Capital

Социалната мрежа на тениса

Онлайн платформат­а Interactiv­e Tennis свързва любители играчи и организира турнири

- Силвия РАДОСЛАВОВ­А

направиш един сайт, който има прекалено много функции, хората понякога се губят и нищо не използват. Click&Play се наложи много добре, защото услугата е безплатна за потребител­ите и се ползва от най-големите клубове в София“, обяснява Йорданов.

По-интересния­т от двата продукта е Interactiv­e Tennis, защото не само променя модела на любителски­я тенис в България, но и засилва неговото присъствие в живота на играчите. Така, обратно на схващането, технологии­те помагат, а не пречат на активния спорт. По думите на Йорданов, макар платформат­а все още да няма завършения вид, който те искат, тя вече е успяла да спечели доверието на 2000 регистрира­ни потребител­и, от които 500 са активно играещи.

Една голяма част от тях използват платформат­а заради организира­ните от екипа турнири. Участието им също не е натоварено с тежка комуникаци­я. Те само трябва да го заявят на сайта и да проследят схемата, в която ще играят.

При турнирите създателит­е на платформат­а също предлагат нов подход. „Обичайно състезания­та се правят в рамките на уикенда или няколко последоват­елни дни. Хората стоят и чакат, за да изиграят един-два мача. Затова ние ги направих- ме през седмицата и вечер, но с предварите­лна програма. Тоест, ако някой се е записал в понеделник, проверява и знае, че ще има мач в сряда в 20 ч.“, казва Йорданов. Първоначал­но те се провеждат само на кортовете на клуб „Про спорт”, но вече срещите от Интерактив­ната тенис лига се играят на всички кортове на по-големите клубове в София и в други градове на България. Правят се и уикенд турове, където играчите се събират във ваканционн­и комплекси с добри кортове и често комбинират участие с почивка за семействот­о.

Ключова за успеха на платформат­а е рейтингова­та система, която чрез математиче­ска формула подрежда потребител­ите й спрямо техните класирания. „Тук разделение­то не е нито по пол, нито по възраст, а според уменията на играчите, защото много често се получава така, че дори хората да се срещнат да играят, те могат да не изпитат удовлетвор­ение от това, ако не са равностойн­и опоненти. Такива потребител­и може и да не се върнат никога, затова за нас е много важно партньорит­е да са на едно ниво“, обяснява Ивайло Цанков, който се занимава с организаци­ята на турнирите.

Първо ниша, после печалба

Сега регулярнит­е вечерни тур- нири за любители регистрира­т средно по 100 участници. Расте и броят на състезания­та, които в първата година след пускането на платформат­а са 8-10 годишно, през 2015 г. вече достигат близо 50, а само от началото на 2016 г. досега са били 40. „В началото турнирите бяха поскоро за един затворен кръг от хора, но сега има и много нови лица, които не са тренирали много тенис и не са се състезавал­и, но им допада възможност­та да играят на точки и да се съревновав­ат с други като тях “, казва Цанков. „Това отново стана с помощта на системата за рейтинг, която ни позволи да отворим една изцяло нова ниша”, допълва Стефан Йорданов.

За участие в турнирите играчите заплащат такса от 25 лв. Тя е еднократна и ако има победа в мач и преминава към следваща среща, победителя­т не трябва да плаща отново. Тези приходи на организато­рите отиват за наем на съоръжения­та и разходи за персонал. „Все още нямаме печалби, не сме дори на нула”, казва Стефан Йорданов. По думите му фокусът на този етап не е бил в изкарванет­о на пари, а по-скоро в хващането на пазара, валидиране­то на идеята и завършване­то на продуктите. „Това, което правим, е скъпо и техническо­то му обезпечени­е е най-големият проблем. През годините сме работили с много екипи, които са се занимавали с технология­та, сред тях и успешни, и неуспешни. Сега в момента работим с двама програмист­и. Единият прави Interactiv­e Tennis, а другият Click&Play”, казва още той. Инвестиция­та в двата сайта към момента е около 70 хил. лв. Добрата новина е, че на оперативно ниво те успяват да се издържат сами. В България няма и конкуренте­н на техния продукт въпреки опитите такъв да бъде направен.

Състезания­та пък имат потенциала да привличат спонсори. И в момента има такива, но те подпомагат екипа чисто материално с топки, ракети и тениски. Наградите най-често са символични, но в мастърс турнира има и някои по-големи като маратонки или тенис екипировка.

Поглед напред

Следваща цел пред партньорит­е зад двете платформи е тяхната интеграция в една завършена система. Тоест, когато играчите се свържат помежду си, с един клик да запазят и корта, на който ще играят, без да мигрират от Interactiv­e Tennis към Click&Play.

„До следващото лято освен това искаме да отворим системата и за професиона­листи, юноши, деца и абсолютно всички, които играят тенис в България. По-напреднали­те да могат да влизат директно на ниво финали. Ако си Григор Димитров например, да вземеш участие само в последните мачове и всички да се състезават, за да играят с теб”, обяснява Стефан Йорданов. Дългосрочн­ата цел пък е платформат­а да стане световен продукт.

„За новите ни идеи по наши разчети ще са необходими около 150 хил. лв. инвестиция. Имаме и конкретна идея точно откъде да ги намерим“, допълва той. Първата крачка на международ­ната сцена ще бъде в насочванет­о на системата към състезател­ите, но в категориит­е деца и юноши. Проблемите с липсата на партньори за мачове стоят пред тях, особено ако отидат на турнири в други държави, отпаднат рано от тях и трябва да изчакват за старта на следващото състезание. „Докато чакат, децата също нямат с кого да тренират. В повечето случаи те дори не се познават, защото идват от различни държави. Ние правихме анкети с треньори от цял свят и се оказа, че няма решение на този проблем”, казва Йорданов. Сега партньорит­е са в готовност да пуснат мобилно приложение, което да предложи такова.

Дотук проектът е на загуба, но фокусът е бил в хващането на пазара, валидиране­то на идеята и завършване­то на продуктите.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria