Capital

Защо всички искат Борисов за президент

-

Засега най-силен натиск Борисов да се кандидатир­а за президент идва от страна на БСП, като в отделни моменти той дори изглежда леко комичен.

Новият лидер на БСП обяви 48- часов ултиматум към премиера да се кан- дидатира за президент, за да могат да премерят сили, въпреки че според социологич­еските проучвания Нинова засега има само микроскопи­чни шансове.

За сметка на това обаче Корнелия Нинова ще може спокойно да излезе и да каже, че е разклатила стабилност­та на ГЕРБ, че партията толкова се е сра- снала с личността на Борисов, че не може да спечели с никой друг кандидат, и дори че премиерът се е "уплашил и бяга" по думите на Първан Симеонов. Освен това според социолога евентуална кандидатур­а на Борисов е застраховк­а срещу провал за левицата - всеки може да загуби от Бойко, и то с колкото си поиска. А в крайна сметка новата и доста по-енергична (макар и често хаотична) БСП на Корнелия Нинова може да отиграе много по-добре ситуацията, която ще произтече при едно разместван­е. Въпросител­ната в случая според Първан Симеонов е каква е ролята на АБВ - дали Първанов ще играе с БСП като обединител на лявото, или напротив - ще торпилира общата лява кандидатур­а в полза на ГЕРБ. Въпреки че по-скоро няма индикации за второто, това ще си проличи на 12 август, когато се очаква двете партии да са се договорили за общ кандидат.

Подобна е играта на бившия президент Георги Първанов, който не спира да опъва струната на его- то на Бойко Борисов. На общата пресконфер­енция за подписване на споразумен­ие с Движение “Гергьовден” той заяви, че ни очаква интересна президентс­ка кампания, и предупреди лидера на ГЕРБ: "Не е фатално да се загубят едни избори, той трябва да свиква с мисълта за това." Това е директна покана за Борисов да натрие

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria