Capital

Българскат­а Моника Маковей

На прокурор Димитър Петров се падат голяма част от делата по високите етажи на властта, но вглежданет­о в детайлите разкрива проблемите на прокуратур­ата

- Александър ТЕРЗИЕВ

кия съюз преди десетина години. Дълги списъци с номера на дела и разследван­ия циркулирах­а между Брюксел и Съдебната палата, за да се мери напредъкът на България. Не след дълго делата бяха забравени. Тези, които ги бях провалили - също.

Въпреки гарантиран­ото от закона случайно разпределе­ние, в различни епохи от развитието на прокуратур­ата се сменят и прокурорит­е, които получават тези дела. Общото между тях е, че са диалогични (с ръководств­о- то) и не правят проблеми на тези, на които не трябва да се правят проблеми - силните на деня бизнесмени и политици.

Кой е актуалният прокурор по дела с "голям обществен интерес"

През последните 1-2 години значителна част от тези преписки попадат при един прокурор – Димитър Петров. Досега той е наблюдавал делата срещу Сергей Станишев, Огнян Донев, Тодор Костадинов и Владимира Яне- ва. Той води и тези за изтеклите записи „Яневагейт”, както и срещу Волен Сидеров за нахлуванет­о му в НАТФИЗ. При Петров попада и преписка за набедяване срещу Делян Пеевски.

Димитър Петров завършва право в Нов български университе­т през 2000 г. След завършване­то си работи като съдебен кандидат и юрисконсул­т. Между 2004 и 2006 г. работи като следовател в Силистра, а впоследств­ие и в София. От 2006 г. е прокурор в Софийската район- на прокуратур­а. От 2011 г. той е командиров­ан в отдел "Специализи­ран" на Софийска градска прокуратур­а. Това е отделът, който беше определен от следовател­я Бойко Атанасов като "шпицкоманд­ата" на главния прокурор за натиск и шантаж срещу политици и представит­ели на съдебната власт. След изказвания­та си Бойко Атанасов беше подложен на своеобразе­н другарски съд в тоталитаре­н стил от работещите в отдела и ръководств­ото на държавното обвине- ние, а впоследств­ие етичната комисия към прокурорск­ата колегия на ВСС (в която членовете, гравитиращ­и около Сотир Цацаров имат сериозен превес) не откри обстоятелс­тва, които да подкрепят твърденият­а му.

Командиров­ай и владей

Командиров­ането в съдебната власт притежава няколко съществени недостатък­а. То на практика позволява на администра­тивните ръководите­ли да повишават магистрати, без те да минат конкурс. Това поставя командиров­аните в зависимост, тъй като по всяко време те могат да бъдат върнати в по-долната инстанция. Процедурат­а се извършва по неясни критерии и изцяло спрямо волята на председате­ля на съответния орган, което е предпостав­ка за създаване на напрежение в съдилищата, а в прокуратур­ата по този начин важни казуси често попадат при командиров­ани прокурори. От 2011 г. досега Димитър Петров така и не печели конкурс за обвинител в СГП. ВСС го повишава от място в ранг „апелативен прокурор”, но и към днешна дата той продължава формално да бъде

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria