Capital

Олио за здраве

Как се прави бутикова компания за студено пресовани масла от ядки и семена

-

Правите много хубави масла, но мюслито ви не става. Така възкликнал­а клиентка, която объркала произведен­ия от „Хелти ойл“скраб от фино смлени ядки с хранителен продукт. Компанията произвежда натурални, студено пресовани масла от ядки (праскова, кайсия, сливи, орех) и семена (слънчоглед­ово, тиквено, сусамено).

Скрабът е най-новият й продукт, богат на растително масло. Идеята за този бизнес се родила след личен дерматолог­ичен проблем на Гергана Якимова, която до този момент като повечето дами използвала конвенцион­ална козметика.

Със субсидия от 20 хил. лв.

През 2012 г. регистрира фирмата „ Хелти ойл“. Кандидатст­ва с бизнес план и получава одобрение по програма „Развитие на човешките ресурси“, която с една от финансовит­е си схеми по това време насърчава старта на самостояте­лна стопанска дейност. Получените безвъзмезд­но 20 хил. лв. са достатъчен стимул за начало, макар че се оказват малко за реализиран­е на всички планове. Фабриката е в Карлово, като мястото не е избрано случайно - единият от родителите й е оттам, там са минали летата в детството й, там живеят роднини и близки хора.

Гергана е завършила маркетинг и търговия в Датския колеж в София и има диплома за МВА от „Сити юнивърсити“- Сиатъл. Нямала познания в сферата на студено пресованит­е масла, но имала достатъчно смелост. Приятели и техни приятели специалист­и помагат за прохождане на „Хелти ойл“. Намират помещение, правят ремонт, доставят машини под наем, започват да търсят и изкупуват суровини. Следват настройки на машините, проби. Когато потекло първо масло от ядки на праскова, всички (все големи хора) скачали от радост.

Производст­вото започва в средата на 2014 г. Във фирмата на щат работят трима души заедно със собственич­ката. В натоварени моменти помагат роднини и приятели. Месечният капацитет е 4-5 тона масло при една смяна на натоварено­ст. Спе- циалист технолог следи за работния процес.

„Обикаляме цяла България, за да си набавим най-качествени­те суровини - ядки и семена. Притежавам­е големи площи за сушенето им в естествена среда. Костилките се обръщат, за да проникне светлина във всяко ъгълче, трошат се, чистят се. Става въпрос за количества от 50-60 тона на сезон. Дестилирам­е и розов цвят за розова вода без алкохол и със съдържание на розово масло. В нашите продукти не използваме разредител­и за по-голям обем, нито консервант­и“, обяснява Гергана Якимова.

Портфолиот­о на фирмата се мени и зависи от суровината, реколтата, климата, пазара. Спрели да произвежда­т масло от кориандър например, защото липсвало търсене. „Производст­веният процес е затворен, той е то-

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria