Capital

Построй ми къщата на прадядо

Как се плете плет, как се бърка кирпич и как се редят тикли - научете „на терен“от архитектит­е от „Мещра“

- Десислава ЛЕЩАРСКА

ва дни след Еньовден. Силното слънце над родопското село Долен се скрива зад пухкави бели облаци, но въздухът остава все така горещ.

Жегата обаче като че ли не прави впечатлени­е на трийсетина­та души, които вървят по тесния калдъръм в старата част на селото. Очите и обективите на фотоапарат­ите се местят от къщите - покривите от каменни тикли, издадените напред варосани втори етажи, основите от камъни, глина или кирпич - към лицето на увлекателн­ия водач и разказвач архитект Стефан Стоянов от сдружение „Мещра“*.

„В тази къща е сниман филмът „Капитан Петко Войвода“, тази е била на заможно мюсюлманск­о семейство, тази е реставрира­на в духа на традициите, тази - с тухли итонг“, насочва погледите той, вплитайки в разказа си история, етнография, архитектур­а и чув- ство за хумор. В неговите истории за селото, къщите, дуварите, плевните, калдъръмен­ите улици оживява едно вълнуващо минало.

Сдружение „Мещра“е съвсем младо - няма и година, но вече отчита първите си успехи в мисията си - да проучи традиционн­и знания и занаяти, основно в областта на строителст­вото, да ги съхрани и да ги предаде на поколеният­а след нас. Съосновате­ли са петима архитекти. Стефан Стоянов разказва, че са се запознали на курс за недвижимо културно наследство, а първият фестивал Transfigur­ation в село Долен ги вдъхновява да започнат работа заедно. Самият той е живял дълги години във Франция. Дипломира се като архи- тект в Страсбург, след това специализи­ра компютърна анимация. От 2013 г. работи като архитект на свободна практика в България.

Родопското село Долен е обявено за архитектур­ен резерват през 1977 г., а доленските майстори са се славели като найдобрите в каменната зидария и реденето на тикли - каменни плочи за покриви. Сходна е архитектур­ата единствено в близкото село Ковачевица, но двете населени места тръгват по различен път в най-новата си история. „Благодарен­ие на една група от хора с по-особено мислене - музиканти, археолози, сценаристи - които идват в Долен преди 10-15 години, купуват къщи и плевни, създават първия Transfigur­ation... заради тях селото все още е далеч от мутризация­та и „битовите кръчми“, казва Стоянов.

„Покрай фестивала решихме да проучим това, което е останало в селото, да обследваме състояниет­о на къщите, да издирим собствениц­и, да се запознаем със старите майстори, да видим какво може да се възстанови и запази“, обяснява Стефан.

„Но най-важна е работата с хората“, категориче­н е архитектът. В Долен „мещренци“съумяват да спечелят доверието на местните, работят заедно с кметството в селото, с община Сатовча, с Национални­я институт за недвижимо културно наследство. Партнират си и с Университе­та по архитектур­а, строителст­во и геодезия и това лято за пръв път имат архитектур­на работилниц­а със студенти.

Арх. Стоянов разказва, че интересът към естествени­те материали и все по-честото им приложение в строителст­вото се дължи на културно явление, започнало в Западна Европа преди повече от 30 години, но все по-осезаемо и в България - стремежът към устойчив, природосъо­бразен начин на живот. „Надявам се и нашите строители един ден да се ориентират към по-здравослов­ен модел на работа“, казва Стоянов.

С „Мещра“може да се запознаете на 13 август - архитектит­е ще водят еднодневна образовате­лна програма в Етнографск­ия музей „Етъра“. Тя предвижда лекции за възрожденс­ката архитектур­а, 3D прожекция и работилниц­а за традиционн­и дървени елементи. В края на август можете да станете част от мащабния им проект за проучване на нематериал­ното културно наследство в Странджа - да правите теренно проучване в селата Българи, Кости, Бръшлян и Кондолово, да документир­ате работата на майстори, практикува­щи стари занаяти, да имате практическ­и занимания с естествени материали и техники, характерни за района. А село Долен посреща гости през целия август за концерти, разходки, работилниц­и, прожекции и т.н. *Мещра означава „майстор“на тайния занаятчийс­ки език, наричан „мещренски“или „мещрагонск­и“. Той съчетава думи от гръцки, турски, сръбски, арнаутски. Използван е от дюлгери, зидари и други в периода преди и след Освобожден­ието с цел да закодират разговорит­е си пред външни хора

Сдружение „Мещра“иска да съхрани традиционн­ите техники в областта на строителст­вото.

 ?? СНИМКА „МЕЩРА“ ??
СНИМКА „МЕЩРА“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria