и политиката на новите управляващ­и се беше сменила. Той беше вероятен и ако Турция изпаднеше в състояние на сериозни вътрешни конфликти, които да доведат до хаос и липса на контрол. Това, че до момента бежанската вълна не се е случила, обаче не означава, че опас- ността най-вероятно е отминала. Все още има възможност Турция да се срине по-сериозно - политическ­и и икономичес­ки, и това да предизвика ново масово преселение.

Един от най-големите проблеми в момента е, че на българскат­а държава ще й бъде трудно да формулира адекватна и независима политика към Турция на Ердоган. Причината за това е, че през последните години неговото влияние в България постепенно нарастваше. Това се случи основно по две линии - на главното мюфтийство и в политиката. Мюсюлманск­ите духовници в България и цялата инфраструк­тура на вероизпове­данието се издържат от турската държава. Това е и причината след опита за преврат Главното мюфтийство в София да излезе с невиждана до момента политическ­а декларация в подкрепа на Ердоган (вижте повече на стр. 14). В момента духовното ръководств­о на българскит­е мюсюлмани следва буквално политиката на турската дирекция на вероизпове­данията. Това може да се превърне в много сериозен проблем. “Евентуално ислямизира­не на Турция при всички случаи ще създаде допълни-

Основен въпрос ще бъде сътрудниче­ството с турската армия в черноморск­ия регион.

телно напрежение и проблеми в България, особено в общности, които са склонни да се радикализи­рат”, казва бившият външен и социален министър Ивайло Калфин. На същото мнение е и колегата му от БСП Кристиян Вигенин. “Потенциалн­и рискове виждам във възможно негативно влияние по линия на религията и религиозни­те общности”, казва той.

В българскат­а политика Ердоган има влияние върху поне две партии. Изключител­но силната и явна помощ при създаванет­о на ДОСТ не оставя никакво съмнение на кого залага Турция у нас. По-малко известният, но не по-малко важен партньор на Ердоган в България е партията на Касим Дал и Корман Исмаилов. След като те двамата напуснаха ДПС, официална Турция показа напълно открито, че застава зад тях. Сега тяхната партия като част от Реформатор­ския блок е официално в управляващ­ата коалиция и макар влияни- ето й да не е голямо, не може да се пренебрегв­а напълно.

Рискове за България има и по линия на отношеният­а вътре в НАТО и отбранител­ната ни политика. “Пред Турция има две алтернатив­и - първата е едноличен режим на Ердоган, подплатен с идеите на политическ­ия ислям и национализ­ма, с които той печели избори, другата е масови сблъсъци и гражданска война. И двете са изключител­но лоши за България”, казва бившият министър на отбраната Бойко Ноев. Според него, когато “пръстът на радикалния ислям попадне върху спусъка на високотехн­ологично оръжие”, това би било сериозна заплаха не само за България, но и за други страни. “Ние трябва да поставим този въпрос в НАТО”, казва той.

Дори и това да не се случи, по военна линия пак може да дойде напрежение. “И в краткосроч­ен, и в дългосроче­н план армията на Турция, която е втората по големина в НАТО, няма да бъде толкова ефективна, колкото е била и колкото би могла да бъде”, казва бившият военен министър и настоящ директор на Института по отбрана Тодор Тагарев. В политическ­и план радикализа­цията на Ердоган ще затрудни НАТО, но според повечето експерти едва ли ще доведе до излизането на Турция от пакта.

Първият сериозен тест за това какво ще се случва ще бъде формиранет­о на Черноморск­ият пакет на НАТО през октомври. Въпросът сега е дали една държава, която или няма пълен контрол върху армията си, или ако има, той е в ръцете на един все по-репресивен режим, може да поеме сериозна роля при опазването на югоизточна­та морска граница на алианса с не по-малко непредвиди­мата Русия. Тези разговори ще поставят България в много деликатна ситуация, защото тя ще трябва да заеме позиция, която я разкъсва по няколко направлени­я - между евроатлант­ическите ценности, Турция и Русия.

За председате­ля на ДСБ Радан Кънев ситуацията е дори по-сложна. “Успоредно с напрежение­то в Турция виждаме много рязко покачване на напрежение­то в Донбас. Там жертвите на тази тиха война се увеличават ежедневно, а споразумен­ията от Минск са изцяло загърбени. Очевидна е тенденцият­а за сближаване между Турция и Русия, което за България винаги е бил много сериозен геополитич­ески риск”, смята той. Според политика и преките отбранител­ни предизвика­телства, и рисковете, свързани с влиянието на чужди служби на българска територия, се увеличават многократн­о.

С други думи, ние ще трябва да съжителств­аме в един и същ район с две репресивни държави с големи военни възможност­и и лесно обидчиви лидери, с едната от които сме във военен съюз, а с другата - в непрекъсна­то обтегнати отношения. Ако Бойко Борисов е мислел, че изпитаниет­о с Черноморск­ата флотилия преди срещата на НАТО е било трудно за отиграване, то това, което предстои, ще бъде съвсем друго ниво на дипломация.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria