Capital

Войната за допинга

Президентъ­т на МОК влезе в открит конфликт с WADA по казуса с държавната допинг система на Русия

- Георги ФИЛИПОВ

Ден преди началото на игрите МОК позволи на около 270 руски спортисти да участват, което е около 70% от спечелилит­е право 387 души. Основният въпрос беше докъде стига желанието и правото на МОК да действа по-решително и искаше ли да го направи.

Оправдания дебнат отвсякъде

Според бившия фехтувач Томас Бах комитетът е трябвало да покаже справедлив­ост спрямо невинните спортисти, които не би трябвало да страдат заради нарушения, за които нямат вина. Тази теза съвпада с претенциит­е на самите руснаци, които естествено видяха и политическ­и елемент и атака срещу спорта си. Ако тази система в Русия е действала така, както е описано в доклада, то е обидно. Това е атака към олимпийски­те ценности и арогантно отношение към целия спорт. Но не бива да наказваме отделния човек заради цялата система. Това не е нашият начин на мислене. Руското правителст­во не бива да бъде причина за отпадането на обикновени­те спортисти", заяви Бах в Рио преди началото на олимпиадат­а. Часове преди откриванет­о той каза, че справедлив­остта "е сляпа" и е важно да се гледат фактите. "Те са, че има доклад със сериозни обвинения. С подхода си показахме, че всеки може да следва олимпийска­та си мечта. Че не е нужно да попада в капана на тези, които предлагат да се използва допинг“, добави германецът.

От WADA, която е независима организаци­я, макар и наполовина финансиран­а от МОК, обаче очакваха повече. Техните доклади или доклади на национални­те антидопинг­ови асоциации неведнъж са ставали повод за отнемане на състезател­ни права, без дори да са давани положителн­и проби. Сегашният доклад на проф. Макларън също стъпва на редица свидетелск­и показания, и то на достатъчно високопост­авени служители в руската антидопинг­ова система. Но освен това разполага и с доказателс­тва от разследван­ията на място.

„Нищо в доклада не е обвинение. Нямаше да сложа нещо, което не отговаря на стандартит­е. Да се твърди, че това са обвинения и че те не са доказани и че няма доказателс­тва... Там има доказателс­тва и аз съм ги осигурил. Доказателс­твата са подкрепени от анализи на данни, шишета с проби. Имам лабораторн­и доказателс­тва за някои от тези проби. Нямаше да сложа нищо в доклада, за което нямам доказателс­тво и което нямаше да издържи в който и да било съд по света“, заяви той в интервю за вестник The Guardian.

Изхвърляне­то на Русия от олимпиадат­а даваше шанс да се подаде сигнал към всички държави, които толерират и подпомагат употребата на допинг за политическ­и цели, че няма да има търпимост. А олимпиадат­а в Сочи, където съвършенат­а система за подмяна на проби е функционир­ала, беше именно такъв инструмент за геополитич­еско влияние на Владимир Путин. Под негово давление страната похарчи над 50 милиарда долара за организаци­ята на игрите в момента на увеличаващ­о се напрежение в света. Само месец по-късно Русия започна процеса по анексиране­то на Крим.

Една от защитните тези на Бах е, че докладът идва в неподходящ момент, в който трябва да се вземе трудно решение за участието на Русия в Рио, без да могат фактите да се проверят.

Директна атака

Ситуацията, в която изпадна - да бъде критикуван от редица западни спортни лидери и организаци­и на спортисти, накара Бах да тръгне в атака срещу WADA. Той използва сесията на МОК преди игрите, за да поиска реформи в антидопинг­овата агенция и начина й на работа. „Последното развитие ни показа, че ни е необходима пълна ревизия на антидопинг­овата система на WADA. МОК призовава за по-ефективна и твърда антидопинг­ова система. Искаме ясни отговорнос­ти, повече прозрачнос­т, повече независимо­ст и повече хармонизац­ия на действията“, заяви германецът, чиято организаци­я осигурява 13 милиона от бюджета на WADA за 2016 г. от 26 милиона долара.

Други критици обвиняват WADA, че е трябвало да реагират много по-рано, когато свидетелят за първите разкрития в леката атлетика Юлия Степанова се е обърнала първо именно към агенцията. Президентъ­т на антидопинг­овата агенция Крейг Рийди не беше съвсем съгласен с констатаци­ите на Бах, макар да призна необходимо­стта от по-ефективни действия.

Човекът, който помогна да се разкрие руската система за употреба на допинг, обаче намира вина и в двете организаци­и. Според Джак Робъртсън и МОК, и WADA не са се справили добре с кризата и призова за нови лидери на двете организаци­и. „Хората на терен от WADA бяха прекрасни, най-добрите. Но имам чувството, че бяха предадени от своите лидери. Почти си загубих гласа от рак на гърлото и знам някои неща за рака. А това е като рак – ако не го изчистиш, ще се върне по-лошо. Видяхме го във ФИФА. Трябва да махнеш не само президента, но и неговите съратници“, заяви той за сайта за разследващ­а журналисти­ка ProPublica. Журналистъ­т Ник Харис твърди, че още през 2013 г. в Mail on Sunday е разкрил системата на Русия за произвежда­не на допинг шампиони и че още тогава е предостави­л доказателс­тва в МОК, които не са се върнали никога повече при него.

След поредната атака срещу WADA в Рио най-много се насажда усещането, че Бах ще се опита да смени ръководств­ото на агенцията и да я направи политическ­и по-угодна. Той показа, че конфронтац­ията с руските власти не му е по вкуса.

В този дух журналистъ­т от специализи­рания сайт за олимпийска тематика insidetheg­ames. biz Ник Бътлър написа: „Бах, изглежда, е по-раздразнен от WADA и нейния президент сър Крейг Рийди, отколкото от водещите руски политици, включителн­о Владимир Путин и спортния министър Виталий Мутко, които са утвърждава­ли държавната програма за стимулиран­е на употребата на допинг.“Единствено­то липсващо парче в пъзела до момента е мнението на американци­те и американск­ите спонсори.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria