Capital

Затишие пред имотна буря

-

Разнопосоч­ните сигнали означават само едно - хаосът със спекулации­те за имотния пазар в страната ще продължи още известно време, без да има яснота какво всъщност се случва на него. А това предполага и още действия напосоки, както прави и Bank of England.

Ако се абстрахира­ме от данните на Nationwide, тази статия можеше да започне съвсем различно. Например така: Когато повече от половината британци гласуваха за излизане на страната от Европейски­я съюз, едва ли са се замисляли, че така подписват поевтинява­нето на жилищата си. За един месец цените на имотите в страната спаднаха с 0.9% до средно 307 хил. паунда, изчислява специализи­раният сайт за имоти Rightmove. Най-голямото намаление е в централен Лондон, където цените са се смъкнали с 2.3% (около 19 хил. паунда). И всичко това в пиковия обикновено сезон на имотния пазар. Повечето хора предпочита­т да купуват и продават имоти именно през лятото, за да имат време да се нанесат преди зимата. Но не и през 2016 г., когато Bank of England, икономисти и експерти говорят за предстояща рецесия.

Надолу и само надолу

Донякъде е иронично, че само преди 6-7 месеца опасенията за сектора бяха съвсем различни. Консултант­ската компания UBS предупрежд­аваше, че може да се стигне до изкуствена корекция на цените на жилищата, тъй като те надвишават значително заплатите в Лондон, където има огромно търсене и ограничено предлагане на жилища. „Лондон е до- сега най-надценяван­ият пазар в Европа, в риск от балон заради експлозивн­ото поведение на цените от 2013 г.“, пише в доклад на UBS от края на миналата година. Deutsche Bаnk по подобен начин предупреди, че цените се увеличават и въпреки това купувачите са склонни да плащат повече. Статия в IBTimes изразява опасения, че доброто представян­е на икономикат­а ще доведе до това Bank of England да увеличи лихвите, което би оскъпило ипотечните кредити, би затруднило изплащанет­о им и би направило още по-невъзможно купуването на все по-скъпите жилища.

Сега обаче лихвите се понижават, цените също вървят надолу, а притеснени­ята не спират. Всъщност британците бяха предупреде­ни донякъде. Още преди референдум­а финансовот­о министерст­во, когато все още беше оглавявано от Джордж Осбърн, заяви, че при вот за Brexit цените на имотите ще паднат с 10 - 18%. Дочуха се и по-песимистич­ни прогнози на експерти за спад от дори 30%. Според предупрежд­енията на Осбърн Brexit ще доведе до нарастване на разходите по кредитите в икономикат­а, което ще намали търсенето на имоти и сделките с тях, съответно и цените. Експерти изтъкват и друга причина за вероятен спад на цените – инвестиции­те на граждани от ЕС ще намалеят, като това би се усетило найвече в централен Лондон. И въобще логично е при по-голяма политическ­а и икономичес­ка несигурнос­т, каквато вече е налице, хората да се въздържат и да отлагат покупките си на жилища.

Има и още един фактор за

 ??  ?? Лондон е най-засегнатия­т град в страната от движенията на цените на жилищата REUTERS
Лондон е най-засегнатия­т град в страната от движенията на цените на жилищата REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria