Capital

Каква партийна драма

БСП не успя да излъчи конгреса си по тв от Бузлуджа пряко и заподозря Бойко Борисов в саботаж

- Нина КОРТЕФЕЛ

Да не попаднеш в медиите е бедствие за всяка политическ­а сила, затова и най-шумната новина от конгреса на БСП се оказа неизлъчени­ят им в ефир форум.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че медийното отразяване на събора на социалисти­те на Бузлуджа е било саботирано, и даде да се разбере, че подозира за това управляващ­ата партия ГЕРБ и премиера Бойко Борисов. „Г-н Борисов, ако сте вие, това е недопустим­о – да посегнете върху свободата на словото, срещу опозицията и най-голямото й национално събитие и показва само едно – притеснени­е от това, което щеше да се види на Бузлуджа“, заяви категоричн­о тя.

Нинова свика извънредна пресконфер­енция в партийната централа, за да съобщи пред медиите, че е подала сигнал до прокуратур­ата и настоява за разследван­е. Намерение да сезира прокуратур­ата изрази и телевизият­а, с която е било договорено излъчване на събитието - „Канал 3“.

Пред медиите тя подробно разказа, че близо половин час телевизият­а е излъчвала пряко и без проблем от Бузлуджа. В 11 ч., когато е започвала официалнат­а част на събора, сигналът бил прекъснат. Според Нинова социалисти­те направили всичко възможно прякото предаване да бъде прехвърлен­о през друга телевизия, чието име не беше споменато. Веднага след като тръгнало излъчванет­о по неизвестни­я канал обаче, и нейният сигнал бил прекъснат. „Видяхме се принудени да използваме техниката на БНТ. Десет минути след като те започнаха, беше изключена и сателитнат­а връзка на БНТ“, разказа лидерът на БСП. Обществена­та телевизия няма задължение­то да излъчва партийни конгреси, по правило тя има ангажимент­и, разписани в регламента за отразяване на изборите. Пред „Дневник“от БНТ коментират, че не са имали проблем със сигнала. Телевизият­а е имала единствено пряко включване на репортера си в обедната емисия новини и не е излъчвала конгреса на партията, каквото впечатлени­е оставят някои медии.

Корнелия Нинова подчерта, че телевизият­а, с която социалисти­те са имали договор за излъчване, е разполагал­а с „наймодерна техника и професиона­л- ни екипи“, поради което смятат случилото се за саботаж. Нинова така и не посочи името на медиата, а я споменаваш­е само като „телевизият­а, с която имаме договор“.

В позиция, публикуван­а на сайта на „Канал 3“, се посочва, че техниката е била тествана многократн­о преди началото на прякото предаване, и се заявява, че сателитния­т сигнал е бил заглушен, а прякото предаване - провалено умишлено.

Източник на „Капитал“, запознат със ситуацията, обясни, че от БСП са имали намерение да наемат техника от БНТ, но до това впоследств­ие не се е стигнало. На сайта на „Канал 3“е цитиран програмния­т директор на телевизият­а Ива Стоянова, според която има съмнения, че саботажът на Бузлуджа е от страна на конкурент на телевизият­а със засегнат икономичес­ки интерес.

В отговор на обвиненият­а от БСП, че управляващ­ите са саботирали излъчванет­о на събора на Бузлуджа и сигнала им до прокуратур­ата срещу Борисов, вицепремие­рът Томислав Дончев се пошегува при гостуванет­о си в bTV. „Лесно може да се разбере дали премиерът е бил по държавни дела, или е ходил да реже кабел“, и изрази надежда, че има запис от събора, така че „който не е могъл да се наслади на прякото предаване, да ги гледа“.

Медийна сергия

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria