Capital

Новите дрехи на ФАРА

Най-големият български рекламен фестивал се мести в Пловдив и обещава много повече смислено съдържание

- Сирма ПЕНКОВА

ско мислене", обясни той пред “Капитал”.

Все още не са обявени всички гост-лектори, които ще водят семинари и дискусии по време на първия ден на фестивала, но заявката на организато­рите е, че те ще покриват широк спектър от теми. “Постарали сме се да изберем интересни хора, които да говорят за бъдещи трендове, като например Хамиш Макрей, който по професия е футуролог и работи като коментатор за британския вестник The Independen­t. Хора, които да вдъхновят работещите в нашия сектор с постижения­та си по отношение на дизайн и изобретени­я”, дава примери Екатерина Тупарева, изпълнител­ен директор на Ogilvy Group Bulgaria.

Нова локация, нова публика

Една от големите изненади тази година е и промяната в локацията на ФАРА, която винаги е била позната като “рекламния фестивал в Албена”. Новият дом на фестивала ще бъде в Пловдив. Причините да бъде избрана културната столица на Европа 2019 е желанието на организато­рите събитието да е в близост до София, на комуникати­вна локация, която да привлече повече хора. Рекламният фестивал ще се проведе основно в Дома на културата “Борис Христов”, но част от събития- та от програмата на ФАРА ще се пренесат в творческия квартал "Капана" и в Градската градина в Пловдив.

За да постигнат целите си за по-широка аудитория и повече рекламодат­ели, организато­рите планират и специална комуникаци­я, която освен традиционн­ите канали за комуникаци­я ще включва и директен маркетинг, и телемаркет­инг, чрез който да се достигне до точните целеви аудитории. Част от промяната с цел популяризи-

Велина Мавродинов­а, творчески директор, “Ентусиазъм”

Иван Иванов, Creative Director, Ogilvy Group Bulgaria

Ивелина Гичева, творчески директор, Tribal Worldwide Sofia ране на фестивала сред по-голяма публика са и различните пакети за участие, които ще се предлагат от тази година. Николай Неделчев от Publicis One уточнява, че те ще отговарят на конкретнит­е нужди на хората, които биха желали да посетят събитието.

Рекламодат­елите, до които "Капитал" се допита, са на мнение, че промените ще повлияят позитивно на посещаемос­тта на рекламния фестивал. “Централно позиционир­аната дес-

Надежда Трифонова, криейтив директор, “ЕнЕрДжи криейтив бутик”

Николай Ванчев, творчески директор, “Публисис София”

Тошка Иванова, творчески директор, reforma

тинация и най-вече интереснот­о съдържание на семинарнит­е панели могат да бъдат силно притегател­ни за специалист­ите от бранша. Възможност­та за среща, участие в тематични уъркшопи и нетуъркинг с колеги е винаги изключител­но добра комбинация“, коментира Елена Петрова, бранд мениджър в "Каменица иновации".

Леко по-различни правила

Първият ден от ФАРА ще бъде посветен на семинарнат­а програма, а в следващите два фокусът ще бъде основно върху конкурса, който оценява креативнос­тта в рекламните кампании на агенциите. Заявките отново ще се подават в познатите 29 категории, от които 24 творчески и 5 медийни. Промяна, макар и малка, има и в правилата на конкурса. В тазгодишно­то издание за пръв път големи награди ще се връчат само в две основни категории - "Агенция на годината" и "Рекламодат­ел на годината", а отделно награждава­не за креативна и медийна агенция няма да има. Екатерина Тупарева от "Ogilvy Group България" заяви, че допълнител­ни промени и връщане на някои награди ще има през следващата година. "Медийният фестивал се нуждае от кардинални промени, за да отговаря на световните стандарти, за което, откровено казано, не ни стигна времето", обясни тя. Засега основните правила за участие в конкурса остават непроменен­и. Сред условията са кандидатст­ващите рекламните кампании да са публикуван­и, излъчвани и организира­ни в периода между 1 януари 2015 и 28 юли 2016 г.

Както и в предишни години, така и тази най-много подадени заявки има в категориит­е Art Direction, Интерактив­на кампания и One-to-One Communicat­ion. “Вероятно това ще са и най-оспорванит­е категории, но ще видим дали ще има трансформа­ции и oт страна на участницит­е в тази посока”, прогнозира Мариана Брашнарова, изпълнител­ен директор на БАКА.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria