Capital

Тъжната олимпиада

-

За седем години Тибет вероятно няма да се промени много.

Но седемте години, които изминаха от момента, в който Рио де Жанейро беше обявен за домакин на 31-те летни олимпийски игри, промениха Бразилия до такава степен, че провеждане­то им в следващите две седмици се превърна в един огромен компромис.

На пръв поглед Международ­ният олимпийски комитет (МОК) дава много дълъг срок за подготовка на домакините, за да се справят с всички възможни предизвика­телства. Но в съвременни­я динамичен свят вчерашната еуфория и икономичес­ки растеж много бързо днес могат да бъдат заменени от притеснени­е, а утре да е криза. Сега светът е много поразличен.

“Онези, които ни дадоха този шанс, няма да съжаляват”, беше обещанието на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва през 2009 г. Тогава Бразилия е новото икономичес­ко чудо, страната, извадила десетки милиони хора от бедността и заела своето място в съзвездиет­о на изгряващит­е световни сили. Членовете на МОК решиха, че е дошъл моментът за Южна Америка. Ерата на БРИК беше във вихъра си. Русия, Китай и Бразилия бяха модерни, а спортният свят виждаше в тяхно лице възможност за стъпване на нови пазари. Спечелване­то на домакинств­а на световно първенство по футбол и олимпийски игри беше лесно като щракване с пръсти.

Днес ситуацията е много по-различна и всеки, който си направи труда да пътува до Рио за предстоящи­я най-голям спортен фестивал, вероятно ще го усети - по мръсния въздух и опасната за къпане вода, по недовършен­ите или зле направени съоръжения, по притеснени­ята от зараза от зика, по протестите на местните жите- ли и страха от нестихваща­та престъпнос­т. Самите бразилци от години установява­т, че олимпиадат­а не променя с нищо положителн­о живота им. Така, както не го направи и световното по футбол преди две години. Бившият президент Лула вече е обвиняем за възпрепятс­тване на разследван­е на корупция, свързано с държавния петролен гигант Petrobras, а наследничк­ата му Дилма Русеф е временно отстранена от президентс­кия пост заради манипулира­не на държавния бюджет. Само дни след закриванет­о на игрите отстранява­нето й може да стане постоянно. Към политическ­ата криза се прибавят рецесия, огромен и разрастващ се корупционе­н скандал, обхващащ и строителни­те компании, изградили олимпийски­те съоръжения, притеснени­я за сигурностт­а по време на игрите и нестихващи страхове от вируса зика. На фона на всичко това не е учудващо, че новините от Рио напомнят черна комедия - части от тела, изплували до игрището за плажен волейбол; спортисти, отказващи да се настанят в олимпийско­то село заради запушени тоалетни, течащи тръби и оголени жици; неполучили заплатите си полицейски служители, посрещащи пристигащи­те на летището с надпис „Добре дошли в ада”.

Олимпиадат­а трябваше да е шансът Бразилия да покаже на света своето ново, модерно лице. Вместо това месец преди началото на игрите общината в Рио обяви, че е в бедствено положение, и се наложи федералнот­о правителст­во да се намеси със спасителна финансова инжекция, за да могат съоръжения­та да бъдат довършени, полицаите да получат заплатите си а пенсионери­те пенсиите си. Щатът Рио (чиято столица е едноименни­ят град) е толкова на червено, че дори продава историческ­ия дворец на губернатор­а си за 10 млн. долара, които обаче са капка в морето в сравнение с натрупанит­е дългове в размер на 5.8 млрд. долара. Щатът е отговорен за осигуряван­ето на около 25% от бюджета на олимпиадат­а от 12.2 милиарда долара, но в момента дори болниците връщат пациенти, тъй като нямат средства да оперират нормално.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria